Thursday, 25 August 2011

ho ho ho balik kampung

esok nk balik kampung...


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Sunday, 21 August 2011

Jamu untuk kesihatan


AWAS...
Macammm tak sesuai di baca oleh Jejaka-jejaka di luar sana...Tapi amat di Galakkan untuk para mak-mak dara dan anak-anak dara untuk membaca...hehehhehe

cerita pasal jamu.....
makcik kenal jamu ni lepas dah bersalin dah...orang kata kalo orang indon dari stat mai period lagi depa dah telan jamu...Tapi mentality orang kita nih selalu anak2 dara takut nak makan jamu..sebab biasa orang makan jamu ni orang yang dah kawen...betol tak..?
actually makcik rase jamu ni tak memberi ape2 kesan pada dara..sebenarnya jamu nih lebih pada kesihatan dan boleh memantapkan bentuk badan...

Dulu mase sebelum bersalin, ikhlas makcik kate makcik tak penah nak cari apa2 jamu, maklumlah tak biasa dan tak tau..pastu lepas bersalin 2 minggu tu makcik tak makan apa pon..sampai lah suatu hari kawan 1 opis soulmate tanya kat soulmate produk ape makcik guna ..soulmate makcik pon mase tu blur dan tak tau ape2 jugak..dia kata la tak makan ape..terus si kawan tu marah...ajak p beli set bersalin...hahha punya la bodo mase tu... Oleh sebab dia makan Nona Roguy, dan badan dia pon fuhhh cam anak dara kalo tgk kot belakang..anak dah 3,,, soulmate pon beli la produk yang dia syorkan...


ni bungkusan lama...

1st time makan, punya la tak leh nak telan..kan dia cam pahit2 sket..nak2 teh yang untuk turunkan berat tu..tapi telan la jugak memandangkan mahal..kang tak habis rugi pulakkkk...heheh

Pastu bila dah biasa makan jamu tu rase badan cam best jeerr...ye lahhh jamu ni untuk kesihatan dalaman jugak..selain tu untuk tenaga batin jugak...^_^... Makan jamu ni badan tak kan rase letih tau...dulu kalo tak makan rase macam tak larat,..mudah letih buat keje banyak pon mudah penat.tapi alhamdulillah bila makan rase okey la..sakit urat pon tak sangat..yang penting...senggugut dah tak de

Lepas habis set bersalin tu mak cik cuba Jamu Mak Dara

not bad....tapi harga pon not bad jugak...
dalam 40 kot..lupa dahhh

Pastu bila rase nak beralih arah makcik try pulak

 yang ni memang Terbaekkkkk, harga pon terbaik..13hengget ja 1 botol
murah kan ?



Pastu produk sampingan makcik try  untuk tegangkan mane2 yang kendur...heheh maklumlahhh dah beranak ni banyak yang dah terjejas

 sempat makan 3 botol..alhamdulillah,...kembali seperti anak dara dulu...hihihi
dan guna skali dengan sabun ni...
 guna 2 ketul je dah berkesannn

 skarang ni makcik mennnteeein makan yang Perapat Exrta tu aje untuk kesihatan tubuh badan dan memberi tenaga untuk menjalani kehidupan seharian..cewahhh ayat cam iklan tu...Kawan2 leh la try tapi kalo ade produk bagus kongsi la samaaaaa..ek ek ekkk... ^_^





agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Saturday, 20 August 2011

shopimmmmm raya !

2 hari memang best..best perabis duit yang soulmate makcik berhempas pulas cari selama sebulan...isk iskk kesian soulmate kan kan kan...

tak tau ape yang kami shopping..barang tak la nampak banyak sangat tapi habis 4 angka dah...

yang pasti buat orang tua di kampung pasti tak dilupakan...Kat Pekan rabu saje dah 5ratus melayang...yang nampak telekung semayang ngan kain pelikat aje...-o-

telekung semayang sutera
buat tok dan opah
kain pelekat untuk tok ayah ngn tokki


Pastu ke Pasific..bli baju chewi

separuh dari baju raya chewi...


^_^ mama and chewi


produk sampingan...hehheheheheh

harus..untuk keyakinan diri bak kata soulmate




masih mencari baju kurung untuk makcik dan chewi sebab baru je ade sepasang...sedangkan soulmate punya baju melayu tahun ni 2 pasang..so makcik nak kene cari lagi sepasang...shawls pon tak carik lagi...
ade sape nak sponsor tak ?




agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Friday, 19 August 2011

rasenye awak tersilap paham


makcik bukan nak burukkan sape2...tapi kalau ader yang terbaca, makcik harap awak paham...makcik bukan nak musuh atau nak bersangka buruk terhadap awak..Tapi makcik rase macam awak sudah tersilap paham atau mungkin orang yang menyampaikan itu tersilap paham juga..memandangkan awak pun meluahkan melalui blog, maka harus lah makcik pon meluahkan perkara ini melalui blog, agar sekiranya awak terbaca post ini, dapat mengurangkan ketidak salah paham tersebut...

dan makcik rase ape yang awak maksudkan di blog awak itu adalah family makcik, memandangkan awak kata itu lah kali pertama awak bercinta dan tak lain tak bukan makcik rase insan tersebut adik makcik..adik-adik soulmate makcik sama macam adik-adik makcik...

Ayah makcik (ayah mertua) tidaklah seperti yang dikatakan oleh awak..sebab sepanjang makcik jadi menantu , dia tak pernah burukkan orang lain...Sama juga seperti mak (mak mertua), memang sesekali tidak pernah nak memburukkan sesiapa..sebaliknya kalau awak mengenali dengan lebih dekat, awak akan rase bersyukur mempunyai ibu dan bapa mertua sebaik itu...Cuma kadang-kadang perangai orang tua yang selalu melarang anak-anak akan buat anak rimas, tapi hakikat mereka melarang kita untuk kebaikan dan boleh dianggap sebagai nasihat...Keluarga kami tidak pernah berkata seperti yang awak katakan dalam blog awak, sebaliknya keluarga kami yang merasa segan dengan pangkat keturunan awak yang mengalir darah keturunan raja-raja..sedangkan kami hanya orang biasa yang hidup di kampung...kami cuma takut awak tidak dapat biasakan diri dengan kehidupan kami..

Sebab musabab awak berpisah dengan si dia tu kami tak masuk campur, sesekali kami sekadar memberi nasihat supaya teguhkan ekonomi dan jangan memikirkan soal cinta...dan alhamdulillah berkat doa mak ayah insyaAllah kalau ada rezeki si dia tersebut mungkin akan bekerjaya sedikit waktu lagi...Seandainya ada jodoh kalian berdua, adalah ...Tapi seandainya tiada jodoh,, jangan la di katakan kami tidak menerima awak kerana sebab yang awak nyatakan dalam blog awak...makcik rase orang yang menyampaikan informasi kepada awak mungkin tersilap dengar atau mungkin telah di tokok tambah atau apa-apa saja, sebab setahu makcik ayah dan mak tak pernah bersangka buruk terhadap seseorang....

sekian...

harap awak dapat paham , lepas ni jangan pulak awak tak mau bertegur sapa ngan makcik ek..makcik cuma nak betulkan persepsi awak terhadap mak ayah dan adik makcik...

*adik makcik masih sygkan awak..


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Thursday, 18 August 2011

Majlis di bulan Ramadhan

 sebut aje bulan ramadhan, maka majlis yang sangat sinonim adalah majlis berbuka puasa... minggu ni makcik memang membz kan diri dengan majlis buke pose .memang saat di tunggu...mula-mula kat surau kawasan taman, pastu dengan budak-budak kelas dan yang last petang tadi kat opis soulmate..


chewi melaram kat depan surau sebab makcik buat2 alim dan malu-malu kucing...


ni pulak dengan budak-budak kelas yang ambik dip. ,kami buat majlis ni kat restoran kat aloq staq..

mula-mula sampai
smua pakat melaram naaaaa..makcik jaa muka tak boleh blahhh..tak dak makeup lansungg..maklum lee  saham dah turun..ngehhhh
oitt,,tapi kalo jalan sorang-sorang nak p kuliah ade lagi yang try ngorat..waa laku lagiiii
ayat masuk troli tolak sendiri



oleh kerana bulan ni jugak MERDEKA..so background gambar pon menunjukkan ciri-ciri KAMI ANAK MALAYSIA...KERANAMU MALAYSIA...ha'ah amat sesuai laa sebab pakaian pon dah tunjuk kami anak malaysia.kan kan kan ^_^

saat girang muka-muka yang sudah kekenyangan


ni pulak petang tadi kat opis soulmate..sekeping je sebab kualiti gambar yang lain amatlah tidak memuaskan hati makcik...sebab banyak gambar yang nampak muka makcik tak cantik..statment tu cam tak mau terima hakikat -_-

menu kambing golek...terbaekkkkk...
...
.
.
.
.
.

Dan sebelum makcik lupo..hari tu kan makcik ada join 1 giveaway mase Mother's Day kat blog afrayuri

2 3 hari lepas dah sampai dah hadiah nyaa...so happy sebab 1st time dapat...thanks to afrayuri, nanti buat lagi ek...hihi
ni hadiah dia
^_^ bau best sangat








agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Friday, 12 August 2011

lalai

tadi makcik niat nak study...tapi ter on9 dan ter lalai pulak...aigooooo..


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 9 August 2011

Kali pertama kene saman

kasik besar bia berpinar mate menengok


memang lawak la...ni kali pertama dalam hidup kene saman atas nama sendiri...saman pulak bukan saman traffik atau saman polis..tapi saman Poli...hahah, "terima kasih buat puan-puan dan tuan-tuan yang menyaman saya pagi tadi"...ceh ayat berani sebab tau pensyarah tak de masenye nak bace blog student ..

korang nak tau cite makcik kene saman? nak tak nak ..tak kire..nak cite jugakk !!!

memula tu pagi tadi yang nyaman serta garing..makcik dengan semangat berkobar pergi la poli, kelas pukul 11 pagi..dek keranan terajin dan tersemaangat lebih walaupun hakikat hati amat la malas nak menjengah poli pagi tadi...makcik pon tersampai awal kat poli..sejam lebih sebelum kelas..sebelum tu duk feeling dengar lagu dalam kete kat carpark..hari ni bngkel so pakai sluar dan baju bengkel laa...seperti yang sesapa student poli*** tau..kat sini peraturan cam skolah menengah agama rakyat..seluar kene besaq..tudung kene labuh, baju kain cotton pon kena denda,,,wallaaweyyyyy baik tukar ke nama ke poli agama rakyat..heheheh
haaa sambung citer makcik..makcik pon lepas duk feeling lagu, rase la nak teruskan niat murni nak masuk kelas...keluar kete..melangkah longlai..maklumle pose..tetiba ade pensyarah ramai kat student mall..dia lambai-lambai tangan kat makcik...waaaaa bangganya pensyarah lambai tangan...nasib makcik tak lambai balik sambil senyum temewehh...last2 pergi kat pensyarah..
"ni apesal pakai sluaq ketat..dah takdak sluaq ka??? haduiiii haruskahhh aku menerima nasib sebegini malang di pagi hari di bulan mulia ini...arrggg tidakkkkkk....tapi makcik menjawab mulut juga sebarang dua tiga patah...last2 redha je kene saman..rm 20 hengget,,kerana pakai sluaq ketat...tapi makcik tanye balik..'ehh ketat ke sluar saye..rase cam biasa jee'...leh pensyarah jawab balik " mentang2 kurus nak tunjuk paha kurus keer"...itu ayat puji makcik kurus atau ayat perli...pk la sdiri...malas nk cakap banyak..kang nye cari kesalahan lain..parah makcik..heheh tau takot..ye lahh memang hakikat salah.satu pakai sluar jeans (poket tampal)..dua.sepatutnya kalo pakai baju bengkel belah dalam pon kene pakai baju lengan panjang, tapi makcik pakai lengan pendek.alahaiiii puan-puan dan tuan-tuan..takkan la puan dan tuan tak pikiq..hangattt la kalo pakai lengan panjang, baju bengkel tu kemain lagi tebal..kang tak pepasal 2 3 biji ambulans berulang alik ambik budak  pengsan sebab panas..ye lahh cuaca sekarang kan panas...-_-, kami dalam bengkel bukan ada econ macam bilik puan dan tuan sekalian..

Dan lepas makcik kene saman tu makcik melepak kat student mall tu, rupenye 5 6 org lagi adik2 kelas makcik kene saman sama...ciannn depaaaa... buka hari ni ngan esok kene baget la gamaknya nak bayar saman puya pasaiii
Moral nya..ikutlah peraturan yang di tetapkan...hihih ^_*


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

student life

 - study corner -

dah sminggu tak update blog...maklumlee...dah jadi student, maka assignment berlambak-lambak sampai tak menang tangan nak buat...nak urus rumah lagi (aicehh cam le bz sangat kat umah).. Ni pon stay tak tido lagi nak kene siapkan Lab Report yang nk submit besok..assignment tok sah kate lahhh berderet lagik yang tak siap yang nak submit rabu ngn khamis..huhuhu mintak nafas mintak nafasss...sesak sekak sebak rase, tapi sabar aje, dah ini pilihan makcik...Saat dan waktu ni member-member makcik semua dah bekerjaya, tapi makcik masih terkedek-kedek nak sambung study balik...tak peeee susah susah dahulu kan kan kan...ayat nak sedapkan hati sendiri :P...

Tengok study corner makcik tu..tak boleh blahhhh...lapik bantal sebab takut sakit bontot...osteoporosis - eh betol ke eja?..ade kaitan ke sakit bontot ngn penyakit tulang yang tersebut ^o^...sila abaikan..

lokasi di dalam bilik tidur utama supaya senang..kalo malas nak study, terus panjat katil dan niatkan Sahaja aku tido kerana Allah ...hihihihi, dan sebab utama jugak nak elakkan dari tengok tv kat ruang tamu..dan juga nak elakkan dari online..tapi ni terbabas jugakkk...tengah buat Lab Report pastu online sebab nak cari maksud Spot Speed Study alahh terbagitau pulak tajuk study..then..terrr bukak jugak Laman Sosial ngn blog...haishhh....ni dah berubah niat nih...tak boleh tak bolehhhh nak kene tekad..heheh

selamat bersahur yeeeee








agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Monday, 1 August 2011

SELAMAT BERPUASA & SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN CHEWI

Selamat berpuasa buat kawan-kawan semua..dan Selamat Hari Jadi yang ke 3 buat puteri kesayangan mama Nur Farah Hafiy binti Mohd Faizul...Semoga anak mama menjadi insan yang berguna di dunia dan akhirat..amin..


kat bawah ni makcik ambik dari blog lame makcik..yang makcik tulis setahun lepas :) oleh kerana mood puasa yang keletihan, makcik copy paste kan aje supaya menjimatkan tenaga makcik..heheheh..

 kalau banyak mase free sila lahbace, tapi kalo rase mood keletihan puasa tu menebal..sila abaikan.. ^_*

2008...
4 PETANG..


Waktu ni aku dimasukkan ke bilik pembedahan..
.
.
Buat ape???
:
:
:
waaaaaa...teringat semula kenangan masuk bilik operation...kul 4 petang aku di bawa masuk..
mase tu Allah jer tau perasaan aku..sedih  ada takut ada gembira ada teruja pon ada..
Di sisi aku saat tu..SUAMI TERSAYANG...tak ader sedara mara..tak ade kenalan..
Mase nurse nak tolak aku masuk bilik operation..memang nampak sangat muka dia cam takut dan sedih..mungkin kali pertama dia tengok aku dalam keadaan terlantar kat atas stretcher..mase tu aku masih sedar. tapi rase macam tak sedar dah sebab terlalu takut...


Masuk je bilik operation tuuu sempat lagi aku tgk jam ..waa hati makin berdebar bila tengok lampu dup tergantung kat atas katil ..sebelum ni dup tengok dalam tv jew..

Lepas je nurse angkat aku naik atas katil tu , aku di suntik ubat bius..bahasa perubatan aku tak tau la dia panggil aper..yang aku tau org2 kampung anggil ubat bius..huhu..
lepas jer kene cocok tu badan rase lenguh2 sangatttt..Aku gitau nurse..'leh tak saye nak dup mengiring..lenguh la nurse..tak tahannn'..tapi nurse cakap skejap je dik..pastu tak ape la..pastu aku tak tauu dah ape jadi..rase macam perut aku di godek2 jew..
4.05 ptg aku sedar..macam terlelap , tengok ader 3 4 org dup tepi katil tu..pastu aku terlelap pulak..Rase macam ngantuk sangatttt..4.10 ptg aku sedar pulak..(sempat pulak aku tengok jam ek...) sebenarnya kalau celik mata je memang nampak jam kat dinding tu sebab tu aku dan tengok jam..Demikian la setiap 5 minit aku pasti tersedar pastu terlelap pulak..

TEPAT JAM 4.25 PETANG...aku dengar satu suara...
suara yang akan menceria dan mewarnai seumur hidup aku..
Lahirlah seorang puteri ke dunia ini...
Tapi skejap jew dengar suara tue..dan saat itu aku bersyukur ke hadrat Illahi..sekurang-kurang aku tau anak aku ada suara..Alhamdulillah..

Lepas tu aku macam tertido trus..yang aku sedar aku dah ade dalam bilik lain...
Bilik sunyi sangattt..mata ni macam tak leh nak celik lama..ngantuk yang amat2..

Pukul 8mlm  bila aku dah sedar dan tak lali ngn ubat bius tu..
aku di pindah ke wad biasa...keluar je bilik bedah tu nampak suami aku ..
hihih nak tergelak pun ade, muka cam takuttt jew..mase tu ader sorang kawan kat sebelah dia..
Bila masuk je kat wad biasa aku ..macam biasa la..tido je lah..rase cam letih sangat..
Tapi kesan ubat bius ade lagi sket2, ngantuk tu masih terasa..skejap2 akan terlelap..
Malam tu bila dah bius hilang, perut dah terasa sakit..macam tak pnah rase sakit camtu..sakit denyut2..
nurse bagi ubat tahan sakit..baru leh tido..nak bangkit pegi toilet pon  Tuhan je tau sakittttttttttttttttttttttttttt..

Hari keesokkan baru la suami aku leh tengok puteri kami..sebab dia lahir tak cukup bulan, dan berat pun 1.6 kg jer, kene duduk dalam NICU selama 35 hari..hari ke 3 baru lah aku sendri leh tengok tuan punya suara yang aku dengar jam 4.25ptg 1 ogos 2008 tu..
Ya Allah...alhamdulillah..inilah zuriat ku...

 gambar pertama !!

mama dan papa akan sentiasa menyanyangi mu..
NUR FARAH HAFIY BINTI MOHD FAIZUL.
.
.
.
.

ni yang update hari nih.. ^_^







oleh sebab bulan pose...so,tak de la birthday party .. -_- ...


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

 
Blogger design by suckmylolly.com