Sunday, 12 June 2011

KENANGAN TERINDAH

Teringat kenangan mase ngandung dulu..ni kes Fawwaz dan Huda la mai umah makcik tadi...Sweet sangat tengok depa..nak dapat anak sulong..

P/S : SILA KLIK GAMBAR UNTUK TUMBESARAN TULANG TEMULANG

comey sangat tengok ibu mengandung nih..dulu kecikkk ajerr
yang baju hijau tu dr. tak leh nak conpem due bile..


Makcik pulak terlebih excited mase depa datang, siap tunjuk buku checkup ngandung dulu..bukan apa, tujuan sebenar nak tunjuk gambar yang makcik scan chewi dulu..scan kat swasta...

mase ni 25minggu..tengok hidung sebijikkkk ngan dia keluar minggu ke 31 tu..


sebenarnya makcik lahirkan chewi dulu tak cukup bulan..minggu ke 31 lahirkan dia..Hari Jumaat 1 Ogos 2008...memang kenangan terindah la bagi makcik, walaupun sakit tapi  amat  bermakna.

haaa ni nak stat meleret dah crita nihhh...

Imbas balik kenangan tersebut...ececeeyyy skema ayat

Minggu ke 30 tu makcik balik kampung buat upacara lenggang perut kat umah mak..Teringat pulak mak bidan yang urut perut tu kata.." tengok gaya nih, mudah bersalin nih "..

3 4 hari lepas balik dari kampung, mak cik perasan chewi kat dalam perut tak bergerak / x aktif seperti sebelum-sebelum ni..
Hari khamis malam tu makcik pon ajak soulmate p check kat klinik, bila dah check kat klinik doktor tu kate klinik dia tak de alat nak cek, so transfer ke Hospital Besar Jitra..Segera la kami laki bini ni ke Hospital..maklumlah anak pertama, tak de pengalaman...gabra ader, nervous pon ada dan perasaan yang semaksud dengannya lahhh mase tu..Bila sampai hospital nurse cek jantung baby.CTG kan alat tu..makcik bab medikal ni kurang cerdik sikit.. Bila cek jantung chewi tak berdegup..tapi bila nurse bagi oksigen kat makcik jantung chewi berdegup. Depa tak sure, depa cek lagi skali..dekat 2 jam jugak makcik dalam bilik bersalin tu..feeling macam orang nak bersalin dah rase..dah duk dengar kat bilik sebelah orang duk meneran nak bersalin..Sumpah takottt mase tu..si soulmate pulak duk menunggu kat luar..bukan main cuak lagi.

Pastu nurse bagi satu injection kat bontot...amatlahhh sakittt...
nurse: tahan ye dik, cocok ni sakit sikit...
makcik mase kene cocok : aduyaiiii kak oiiiii..sakit sikit kebendenye cenggini...nak terkeluar kencing. nasib tak terkentot

Sepatutnya makcik kene tahan kat Wad, tapi makcik bkeras nak balik umah..
kene sain surat risiko ditanggung sendiri...
kakak nurse bukan tauuuu..kiter tak leh tau nak tido kalau tak bau ketiak macyam soulmate kiteee

Sain tu sain jugak tapi dengan syarat hari jumaat tu pagi2 lagi nak kene pegi Hospital, nurse nak cek jantung yang dalam pewutt..
Pagi jumaat kami pegi Hospital Jitra, nurse buat ctg lagi...pastu tunggu Doktor masuk check..Sekali bila doktor masuk check makcik,

Dr : kenapa awak balik semalam...risiko besar awak tak tido kat hospital..ni nasib baik jantung anak masih berdegup, kalo tak menangis dah awakk
makcik : ni kire jantung bdegup kire ok la doc..
Dr : aku pelempang kanggg
(sila abaikan ayat bergaris di atas )

Terus makcik kene transfer ke Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar, Kedah Darul Amannnnn
Nak masuk bilik bersalin kene salin pakai baju hospital..makcik yang bangang lagi tak ketahuan ni buat la ape yang disuruh..dalam hati kate..eh nak cek jantung pon kene buang smua ker..nasib baik tak pakai yang kendur getah..haha

Discharge Summary kat situ ade tunjuk kul 3.17ptg makcik masuk..selepas 2x buat ctg..
lepas tu dan-dan kene cocok ubat sakit bontot tu lagi skali..sumpah sakit.

Dr Taneswari yang check makcik mase tu..dengan tenang panggil makcik duduk kat kerusi ..
Dr : adik..ni anak sulong kaa?
makcik : Dr rase ?..(sempat lagi nak bergurau..)
Dr : macam ini adik..siapa ada datang dengan adik ?
makcik : suami ader kat luar..
Dr : nanti adik keluar panggil suami..tapi dr nak bagitau adik..anak dalam perut dah tak bermaya, dr tak sure  kenapa, tapi buat masa sekarang adik terpaksa buat pembedahan..
makcik : nak bedah ape dr. saye tak sakit apa pon..( bodoh nye akuuuu )
Dr : ayoyooo..adik punya anak sudah lemas, jantung dah tak kuat..kalau tak buat sekarang mungkin adik hilang anak..sila panggil itu suami, bincang elok-elok..

Bila dah panggil soulmate, Dr Taneswari tu cakap la bla-bla blaaa kat soulmate...Sementara tu makcik dah tandatangan surat nak operate..Nurse sibuk la urus makcik buang segala bulu- yang sepatutnya..
Soulmate sibuk telefon ke kampung, telefon ma dan mak...ma makcik pulak mengisak-ngisak menangis..maklum lee ni la satu-satu anak yang dia ader..pastu tak penah lagi dalam family makcik bersalin operate..
Mase nak ke dewan bedah tu soulmate bjalan seiring ngan makcik, makcik dah terlantar kat atas katil tu..nurse tolakkkk...mase tu feeling macam dalam drama pulak..ye lah salalu tengok drama je nurse tolakk sambil suami pegang tangan kat tepi jalan sekali...hahahhaha, gilee, sempat pikir cenggitu..soulmate pulak menagis..takut. jambunye... maklum le 1st time alami tambah pulak, kami kat sini tak de sedara mara..kami berdua aje..

masuk dewan bedah kul 4 petang..
4.25 petang.dengar satu suara baru..

makcik sedar tak sedar aje mase tu, yang makcik ingat makcik lalok...sebab kene bius, yang pegang mase nak bius tu pulak nurse lelaki..muda pulak tu..amboii best la ko leh tgk show free..mase operate tu makcik dapat rase perut makcik macam di tonyoh-tonyoh..setiap 5 minit makcik terlelap..Tapi bila chewi dah keluar tu terus tak sedar ape..sampai la pukul 8 malam nurse kejut makcik nak pindah masuk wad..

Haaa..mase tu dah rase sakit yang amat kat perut..sumpah sakit...memang sakittt, nak batuk tak boleh, nak bersin apetah lagi..memang giler ah sakit..makcik tak rase sakit nak bersalin tapi makcik rase sakit lepas bersalin...
Oleh kerana tak cukup bulan, chewi kene tahan kat NICU..Hari ke 4 baru la makcik leh bertentang mata ngan chewi..2 hari sebelum tu nak bangun pon takleh..seyeess makcik cakap, memang sakit.. saje takot-takotkan orang nak bersalin..hihihihi












 berulang alik la makcik selama sebulan ke Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar menghantar susu ke chewi..(besar seksok kalau tak dengar kate mama tipas kepala..huhu)..Time kasih tak terhingga buat soulmate yang jaga makcik mase berpantang..memang Terbaikkkkk la..makcik hargai sampai akhir hayat..

Hari pertama berada di rumah..Home Sweet Home :)

haaaaaaaaa ambik kau makbidan...senang sunggulah nak  bersalin..tak sakit ape, tup-tup keluar baby...
tapi sakit yang lepas keluar baby yang tak tahannnnn...


p/s : sori entry terlalu la panjang...





agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Post a Comment

ahli mesyuarat tingkap mengumpat

 
Blogger design by suckmylolly.com