Tuesday, 10 May 2011

Masa untuk diri sendiri ?

Susah nak cakap..ade ke mase untuk diri sendiri...Tajuk entry ni mak cik dah tulis dekat berjam-jam yang lepas...Bangun pagi tadi terus keluarkan lauk  mentah dari peti ais...

Sambil mak cik kemas rumah..kepala otak mak cik ni dup memusing-musing pikir menu ape yang nak di masak...


Baru je nak tekan keyboard nak taip ayat pertama...
" mama...farah berakkkk"
mak cik pon bangun laaa basuh segala kekotoran yang melekat melekit itu...skali kate nak mandi pulak si chewi mak cik nih...haduih..mama dah mengeletar tangan nak online, skali dia pulak buat songeh..
Lepas aje mandikan chewi..nak suapkan nasi..macam nak berperang bagai nak bg makan nasi..payahhhhnyaaa, last-last mak cik je yang makan...;p..siap makan, baru je duduk atas krusi depan laptop nih..skaliii suara itu memanggil lagi....
" mama...baju basahhhhhhhh..."

dengan perasaan bercampur baur, marah, geram dan bla.. bla... bla..., mak cik pon bangun la pulak salinkan baju...haduih..hari ni dah 3 helai baju di tukar, belom petang ngan malam lagi..kain lampin yang jadi habit tu tak yah cakap la..dah berhelai-helai..kotor sket kene susu pon dah nak tukar..betol mencabar emosi betoiii laaa, dah la mak cik ni kadang kala hilang kesabaran..nanti jadi pulak kes dera..
Baru 5 minit lepas mak cik dengar dia menangis pulak..jatuh kat depan rumah, ummmm...Hati mak cik ni dup kata "sabar sabarrr sabarr".. lepas ja nangis masuk baring atas toto kat depan tv sambil tengok upin ipin, skali dengar pulak suara itu " mama buat susu..!!! " Haruuuuuuuuuuuuuuuuuu, padahal baru jer 10minit lepas minum susu habis sebotol !!!Mak cik dah tak leh nak membebel banyak...Kat bawah ni ader satu resepi simple yang mak cik masak tengah hari tadi...selamat mencuba


BAKED BEANS CHICKEN
Bahan-bahan1 tin baked bean
300 gm ayam [potong kecil]
3 s/b minyak
3 s/b tomato sos
1 biji bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (cincang)
3 biji cili merah [cincang] (mak cik tak letak takut si chewi tak mau makan)
garam dan gula
1 pokok kecil daun sup [cincang] (tak de stok)
kentang goreng [jika suka]

Cara membuat
Panaskan minyak
Tumis bawang putih & bawang besar
Masukkan ayam (seeloknya ditutup bagi mempercepatkan daging itu masak).
Masukkan tomato sos
Masukkan baked bean dan gaul hingga rata.
Hidang bersama roti bakar atau garlic bread atau nasi




agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Post a Comment

ahli mesyuarat tingkap mengumpat

 
Blogger design by suckmylolly.com