Tuesday, 3 November 2015

time running so fast

long long longgggg time...

assalamualaikum...

kekok rasa bila dah lama x update blog, nothing important to share.. just few pictures je nak kongsi kan ..even tak de orang pon baca blog ni, tapi blog ni salah satu diari peribadi selain dari instagram...

skejap je masa berlalu ... 2nd doter pon lagi beberapa hari nak masuk 2 tahun dah... salah satu sebab tak dan nak update blog sebab budak kecik tu la... ohhh so tired rupanya nk uruskan budak yang tantrum ni... dulu masa kakak tak de la tantrum.. 

                                                     mama yang beranak dua  hihihihih





bagi yang masih kenal ngan makciklezz.. kalau nak ngusha teh latest picture boleh la jumpa makcik kat instargram.. nurhaslizakamaruddin
agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 31 March 2015

2015

Bismillah...

2015

Tetiba rasa nak bukak blog, ni kalau rumah ni kalau setahun tak bukak rasanya dah berhabuk bersawang dah, silap2 hantu jin jembalang pon tumpang menetap skali...

Assalamualaikum
0
nammmmmhhppaaakkkkk (gaya Raja Azura cakap)

punya la nak kata busy dengan tugas harian as a housewife sampai blog pon tak dan nk bukak, fb tu selalu la hupdate sebab on ngn hanfphone,. kalau bab blog ni x best bukak ngn handphone, maklumle ip4s tu dah ketinggalan zaman, nk menaip pon selalu typing error sebab keypad kecik sangat, sekarang dahberkembang pesat, handphone semua screen gedabap besornyee..makcik je duk terkehel2 ngn ip4s tu lagi... en soulmate ada je offer nk belikan note hari tu... tp memandangkan anak2 pon selaras dengan teknologi yg tengah membangun secara pesat makanya makcik postpone la dulu nak bergadjet canggih sebab nya ip4s ni pon kekadang seolah-olah sebutir batu yang dilemparkan dengan sekuat hati dan sanubari  untuk menghalau seekor hanjing...means...  kerap la hanndphone tu menghala ke dinding dan jugak ke lantai, so far alhamdulillah masih bernyawa....

so.. brenti bebel... even tak de follower makcik gigih jugak ye nak update blog.. sebab sekarang rasanya lapang sket bila budak tecik tu tido.. sekarang dah tak kecik.. dah nak masuk 16 bulan... dan kakak pon dah masuk darjah 1...Maka job makcik as mama dan housewifwe skrg pon dah bertambah.. handle dua anak perempuan sometimes memang mencabar jiwa dan sanubari, ditambah pulak soulmate yang serah 95% kat makcik..ye lahhh i'am SUPERMAMA(sambil kipas2 rambut) ..

Farah.. semenjak Hana dah ada akal nih, perangai dia pon semacam.. kekadang makcik hilang sabar... selalu ngadu kat ma makcik, maka si opah pon mesti laa backup cucu.. huh.. ada btol opah kata, maybe sebab jarak mereka 5 tahun buat si kakak rasa terancam dari segi perhatian, kalau dulu 100% perhatian kat dia, sekarang dah semakin menyusut.. Apa yang makcik tengok sekarang ni ada saja dia nak cari kesalahan adik, si adik pulak saja nak kasi kaka marah, then kakau kakak hukum dia mula laa ngadu kat papa  pastu bila kakak kena marah, nampak muka puas hati diaa.. padannn mukaa.. tapi sometimes diorang berdua akrab sangat, sejukkk hati tengok masa diaorang main sesama, makan sesama... betol laa org kata air dicincang takkan putus..Maklum le makcik tak penah dapat rasa camtu.. anak tunggal. :( ... Makcik harap anak2 makcik teguh kasih sayang antara mereka hingga hujung nyawa... membahagiakan makcik dan soulmate di dunia dan akhirat...







agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Wednesday, 27 August 2014

ASSALAMUALAIKUM

ya Allah... hampir setahun tak update blog, huuhuu even tak de la riban riban follower tapi sekali sekala teringat jugak nk update blog, tp memandangkan sekarang ada budak tecik.. so memang masa tak mengizinkan nk update blog..

banyak story morry nk bgtau tapi slow2 la kalau ada masa makcik story naa...

bagi yang tak tau lagi, makcik alhamdulillah dah selamat menambah saham akhirat :) hehehe.. makcik dah selamat tambah zuriat... dah 9 bulan dah budak tecik tu... post kali ni makcik tunjuk gambar2 anak2 dara makcik je lah ye...

mati idea tak tau nak taip apa sebab lama sangat tak bukak blog.. (nasib masib ingat password) huuuuuu

selamat melayan gambar anak2 dara makcik ya...

NUR FARAH HAFIY & NUR HANA FARIHA















agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Sunday, 22 September 2013

Tabiat masa mengandung!!!!

Heavennya bila dpt hidu bau baju soulmate.. Nak2 baju yg dh pakai sehari.. Kalau x bau baju dia jawabnya x lena nk tido hahaaaa


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 27 August 2013

Suntikan ATT semasa mengandung


Hari ni makcik dah 26w .skejap je tup-tap tup tap dah nk masuk 7 bulan dah..Hari ni ada appoiment untuk cucuk  ATT..kalau ikut dh lewat sangat dah.. tapi doc kata tadi suntikan ni biasa diberi dalam tempoh masa 5-7 bulan..sepatutnya doc nk cucuk masa bulan puasa hari tu, tapi postpone lepas raya, takut demam bulan posa naya la..

Checkup hari ni alhamdulillah, kencing manis tak de, tekanan darah pon ok 110/70.. cuma berat je lebih sek o hihihih, bahana bulan syawal, memang smua makcik tibai pantang nampak depan mata, hambekkk naik sampai 3kg.kalau ikut kena naik 2kg je sbulan..terlebih lagi skilo..hahah.Tapi doc kata tak perlu risau kalau lebih 2kg keatas baru doc akan pantau , so far stakat ni alhamdulillah diberi kesihatan yang baik oleh Allah Ta'ala.. syukur sangat, cuma nk tido malam sakit pinggang sakit belakang je.. 

Cerita pasal suntikan ATT ni, makcik malas nk crita  fungsi suntikan ATT ni sebab kat blog lain memang berlambak dah info pasal suntikan ni.. (malas makcik nk copy paste) so, sila google sendiri.. hehe.. Suntikan ni kalau kali pertama mengandung kena cucuk 2 dos, maknanya 2 kali cucuk la.. tapi bila dah anak kedua ketiga dan seterusnya just cucuk sekali saje lah.. 

Nak dijadikan ceritanya, masa makcik g chekup untuk buat buku yg second ni nurse kat KK naik hairan sebab tak de pon rekod makcik kena cucuk ATT mase ngandung 1st dlu. Nurse tu tanya la makcik penah kene cucuk tak, makcik kata rasanya tak penah, tapi tak tau la kot terlupa kan.. nurse tu kata nasib baik awak tak de ape2 ngandung anak pertama, kalau ikut memang kena cucuk tau at least sekali pon. Makcik pon kata la mungkin sebab sya beranak dlu mase 31 minggu kot tu yg nurse KK tak sempat nk cucuk, nurse tu diam je..tu cerita nurse yg hairan masa kat KK. 

Masa farah dulu memang 100% makcik check kat KK, sebab mase tu makcik keje kat Taiping, tak tau lagi selok belok klinik dalam masa sama jauh ngn soulmate, so ambik jalan mudah check je kat tempat yang senang di tuju. Ngandung kali ni makcik just p buat buku merah je kat KK.. lepas tu makcik checkup kat klinik swasta .. Cerita yang klinik swasta pulak, doc pon naik pelik ngan rekod makcik yang kata tak cucuk ATT dlu.. doc kata kalau nk kata terlewat cucuk pon x kan la dh 31w pon tak bg dos pertama lagi..makcik pon x tau nak jawab ape.. doc tu pon bukan la nak kondem klinik gov dia pon senyap je lepas tu, cuma dia cakap la nasib baik awak ngn anak tak de ape kan..So, oleh kerana masa anak 1st dlu awak tak cucuk lansung, anak kedua ni nk kena ambik 2 dos..macam ngandung anak pertama..

tak pe la doc, sye redha je (tangan ke bahu mata ke atas)..

so next month terpaksa la merelakan bahu kiri ni di cucuk lagi.. 



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Raya.Raya.Raya

assalamualaikum

baru rase nk update pasal raya hari tu, padahal hari ni dah 20 syawal...tak pe tak pe..tak basi lagi cite raya..open house pon ramai lagi org buat..

Alhamdulillah tahun ni dapat jugak beraya kat kampung halaman tercinta ..memang awalnya duk ingt tak dapat balik raya dah tahun ni sebab en soulmate kene standby minggu raya tu.Memang feeling sedih dah time tu, tetiba pulak ada org nk ganti, alhamdulillah... 3 hari sebelum raya kami dah pecut balik kampung.. sempat la nk berbuka puasa kat kampung..syukur..

Tahun ni turn raya pertama kat rumah in law.. tapi tak sempat nk ambik family potrait sebab mom in law keje di hari raya pertama..huukhukk.. tapi sempat pulak ambik family potrait ngn family sendiri..hihi bukan pilih kasih tau, sebab lepas semayang raya terus ke pusara arwah abah, lepas tu terus ke rumah kak long, sebab ma dan ayah makcik beraya kat situ dengan anak-anak ayah..Tahun ni semua anak-anak ayah 5 orang balik kampung, meriah la..rugi tak dapat abiskan masa sama2 diorang raya pertama tu sebab lepas2 bersalam raya memang terus balik ke rumah mom in law..kan turn kat situ tahun ni ;)


cucu-cucu tok ayah dan tokma..
ada lagi yang tak masuk 4 org.. ;)


makcik's family 

buruk benornya makcik, hahahha
kamera jadi gelap sebab tak sempat nk setting *alasan typical
makcik dah macam jaiko adik giant dalam cite doremon dah saiznya !!
omg..

pak su dan family
(anak ayah yang bongsu)

cik ta dan family 
(anak ayah ke 4)


cik ngah dan family
(anak ayah ke 2)

lagi 2 family seebok kat dapur..

sempat makcik menyinggah rumah mak long
kakak ma makcik yang sulong..


ni family sebelah soulmate kat rumah mom in law..

raya ke dua beraya kat ruma ma makcik, 
macam tahun lepas buat birthday chewi a.k. a kakak farah
nk buat camna asyik jatuh bulan posa je birthday dia..

family besar makcik :)
tq mak-mak menakan farah yang kasi banyak hadiah kat farah tahun ni
next year kasi lagi ye..hahahhahahha
birthday girl berpeplum

Raya ke 5 pulak pecut ke Dungun sebab sepupu makcik kawen (adik kakak makcik), memang lama benar dah tak de sepupu sepapak kawen..ni kira yang batch selepas makcik la, hihih, sepupu2 makcik ni ada batch2 jugak..batch makcik smua dah selesai kawen dah...memang happening giler rasanya bila dapat jumpa sepupu sepapak, stahun sekali pon belum tentu boleh jumpa sebab masing2 dah ada family..

makcik dan kakak-kakak tersayang
(aku dah nampak macam adik giant -jaiko -,-' )


orang belakang tabir..
pak sedara, mak sedara dan sepupu2..

mami, makcik, cikmin (wifey sepupu) dan ciklong..
2 ditengah masing2 berlumba due bersalin..

2 mak dan 6 puterinya..

ni kakak sepupu makcik yang blakon ala-ala ibu ayam lorong haji taib
hahahha
alang-alang dah sampai ke dungun tu kami check in resort kat depan pantai , nak tido rumah pengantin maklum le rakyat ramai sangat..kang tak nyaman pengantin nk tido bila ramai2..terganggu pulakkk kanggg.. huaaaahuaaa (ada unsur 18 thn keatas la pulak)
kami check in di Mayang Sari Resort
harga memang berpatutan la
kami decide pilih private pool room
dalam bilik tu ada kolam ..saja soulmate nk happy kan anak dara dia..
dah lama sangat tak bercuti check in hotel katanya


serius best sebab ada private pool
tak sabar nk terjun
tapi bila dah terjun tak dan 15minit dh kalut cari tuala..sejukkk

jaiko dan anaknya 

gaya mak buyung 
kat depan bilik..
serius macam duk kat bali rasanya
padahal tak penah ke bali pon..huaaha


dua org yang telah mencuri hati makcik..



soulmate gaya seksi nk masuk majalah mangga..posing tepi pool hahahha

syok la depa..aku jugak yg tido smp kne mengiring


kat depan resort.. mengadap ke pantai..

done !!!

terima kasih yang sudi luangkan masa tengok gambar2 raya makcik..

ni dah seakan2 boleh buat cerpen nih..hahha






agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Thursday, 22 August 2013

4d 25w



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Datanglah wahai semangat menghupdate

sambungan Dapur hari tu ;)

fuhh memang lama tak update blog, smp kawan kita comment suh sambung update pasal Kitchen Cabinet yg buat hari tu..huhuhuhuh.. alhamdulillah kabinet tu memang dah siap sebelum puasa, dan alhamdulillah dapat la dimanafaatkan sepanjang ramadhan hari tu..huuuuuuuhh ayat 'manafaat' tu macam hari2 dapur berasap masak lauk..padahal masak kat pasar ramadhan je..kuang3.ekceli, x de la siap sampai 100% sebab kabinet atas tak buat lagi..bajet dah abis, tunggu bonus la pulak en soulmate kata.., kos yang bawah saja termasuk pintu, tiles dan dapur pon dah dekat2 10k.. Hari tu tanya la jugak yang kabinet atas, kedai bg harga lebih kurang dekat 3k jugak, memandangkan bajet pon ciput, tambah plak nk puasa dan raya, so , kita postpone dlu..



serius memang puas hati sebab tengok table top tu macam guna solid surface/granite kan..nipis je..padahal buat dengan tiles je, uncle tukang tu memang terbaik, nampak anak buah dia buat tak kemas, dia bukak balik, buat sendiri...
yang tingkat2 kat tepi tu tambah rm400 pulak 


 ni bila dah taruk pintu... makcik guna pintu putih sebab tiles lantai makcik dah kaler hitam, nanti kabinet atas tu pintu nak buat kaler hitam..


masih bersepah macam ni la gayanya selagi tak buat yang atas.. pastu pulak duk berangan nk beli set tupperware untuk bekas2 gula, milo bagai tu semua... banyak jugak makcik duk berangan nk suh dapur nampak cantik, tapi memandangkan keciputan bajet lepas raya ni, so makcik pendamkan dulu hasrat di hati, sebab kalau ikut dapur ni makcik nk buat ala-ala inggeris sket..huuu verangannnnn gituuu




agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

 
Blogger design by suckmylolly.com