Monday, 25 July 2011

Gaduh-gaduh Manjee

orang kate gaduh ni tande sayang...ye tak ? makcik pon rase camtu..alaaa gaduh-gaduh manjeee...Biasa la kalau dah namenye manusia mesti ade salah atau silap tak kira la sengaja atau tak..Kita memang tak boleh lari dari melakukan kesilapan..kan ? tak kira la dalam perkahwinan atau persahabatan...Kita dah dewasa...tak mau gaduh-gaduh aihhh malu kat budak-budak..plzzz sayangkan persahabatan yang kita sama-sama bina dari bangku sekolah rendah lagi..sampai saat ini..Jangan kerana perkara remeh temeh persahabatan kita berantakan...be mature.. ^_^, Istilah tiru tak tiru tu jangan di pikir sangat la cayanggg... kita share same2..tak salah kan idea kite share same-same...Jika ada salah paham, bincang elok-elok..sayang la usia persahabatan yang terjalin tu...


Rasenye kalau anda berdua terbaca entry ini..plzzz...buang yang keruh ambil yang jernih ^_^
Friends Forever




agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Sunday, 17 July 2011

Jerawat dan Muka

amatla sinonim bila sebut jerawat...zapppppppp akan pikir jerawat kat muka..ye ke idak???

ingat tak pasal post makcik emas 24k hari tu?

haduihhh rasenye emas tu tak sesuai untuk makcik..makcik ni kelas kena pakai silver aje kot..hua hua huaaa.. bagi korang (bajet ramai follower) makcik x tau la sesuai ke tak..Tapi makcik pakai setakat 2 bulan ni macam-macam jenis celaka jerawat naik kat pipi dan dahi suci makcik neh...aicehhh dah tak cun cam dulu.. hakikat memang tak penah cun.. 0.0



Tapi dulu mase skolah menengah memang muka penuh jerawat..sebab mase tu tengah gatai-gatai..hormon membuak-buak...hahhaha dan paling makcik tak leh lupa bila ada sorang mamat tu dia nak usha makcik la konon tapi satu soalan yang pertama dia tanya " nape muka awak banyak jerawat "...cesss...malu makcik..tapi jerawat-jerawat pon dia nak kapel ngn makcik..hahahah..mase tu baru form 1..cinta monyet bebudak skolah..kan dah kate hormon gatai tengah membuak.

Bila dah si pakwe cakap cenggitu mula la cari solution camne nak hilangkan jerawat, walaupun sebelum tu duk tonyoh muka ngan sabun buku aje..kat badan pon sabun tu..muka pon yang tuuuu jugak laa..jimattttt.. Tapi bila dah ade pakwe, dan-dan pulak pandai memilih .. memilih tu mmilih jugakk yang tak tahan tu mintak ngan ma suh belikan pencuci muka sebab pakwe tegur ade banyak jerawat...hahaha- kenangan sungguh !!

Mula-mula makcik pakai sabun halia... makcik google tak de gambar sabun tu..tapi sabun tu bukan same cam sabun halia bagai2 macam sekarang...kulit dia warna koko, tulisan siam atau cina..dah lupa..tapi kalau sape yang kulit berminyak dan banyak jerawat..memang patut pakai..nak tau harge berapa..??? 
hanya 70sen / 7kupang...mase tu la..la ni makcik rase dah seringgit ape..kalau kat pasar malam belambak sabun tu..atau leh dapatlan kat kedai cina KWat di kampung halaman makcik..hehehh, nanti makcik balik kampung makcik beli sabun tu untuk tatapan korang makcik buh dlam blog..tak puas hati sebab tak tunjuk..sebab sabun tu la mampu menghalus muluskan kulit gebu makcik neh...huhu ^_*

Bila kulit dah okey skolah pon dah abis...makcik cuba  pulak Produk Ponds..ye laahhh dah pandai memilih la bila dah meningkat remaja..takkan nak pakai dah yang 7 kupang..kene up la sket.. konon ;p

sumber : En.goggle
makcik pakai Cleanser ngn Toner

Memang sangat ok ok dan okkkk... Muka makcik memang kalo nak kate ade jerawat tu boleh kire brapa kali dalam stahun..sudah semstinya 12 kali setahun sebab time nakkk *tettttttttt* paham kan kan kan ?

Bila dah makin meningkat usia keremajaan...try pulak pakai pelambab...konon sebelum ni lepas cuci muka main tonyoh bedak Baby Jonhson jer..Tapi bila tengok member bergaya bagai..makcik try sapu
Olay White Radiance

+

Bedak Miyami

Memang superb ahhh mase nih...sehalus dan selembut kulit bayi aje rasenye..statment yang perasan kan.. yela kalo tak puji sendiri sape lagi nak puji..huhuhu, Tapi 1 je masalah mase ni , bila pakai bedak sekejap aje bedak mudah hilang ..bukan macam chipsmore tau..ni hilang memang tak mai2 dah..Tapi makcik tak kisah sangat mase tu..

Agak-agak boring guna Ponds - makcik tukar selera pade
Garnier
mase ni makcik guna cleanser ngn Toner jugak...
fumakila Fullamakkk..bau memang wangiii

produk ni pon oke tau, tapi makcik stop pakai gara-gara mase tu orang boikot produk yang katenye menyumbang pade yahudi..sebab utama tu la makcik pon turut boikot walaupun produk lain tak de kesedaran pulak nak boikot sama, -_-

Pastu makcik pakai Ponds smula...dan sekian lama makcik pakai Ponds tu tak de cacat cela wajah makcik nih - dengan keizinan Yang Maha Kuasa juaa...

Bila orang duk kalut kelibut pasal produk penyanyi malaysia yang termasyur lagi tersohor tu..makcik pon konon nak la jugak try
makcik guna cleanser ngn toner jugak
Not Bad...tapi yang Bad nye tang Money..hihih

Yelahhh selalu duk guna produk yang sekupang dua jaa..bila mai produk nih, terasa la jugak sebab toner pon dah puluh2.. hihih tapi keberkesanan tu baguss...makcik sempat pakai tang toner tu dan la 3 botol...pastu makcik pon tertengok la cousin makcik pakai produk Emas 24k... Tu yang gatai nak ber alih arah pulak tu..
Tapiiiiii Compact Powder Simplysiti..memang superb..sanggup pejam sebelah mata time nak beli compact Powder produk ni sebab tahan lama...muka pon nampak smooth jerr..

Bila makcik cuba emas 24k tu muka makcik naik jerawat balik...isk isk...nak nyesal tak dapat nak nyesal dah..tak boleh kata apa laa...sapa suh curang, leklok dah pakai yang sesuai pasai pa gatai nak tukaq.. haa kan cheq dah speaking kedah dahhh..huhu...bukan makcik kata produk tu tak bagus..tapi kemungkinan besar la tak bagus untuk kulit makcik... Muka makcik di nodai oleh jerawat-jerawat yang tak diundang..pastu muka nampak cam hangusss jer, tak shuke bile tngok muka sendiri..

So...Moral nyaa...setia la pada yang dah ade - eh ade kaitan ker??? haa ade-ade...hihih


Tips - dengar memang kotor..tapi cuba dulu pasti mujarab --> sebelum tidur lepas korang cuci muka tu kan ade air kat area2 hidung a.k.a kat sekitar lubang hidung tu..try ambik  air hingus hidung tu sapu kat jerawat sebelum tidur, insyaAllah jerawat akan kecut..
Kotor kan tapi ape nak kotor, yang korang ambik tu hidung korang bukan hidung makcik..huhuh..
Tapi betul tau..ni petua dari arwah abah makcik..dulu makcik pon geli tapi bila makcik cuba menjadi ..ini betol..betol2 bukan cubaan...hehehhe

agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Saturday, 16 July 2011

Hari Tanpa Nasi 0.0

yesss..hari nih makcik memang tak masak nasi...kerana niat di hati nak diet kan diri yang dah melampau-lampau membela lemak tepu...sampaikan chewi terpaksa tumpang diet
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
 Oleh kerana hari nih tak masak nasi, makcik buat pasta ajerrr

 dan oleh kerana buat pasta ...sampai saat ini dah 3x makcik makan...
disamping itu juga- ceyy ayat skema...
makcik sempat mengunyah 5 biji karipap...
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 jadi..apa beza makan nasi ngan tak makan ???




don't waste it.?..hihihihi
agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Thursday, 14 July 2011

oh Siaran Berbayar

Baru pagi tadi jalan-jalan kat blog akak 'idun sa'idun.. tengok dia update pasal siaran berbayar yang melampau-melampau naikkan harga...
makcik pon ada la komen sama ketidakpuasan hati makcik tu jugak...Macam-macam tau aje makcik ngumpat ..petang terus makcik dapat surat cinta..



makcik memang teruja tahap gaban la dapat surat cinta tadi...rase cam nak melompat-lompat macam b___k je kat pagar tadi..Tanda terlalu gembira...Oleh kerana terlalu gumbrabira..stat bulan depan makcik bagi extra 8hengget kat hangpa naaa....Terima kasih banyak laaa ...cettttt

Hari tu makcik ade terbaca dalam akhbar pasal rungutan pengguna yang kata channel berbayar tersebut terlalu mahal, dan diorang mahu BOIKOT selama 3 bulan..Tapi tak tau la terlaksana atau tidak..Makcik pon tak bayar bil bulan lepas lagi..selalu kalau tak bayar bil yang last month paling-paling 10hb..mesti tengok skrin hitam je kat tv- paham kann kan kannn..maknannya dah kena sekat servis...Tapi ni dah berbelas haribulan..x di potong pulak..mungkn pihak berkenaan takut orang boikot sungguh kot...Tadi siap call bagitau..puan belum jelaskan bil bulan lepas...bbla bla bla...hihih Alahaiiii makcik tengah sesaaakkkkk nih...

Tapi kalau tak langgan rase ketinggalan pulak dengan movie dan drama semasa,,,

urmmm

Tepuk Dada Tanya Selera Masing-Masing...
agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Doa melembutkan Hati


1. Al-Fatihah

2. Surah Al- Hasyri Ayat 21

3. Surah Toha ayat 1-5

4. Doa Nabi Daud   - (YaAllah lembutkanlah hati....(nama suami/isteri/anak)....sepertimana engkau lembutkan besi kepada Nabi Daud a.s..


untuk anak baca dan dihembus pada ubun-ubun,

bagi suami/isteri baca dan hembus pada tengkuk bila suami/isteri tidur




agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Sunday, 10 July 2011

Student vs Housewife

mane lebih best...nilai sendiri..hihihih

post  pendek aje
sebab penat sangat hari nih...
buat keja student ngn housewife...
chewi pon buat kelaku pulak..
makcik dah la penat a.k.a letih..
kang tak pasal jadi kes ___




agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Friday, 8 July 2011

Nak orang KOREA

O.o

Penah tak korang (yang dah kawen) gurau-gurau ngan buah hati pengarang jantung korang pasal kawen-kawen ?...makcik selalu je gurau-gurau tanya pasal bini muda kat soulmate...ho hoooo bukan nak honey tau..-.-..Tiap kali soulmate nyakat makcik pasal bini muda makcik selalu buat-buat ngajuk manje .. tak de maknenye dia nak pujuk kalo makcik nganjuk betol2..T_T... Makcik kate..makcik tak kisah soulmate nak kawen lain, tapi syaratnya - tiap bulan bagi makcik 10k, pastu rumah atas nama makcik 1 biji dan 1 kete import yang baru atas nama makcik.belanja anak lain kira maaaa.kalau tak court celitaaa..hahah ambikkk nak sangat berbini ramai.. Kalo tak mampu nak bagi , makcik nak lari g Korea...Nak cari Kang Ji Hwan..tu pon kalo dia nak kat makcik.. hihihihihi...

Selalu gak soulmate tanya, kalo makcik tak kawen ngan dia..makcik nak kawen ngan sape..Jawapan same la makcik bagi ...Kang Ji Hwan.. huwaaa mau nak nagis minat kat dia..^_^ cettttt..Soulmate tetap di hati...kalau kau tak curang kau tetap di hati la...tapi kalo tak memang tak de makne la...huhu ishhh tak baik.. *.*

huhuuu tak baik menduakan suami...
copppp ni bukan menduakan yee..ni sekadar minat ajer..Sumpah makcik sayang kat soulmate..

Nak kenal tak Kang Ji Hwan ?...

harus ber tq pada en.google

tak la ensem sangat tapi sweet... ntahh laa macam mane leh terpikat...
Macam makcik terpikat kat soulmate laa umpamanya... ^_^

Last picture...Tapi nak kene pesan awal-awal..Sila Jangan Termuntah..Termeluat, dan Ter Ter Ter lain-lain.. \o.o/
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Padan tak..haaa soulmate..kalo tinggal makcik..makcik cari dia nih...
Gambar hanya ilusi semata-mata tiada kene mengena antara realiti dan fantasi..;P

muntah x?



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Thursday, 7 July 2011

Dah Tukar Header

Senang buat nama blog aje kat header...huihhh senak mata makcik nak siapkan header nih, walaupun simple tapi nak adjust itu ini..mau 2 3 jam jugakkk...

header lama


oleh kerana makcik tak jadi fulltime housewife..so makcik pon terpaksa laaa tukar buat header baru..cam kat atas tuuu...ok tak?

agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Wednesday, 6 July 2011

Dah Semak ?

Korang dah semak Daftar Pemilih..atau dengan kate lain semak daftar mengundi..

Makcik dah semak dahhh...


Tunaikan tanggungjawab anda,,..Pilih parti mane-mane tu hak masing-masing..yang penting tunaikan tanggungjawab anda untuk memilih siapa yang layak jadi pemimpin..

JOM CEK KAT SINI


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Bila boring kat Dewan Kuliah

taklimat Hari suai Kenal..stat kul 8 pagi sampai kul 5 petang..haduih mak aihhhh..makcik macam nak patah pinggang..punggung bagai nak kren krem..bosan tok sah duk kata la...Dari pagi  nk sampai petang tu ade la jugak sorang dua penceramah yang agak2 leh letak batang mancis kat mata..bosyannn...

Selalu kalau bosan ape yang korang buat ?
nak tau ape yang makcik buat ? konpem korang penah buat salah satu dari ape yang makcik buat...heheheh

1. Kira berapa keping siling kat Dewan Kuliah...
2. Kira Lampu
3. Conteng buku
4. Tengok kepala orang kat depan
5. Goyang kaki
6. Kutis kuku
7. Main tekan punat pen
8. Tengok karenah orang..ade yang korek hidung la..tengok cermin la..
9. Tengok kasut orang sebelah pastu banding ngn kasut sendiri - konpem puji kasut sendiri..hihi
10. Jeling kat student laki...hahaha saje tengok kot-kot ader yang kenal..bukan gatal tau..makcik dah ade soulmate..O.o



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Monday, 4 July 2011

Preparation nak ke umah Makcik Wanie

makcik Wanie  pengasuh chewi...

Esok macam yang sedia maklum 1st time nak anta chewi kat umah makcik Wanie...huwaa..tak tau la macam mana keadaannya..mama yang cuak lebih2...

yang nak bawak g umah makcik Wanie
 3 4 kali cek takut ade barang tercicir...maklumlee 1st time...
baju sampai 2 pasang...takot la terkotor ke hape...

note yang tak boleh blah tuuu...sebab botol susu baru basuh tak kering lagi...tu yang buat note kot la terlupa..Paling Mustahak tuuuuuu

susu nak masukkan dalam beg awal2 takot bersemut pulakkk...

Dari seminggu lepas duk psiko chewi bodek2 kata nak anta p skolah umah makcik Wanie...sebab sebelum ni makcik kate nak suh duk umah pengasuh, dia kata tak mauuu..nak ikot mama pegi skolah...pastu makcik kate la cikgu makcik garang..kalau skolah kat umah makcik Wanie, makcik Wanie tak garang, nanti leh main ngan adik dan abang-abang..huhuhu..biasa la budak zaman skarang..A kite cakap C yang dia pintas..
Malam nih dan-dan mood elok kot..siap tanya lagi barang2 yang dia nak bawak pegi umah Makcik Wanie dah cukup ke belum..huhuhu..Harap semua berjalan lancar..

agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Sunday, 3 July 2011

Esok dah weyyy nak jadi student..

Rase cam tak tau nak rase ape..huhu
Esok dah tambah status baru dalam hidup makcik..sebelum ni duk pegang status ibu ngn isteri sepenuh mase aje..esok dah jadi Student balik.Dah tak jadi fulltime housewife dah laa.Harap leh handle smua skali la...Hari ni still bangun lewat..nak2 pagi tadi hujan..best la tarik selimut..soulmet pulak membebel..macam mana la nak sambung study kalau sikap malas makin menjadi..T_T.. Kain yang bertimbun atas katil dah di settle kan sampai 3 pagi semalam..Lega bila tengok tak de kain yang bertimbun, ye lah..dari anak dara dulu lagi memang paling malas adalah acara lipat kain..hihi..

Dah kene rancang schedule baru la dalam hidup..Semangat nak study balik memang berkobar-kobar tapi bila ingat nak tinggal kan chewi..haduihh terus down.. rase kesian pulak nak tinggal dia ngan orang..Bukan tak harap kat orang sebab orang yang dimaksudkan tu pon wife kawan soulmate je..100% leh caya kat dia sebab orangnya memang baik sangat, bercakap pon lemah lembut je, tambah pulak dah ada 3 anak, anak yang sulong dah skolah menengah then yang bongsu stahun lebih - leh la jadi kawan farah main-main, farah pon tak de kawan..Tapi sebab tak penah berenggang ngan chewi .. u yang rase berat hati..Sabarrrr setahun je bukan lame pon..tup tap tup tap dah ckup setahun...

Harap makcik leh jadi student yang cemerlang..KONON.. :P

nak kene edit header..




agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Saturday, 2 July 2011

Hai Semangat..datanglah padaku..aku seru...

macam nak seru jin pulak..haduih..semakin dekat nak belajar semakin malas dan tak de semangat pula makcik neh...Kain yang tak berlipat penuh satu katil bertimbun-timbun..nak pakai baju memang tak yah bukak almari dah..cari je atas katil tu..haduihhh semangattt datanglah padaku...

Bangun pagi tadi pon sama..masuk bilik mandi..gosok gigi pastu keluar balik baring atas katil..macam duk pk 5 6 kali..nak mandi ke nak baring,,, pastu bangun masuk bilik air cuci muka pulak..sambil duk lali..baring pulak atas katil...ishhh tak boleh jadi nih..semangat bermalasan makin menjadi2...kuatkan diri terus bangun mandi...

Lagi 2 hari nak sambung belajar kat Poli..sambung Dip..haduih..macam mana la nak hadapi nih kalau semangat bermalasan masih berluasa dan makin menjadi..Harap leh la handle smua nya..dalam masa sama jadi student jadi ibu dan jadi wife..Otak pon dah berkarat macam mana nak polish balik nak terima ilmu2 nih..

huwaaaaaaaaaaaaaaaa...sakit urat pulak


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

 
Blogger design by suckmylolly.com