Sunday, 22 May 2011

oksigen oksigen oksigennnnn

 selalu kalo mak cik selsema memang susah nak lena...setengah orang kalau hidung tersumbat boleh aje bernafas kot mulut, tapi mak cik nih memang tak pandai nak nafas kot mulut..nak tak nak memang tak tido la jawabnya...


Sekarang masalah tu dah dapat di atasi dengan Breathe Right  time kasih banyak laahhh buat pereka bnde alah nih..at least dapat la mak cik tido lena..

Bagi sesapa yang ader masalah berdengkur jugak memang elok sangat laaa pakai bende alah nih..
dengkur ni terjadi disebabkan dari rangkaian getaran semasa bernafas. Sesetengah ubat-ubatan serta alkohol boleh meningkatkan kadar relaksasi otot yang berlaku semasa tidur. Sebahagian otot-otot pada lelangit, lidah, leher, dan farinks(pharynx) mengendur, maka salur pernafasan menjadi lebih sempit. Ini mengarah ke saluran nafas yang lebih kecil dan getaran rangkaian yang lebih besar. Sesetengah ubatan yang diambil dalam tidur, mungkin juga boleh memburukkan dengkuran.aicehhh..fakta tu..sebenarnya mak cik goggle je fakta tu..mak cik ni bukan student medic nak tau semua tu..ambik nursing pon sekerat jalan ajeee dluu..

Breathe Right membuka laluan hidung supaya senang bernafas..

Jadi sape yang ader masalah dengkur tu...cepat serbu farmasi berdekatan...hihih..

p/s : mak cik tak de masalah dengkur tau !!! guna bende alah ni sebab hidung tersumbat akibat selsema ajer... hihihi






agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Post a Comment

ahli mesyuarat tingkap mengumpat

 
Blogger design by suckmylolly.com