Sunday, 17 July 2011

Jerawat dan Muka

amatla sinonim bila sebut jerawat...zapppppppp akan pikir jerawat kat muka..ye ke idak???

ingat tak pasal post makcik emas 24k hari tu?

haduihhh rasenye emas tu tak sesuai untuk makcik..makcik ni kelas kena pakai silver aje kot..hua hua huaaa.. bagi korang (bajet ramai follower) makcik x tau la sesuai ke tak..Tapi makcik pakai setakat 2 bulan ni macam-macam jenis celaka jerawat naik kat pipi dan dahi suci makcik neh...aicehhh dah tak cun cam dulu.. hakikat memang tak penah cun.. 0.0



Tapi dulu mase skolah menengah memang muka penuh jerawat..sebab mase tu tengah gatai-gatai..hormon membuak-buak...hahhaha dan paling makcik tak leh lupa bila ada sorang mamat tu dia nak usha makcik la konon tapi satu soalan yang pertama dia tanya " nape muka awak banyak jerawat "...cesss...malu makcik..tapi jerawat-jerawat pon dia nak kapel ngn makcik..hahahah..mase tu baru form 1..cinta monyet bebudak skolah..kan dah kate hormon gatai tengah membuak.

Bila dah si pakwe cakap cenggitu mula la cari solution camne nak hilangkan jerawat, walaupun sebelum tu duk tonyoh muka ngan sabun buku aje..kat badan pon sabun tu..muka pon yang tuuuu jugak laa..jimattttt.. Tapi bila dah ade pakwe, dan-dan pulak pandai memilih .. memilih tu mmilih jugakk yang tak tahan tu mintak ngan ma suh belikan pencuci muka sebab pakwe tegur ade banyak jerawat...hahaha- kenangan sungguh !!

Mula-mula makcik pakai sabun halia... makcik google tak de gambar sabun tu..tapi sabun tu bukan same cam sabun halia bagai2 macam sekarang...kulit dia warna koko, tulisan siam atau cina..dah lupa..tapi kalau sape yang kulit berminyak dan banyak jerawat..memang patut pakai..nak tau harge berapa..??? 
hanya 70sen / 7kupang...mase tu la..la ni makcik rase dah seringgit ape..kalau kat pasar malam belambak sabun tu..atau leh dapatlan kat kedai cina KWat di kampung halaman makcik..hehehh, nanti makcik balik kampung makcik beli sabun tu untuk tatapan korang makcik buh dlam blog..tak puas hati sebab tak tunjuk..sebab sabun tu la mampu menghalus muluskan kulit gebu makcik neh...huhu ^_*

Bila kulit dah okey skolah pon dah abis...makcik cuba  pulak Produk Ponds..ye laahhh dah pandai memilih la bila dah meningkat remaja..takkan nak pakai dah yang 7 kupang..kene up la sket.. konon ;p

sumber : En.goggle
makcik pakai Cleanser ngn Toner

Memang sangat ok ok dan okkkk... Muka makcik memang kalo nak kate ade jerawat tu boleh kire brapa kali dalam stahun..sudah semstinya 12 kali setahun sebab time nakkk *tettttttttt* paham kan kan kan ?

Bila dah makin meningkat usia keremajaan...try pulak pakai pelambab...konon sebelum ni lepas cuci muka main tonyoh bedak Baby Jonhson jer..Tapi bila tengok member bergaya bagai..makcik try sapu
Olay White Radiance

+

Bedak Miyami

Memang superb ahhh mase nih...sehalus dan selembut kulit bayi aje rasenye..statment yang perasan kan.. yela kalo tak puji sendiri sape lagi nak puji..huhuhu, Tapi 1 je masalah mase ni , bila pakai bedak sekejap aje bedak mudah hilang ..bukan macam chipsmore tau..ni hilang memang tak mai2 dah..Tapi makcik tak kisah sangat mase tu..

Agak-agak boring guna Ponds - makcik tukar selera pade
Garnier
mase ni makcik guna cleanser ngn Toner jugak...
fumakila Fullamakkk..bau memang wangiii

produk ni pon oke tau, tapi makcik stop pakai gara-gara mase tu orang boikot produk yang katenye menyumbang pade yahudi..sebab utama tu la makcik pon turut boikot walaupun produk lain tak de kesedaran pulak nak boikot sama, -_-

Pastu makcik pakai Ponds smula...dan sekian lama makcik pakai Ponds tu tak de cacat cela wajah makcik nih - dengan keizinan Yang Maha Kuasa juaa...

Bila orang duk kalut kelibut pasal produk penyanyi malaysia yang termasyur lagi tersohor tu..makcik pon konon nak la jugak try
makcik guna cleanser ngn toner jugak
Not Bad...tapi yang Bad nye tang Money..hihih

Yelahhh selalu duk guna produk yang sekupang dua jaa..bila mai produk nih, terasa la jugak sebab toner pon dah puluh2.. hihih tapi keberkesanan tu baguss...makcik sempat pakai tang toner tu dan la 3 botol...pastu makcik pon tertengok la cousin makcik pakai produk Emas 24k... Tu yang gatai nak ber alih arah pulak tu..
Tapiiiiii Compact Powder Simplysiti..memang superb..sanggup pejam sebelah mata time nak beli compact Powder produk ni sebab tahan lama...muka pon nampak smooth jerr..

Bila makcik cuba emas 24k tu muka makcik naik jerawat balik...isk isk...nak nyesal tak dapat nak nyesal dah..tak boleh kata apa laa...sapa suh curang, leklok dah pakai yang sesuai pasai pa gatai nak tukaq.. haa kan cheq dah speaking kedah dahhh..huhu...bukan makcik kata produk tu tak bagus..tapi kemungkinan besar la tak bagus untuk kulit makcik... Muka makcik di nodai oleh jerawat-jerawat yang tak diundang..pastu muka nampak cam hangusss jer, tak shuke bile tngok muka sendiri..

So...Moral nyaa...setia la pada yang dah ade - eh ade kaitan ker??? haa ade-ade...hihih


Tips - dengar memang kotor..tapi cuba dulu pasti mujarab --> sebelum tidur lepas korang cuci muka tu kan ade air kat area2 hidung a.k.a kat sekitar lubang hidung tu..try ambik  air hingus hidung tu sapu kat jerawat sebelum tidur, insyaAllah jerawat akan kecut..
Kotor kan tapi ape nak kotor, yang korang ambik tu hidung korang bukan hidung makcik..huhuh..
Tapi betul tau..ni petua dari arwah abah makcik..dulu makcik pon geli tapi bila makcik cuba menjadi ..ini betol..betol2 bukan cubaan...hehehhe

agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Post a Comment

ahli mesyuarat tingkap mengumpat

 
Blogger design by suckmylolly.com