Wednesday, 28 December 2011

DAH NAMENYE BUDAK

hihihihih rase nak terkentut pon ade  bila asyik duk gelak aje..hik3... wooooo, kentut?  tak sopan ke? ishhh mane ade..semua orang kentut kan..ape nak malu..cuma kalo bagi yang tengah kapel2 tu memang agak malu la nak kentut  terutama si pompuan...alaaa kalau kentut depan pakwe dah tak nampak cun arr... abis tu kalau agak2 nak kentut tu takkan nak tahan sampai biru muka..hahahaha, wowowow

Ini entry bukan nak cerita pasal kentut..tapi nak cerita kaletah anak makcik  si chewi...hadoiii llaaa, rase nak gelak pulakkk..hahahha..

Sepanjang usia dia 3 tahun lebih ni, malam semalam la kali pertama makcik ngan soulmate bawak dia nasik motor ronda Pekan Jitra..kalau sekali sekala balik kampung, sekadar ronda kot dalam kampung ajer, tu pon amat jarang sebab kalau di kampung  banyak  habiskan mase untuk berulang alik ke rumah opah dan rumah tok..

Dengar-dengar jugak ade la sekali sekala pengasuh dia bawak naik motor mase nak pegi ambik anak sekolah, tapi dekat ajer, tak la sampai berkilo2 meternye..heheheh. Semalam insuran ngan roadtax yang dah dekat stahun exp tu soulmate dah renew..tu yang sonokkk sangat naik motor..lagipun dulu chewi kecik..susah nak bawak naik motor sebab bukan motor yang ade raga/bakul tu, tapi skuter...sekarang bila dia besar dia buleh la berdiri kat depan tu...

Malam semalam mase soulmate nak keluar bg kerja kat anak-anak buah dia, makcik ngan chewi pon ikut la sama...Bila sampai opis, tetiba duk dalam bilik opis tu ade pulak iklan pasal helmet kat tv...haishhh macam menusuk kalbu hati dan sanubari jer, soulmate pon segera la ajak pegi beli helmet kat chewi...Sampai je kat kedai..cam biasa la, grab la satu helmet berwarna kuning..sambil tersengeh2 si chewi memakainya..lepas tu kami pegi makan kat tepat kami biasa duk makan..turun je motor tu chewi tak kasik tanggal helmet...dia kata kalau buang helmet nanti orang tak tau la farah beli helmet baru -_- hooo agak2 tiru perangai sape la yg suka menunjuk tu..yg pasti bukan makcik..hik3, Bila dah balik, nak bawk helmet masuk dalam rumah pulakkkkk...Itu kire ok lagi..Mase nak tido malam, elok kita nak pejam mata, taetiba "mama, ambik helmet jap, nak letak kat kepala, nanti takut orang curi" haiyoooooooooo....Dan hari ni jugak sehari suntuk ke mana-mana dalam rumah pakai helmet...
Untuk Keselamatan Diri....hahahahhahahah chewi ...chewi...nye ciwi sguh ke helmet tu..




wooo pakai helmet sampai mata naik juling hidung kembang
hihihihih..uduh nyee

gambar curi

untuk menjamin keselamatan takut di timpa anak patung



*tadi kene tahan ngan JPJ ..nasib buat banyak cakap, tak jadi kene saman tapi kne amaran aje..kalau tak melayang la beratus-ratus bulan ni
agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 27 December 2011

Jom Minum Petang...

Angin sepoi-sepoi bahasa petang-petang nih best jugak kalau boleh layan drama kat tv kan, sambil hirup kopi 'o' tak pon teh 'o'..bukan berkira susu tapi rasenye lebih ada 'feel' kalo minum air tanpa susu...feeling org tua zaman dulu...hehehhe.
Tapi malang sekali makcik tak boleh nak layan drama sambil minum petang nih..sebab dari pagi tadi chewi asyik duk tengok kartun jer...eee rase nak nangis sambil hentak2 kaki jer..tapi kang chewi pulak naik hairan tengok mama buang tebiat...^_^.. Tadi oleh kerana bosan duk berperang ngan chewi berebut channel tv, makcik pon mengalah la dengan anak sendiri..padahal merajuk , lantas makcik menuju ke dapur tengok ape yang ada dalam kabinet..dan tetiba rase cam nak buat kuih jer...



korang agak ape kuih yang makcik nak buat nih?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
IKLAN
ini bekpess pagi tadi...
Nasi Goreng Kampung 0 ngn ayam
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
tadaaaaaaaaaaaaaaaa

Donut Anak Ramai...

nak tau kenapa name donut makcik camtu?
.....
sebab donut ni kecik2...amat sesuai untuk orang anak ramai walaupun anak makcik sorang je...kan semua boleh rase kalau buat tecik-tecik..kalau buat besar-besar, tak sempat la yang lambat nak merasa...hehehhhe

makcik olah resepi dari blog yang makcik goggle

bahan :
  • 200 gram Tepung
  • 20 gram gula
  • 20 gram planta
  • 1 sudu teh yis
  • 1/2 sudu teh garam
  • 100ml susu dutchlady - boleh je korang bancuh susu tepung
  • gula kastor - makcik guna gula biasa pastu blend kering.
campurkan tepung, gula dan garam, kacau- kacau biar sebati bahan tersebut, lepas tu masukkan susu dan yis, gaul lagi seketika dan last masukkan planta...uli doh sampai betul-betul sebati dengan lemah gemalai...uli la sampai agak-agak 10 minit, atau agak2 tangan korang dah lenguh,
Ambil kain basah, tutupkan bekas doh tadi dan biarkan selama 1jam...
ada kawan makcik kate, jemur kat tengah panas sekejap nak suh doh tu naik cepat...

Bila dah doh tu nampak dah kembang...boleh la bentukkan dan goreng dalam minyak yang panas...minyak sejuk memang tak menjadi ye..-_-...

selamat mencuba...

*ni 1st time makcik buat donut...macam tak berapa puas hati lagi sebab bentuk tak berapa elok..kalau ade acuan lagu nampak elok...dalam hati duk berkata "sedarlah ..aku memang tak de seni kulinari..."
agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Monday, 26 December 2011

kadang2 makcik tak de idea...

kadang-kadang tu idea bercambah2...macam2 rase nak update masuk dlm blog...tapi asyik tertangguh, bila dah tertangguh..mula la terlupa..maklum le...makan semut banyak..hehhehe..tapi kadang2 memang tak de idea lansung ...duk klik kat new post...taip 2 3 baris ayat...pastu dah tak tau nak tulis ape...mula la jadi draft..haduiii


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Sunday, 25 December 2011

Semester baru dah bermula

esok dah nak stat kelas untuk semester last..harap semester ni memang yang last laa..tak larat nak ulang modul ... kalo blh nak cepat2 abis..nak cari keje pulak...

* mysb agak sinis dan berbisa comment kau ek..aku tak mau publish...hahahha


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Friday, 23 December 2011

plz keep you mouth shut



Check-in mat Malibest

ready to jump deep into the sea

sweet.. ^_^

makcik & little princess..chewi

happy together

ape motif posing cenggitu

makcik , chewi..ani dan shapiq
* chewi tengok ape tuuu

hero malaya


dinner

panggilan pulau

pilih nak yang mane

makcik yang tak bunting

---- \*,*'/----

cumilnyaaaa

BR


like father like daughter

eagle beranak

agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 20 December 2011

ho ho holiday


4 5 hari makcik menyepi...inilah penangannya...sebenarnya banyak gambar sangat kat sana tapi gambar makcik tak bertudung.kang kalau post kat sini ramai pulak yang hentam makcik...sebetolnya makcik pon cilop jugak bertudung..hehehehhe... tengok la..nanti makcik free makcik letak gambar2 makcik dan family kat Langkawi...memang best gilerrrrr..

*esok dah stat masuk poli

agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Wednesday, 14 December 2011

Perancangan Keluarga

Bercerita tentang perancangan keluarga..isu ni amat sensitippp sket, nak2 blog makcik ni bukan smua yang dah kawen bacer..lelaki pon ade yang bace..bajet ramai yang bace blog.huahahah, tapi mari kita luaskan minda...omputeh kate 'open minded' sket, bagi yang belum tau, leh jadikan salah satu ilmu pengetahuan..bagi yang dah tau...bace je lah..^_*.. dan bagi yang belum kawen tu leh la jadikan sebagai ilmu untuk bekalan..walaupun ini bukan bekalan akhirat tapi bekalan dunia pon penting jugak.kan? -__-. Tapi bagi yang tengah merancang keluarga, info ni sedikit sebanyak leh membantu..


Makcik sebenarnya menggunakan Implanon..sejenis alat untuk merancang kluarga la..dah terangkan tajuk entry pasal perancangan keluarga...ishh ulang tajuk pulak..kalo karangan bahasa melayu ni kne potong markah dah nih, tak pon cikgu bulat ngn pen merah..huhuhu, ok berbalik pada kaedah implanon..makcik bukan nak cerita detail tau sbb makcik bkn doc ataupun nurse ataupun nurse pelatih.:P, just apa yg makcik tau dan berdasarkan pengalaman makcik je lah..

Makcik pakai implanon ni adalah sebab utama nak menjarakkan jurang usia..(jurang-cam ayat dlm cari dlm kamus tatabahasa pulak..) antara anak pertama dan kedua..tapi sebenarnya tak sedia jugak lagi nak tambah anak, sebab soulmate kate nak tunggu chewi besar lagi, baru nak tambah, lagipon rasanya tak nak ramai2..tapi kalo dah rezeki terima aje ^_^.. Sebab makcik pilih implanon jugak kerana makcik ni amatlah tidak disiplin nak makan ubat perancang..pakai yang ni dah tak yah pk apa dah dalam tempoh 3 tahun. Lusa dah genap 3 tahun makcik pakai implanon nih..dan dah nak kene p buang la..tapi ni tengah survey-survey klinik mana yang area jitra nih yang boleh bukak implanon then buleh pakai balik.still nk pakai lagi kali ke 2 tapi mungkin doc tak bg terus pakai, mungkin la dia akan bg mase untuk pakai kali ke 2..Kalau ade klinik panel soulmate, lagi  untung sebab free..tak sure lagi brapa kos untuk buang implanon nih, tapi mase masukkan dulu makcik buat di LPPKN Taiping sebab mase tu makcik keja kat Majlis Perbandaran Taiping.mase tu rasenye dalam RM 350 atau 250..lupa dah..Kat kedah ni makcik tak pernah duk p cari la LPPKN kat area tang mana, tapi konpem2 la kat Alor Star ada, cuma tak tau area mane.

Tadi duk goole pasal orang buang implanon ni, ada juga yang kata sakit mase buang, haiyoooo amat sadis mata membaca coretan tersebut, tapi ada juga yang kata tak sakit..Mmg doc akan bius bila wat prosedur tu sama macam mase masukkan dulu...Dulu mase masukkan kat lengan dulu memang tak rase sakit pon, ye lah sebab dia bius kan, makcik lak bleh p tengok jarum tu masuk kat lengan.. Actually bukan jarum, tapi seolah2 macam batang yang dalam lighter tu..bila dah masukkan tak rase ape pon tapi bila hilang ubat bius tu memang akan rase sengal2 kat lengan.. tapi dalam 2 3 hari jer, lepas tu ok..lengan pon akan lebam sket..
tadi godek2 terjumpa plak gmbar yang mase masukkan dulu..

lebam tak la teruk sangat
bergantung pada individu..
la ni tinggal parut tecikkk je kat lengan

Keburukan implanon ni paling2 buruk skali period tak teratur..mase awal2 pakai dulu, straight 2 bulan mai period..pastu 2 3 bulan skali baru datang...memang tak menentu la .. paling lama 4 bulan tak period..dan kadang2 makcik ni duk kalut p cari pregnant test, padahal memang konpem la tak akan pregnant sebab kajian cewahhh mengatakan 3 dari 1000 orang sahajaaaa yang berkemungkinan akan mengandung semasa menggunakan implanon..tapi bila dah period lama tak dtg..cuak jugak..hihihihi,

Lagi satu yang best implanon nih..selera makan cam biasa jer, tak de lah sampai berselera makan sangat sebab orang kata kalau makan pil memang badan naik sebab selera makan bertambah...ni alhamdulillah laa tak de la sampai jadi cam belon dek kerana implanon tapi jadi cam belon dek kerana tabiat makan yang berlebihan, tak leh tgk makanan sedap sket, mula la perut yang sedia kenyang jadi lapar..haishhhh, buruk buruk...

lagi best bila boring, dup main tekan2 implanon kat lengan...geram nak patah2 kan hahaha, agaknya macamana la kalo bnde tu patah ek..heeeeeeee serammm...

Esok atau lusa nak kene survey klinik kat jitra nih, nanti lepas makcik p buang implanon ni makcik crita pulak camne rase dan pengalaman makcik....tunggu

agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Monday, 12 December 2011

kupanjatkan kesyukuran

alhamdulillah syukur nikmat
malaysia maju rakyat selamat......

ingat lagi tak lagu tu dulu...mase kecik2 dulu slalu duk klua kot tv..sakan laa duk nyanyi... tetiba muncul nostalgia lama2...haishhhh ni bukan segmen mengungkit  kisah lama...ni segmen kisah sekarang..hik3

sebenarnye mood tengah happy go lucky nak lompat macam katak rase...hoyey hoyeyyyy

kalau 6 tahun lepas..tarikh keramat rini 12.12 ni adalah tarikh mula2 kami mula bercintan cintun.masih ingat lagi tuuuuu...tapi bukan itu yang ingin di gembar gemburkan sebab tarikh tu dah tak de makne nyee,

 Yang ingin di gembar gemburkan sangat nihhhh sebab hari nih tarikh tau result exam ritu...Final Exam yang membuatkan mata mencengkung, perut berlapar, badan kurus kering..semata-mata pulun nak study nak score untuk final..tapi keadaan di atas tu bukan makcik la..sebab time final exam makcik okey jer, tak de lah duk berlapar...sampai time makan makcik pulun makan..tak sampai time makan pon makcik pulun makan jugak, dan sebab tu la makcik tak de la mencengkung kan diri, malah bertambah aktif lemak di badan,..hehe, Study pon tak tara mana, ye lah dah ade chewi ni, baru je nak study nak itu la nak ini lah..lansung tak leh nak tumpu...so, Moral nya..study la dulu sampai abis baru la menggatai kan diri nak kawen ek..tapi kalao dah jodoh jgn la tolak.hahahha


celik mata kasi luas2 naaa....
tengokkkkkk ALHAMDULILLAH lulus semua subjek....

ok kemonnnn kemonnn kemonnn
lompat si katak lompatttt..lompat la tinggi tinggi...
yeayyyyy tepuk tangan cikittttt...
 ^_^

mood hari ni : nak sengeh sampai ke telinga...tido pon nak sengeh ..berak pon nak kene sengeh



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Sunday, 11 December 2011

kan dah kate HARI MINGGU MEMANG BESTTTT



ENTRY BERGAMBAR ^_^












agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Monday, 5 December 2011

ape kes pakcik tak mau tegur sye !

itu ayat dalam hati makcik tatkala makcik terserempak dengan jiran makcik yang mai makan kenduri jiran sebelah umah makcik...nak cakap terang2 kang jadi publisiti murahan pulak kat majlis orang..

ceritanya begini...
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.

..
.
.
.

.
.
.
.
tamat...

ops..tak cite lagi ek..heheheh gurau jer,

bengang btol ngan jiran yang sorang tu, makcik ni macam biasa la mulut manis macam air sirap gula...tegur la ..konon nak buat peramah hampeh tol bila org tak jawab pon teguran makcik tu....ludah dalam air kasi minum baru tau, eeee memang sakit hati kalau di kenang-kenang...bini dia pon sama la..makcik pon tak tau ape la silap makcik kat dia..pelbagai tanda tanya muncul dalam fikiran makcik nih dah macam lagu Tinggal Tanda Tanya, nyanyian Ella..

adakah makcik jahat
adakah makcik hati busuk
adakah makcik gila
adakah makcik terlalu baik
adakah makcik tak mesra alam
atau paling tepat
adakah makcik cantik dari anak dara dia...hahahha gelak sampai terburai perut

jawapan kepada adakah dia atas paling tepat adalah adakah  terakhir...

ini ucapan ikhlas dari hati ditujukan buat jiran tersayang

"pakcik dan makcikkk oit...sye respek same kamu sebab kamu dah pangkat mak bapak , tapi sye ilang respekkk kat kamu sebab perangai kamu macam anak-anak mak bapak yang kecik yang baru pandai nak pikir mane itu nasi mane itu aiskrim.. ^o^'

Jangan la sebab kami 1 family lebihh skit dari makcik dan pakcik, maka kami di sisihkan untuk jadi kejiranan makcik dan pakcik...sedar laahhh..makcik dan pakcik pon tak perfect, sye tau sye ni baru nak blajar cara pergaulan dengan orang2 lebih tua, tapi bila tengok perangai makcik ngn pakcik, rase cam p*ki.urmm kawan ngan budak2 lagi bagus..

Makcik terutama...bukan sye tak tau makcik menjaja nama sye kat deret depan nuh, sampai jiran2 deret depan nun nak pandang sye pon mau tak mau jer, yang duk elok2 dulu tegur sye, sekarang nak jeling sye pon macam hidup segan mati tak mau..ni dek kerana makcik yang duk melepak dengan diorang buat mesyuarat kat stall beger tu, dapat elaun ke buat mesyuarat kat situ..kalau dapat sye pon nak join skali...pastu sye nak hasut smua bia benci makcik..hahahhahaha (tumbuh tanduk)..bukan sye tak tau..makcik nak konker satu taman ni bia semua dengar cakap makcik...kan kan kannn.... bajet dulu nak jadi PM makcik nehhh tapi skolah tak tinggi..tu yang tak leh jadi tu..paling2 pon makcik leh try ambik calon Wanita Umno/Pas...buleh g ceramah rate2... heheh, malas sye nak melalut panjang2 kang bertambah dosa kering sye di hari baik nih, sye nih dah la banyak dosa sangatttt dah...ok.. luv u makcik..keh3"

'SEPAKAT MEMBAWA BERKAT' tak de kaitan .. -__-


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

gadget


antara koleksi gadget makcik dan soulmate


Nikon D90

Xperia ARC

PSP - bau kedai lagi..

koleksi tepon2 makcik..kire gadget jugak kan..

PS2 -macam nak jual sebab tak pakai pon

streng GT untuk PS2

lappy..tak de alah ni tak ber blog le makcik...
sila abaikan persekitaran


handycam sony - kawan soulmate pinjam tak antar lagi..-_-

sedang di guna oleh mak soulmate... 







agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Kejadian di Sik, Kedah

macam suspen je kan tajuk entry kali nih...

Semalam kami 1 Family berkesempatan meraikan majlis pertunangan sepupu soulmate di Sik, Kedah...
Sepupu soulmate tu sebenarnya asal Selayang, K.L, tapi duk dengan kakak dia di Sik, dan bertemu jodoh pulak dengan orang Sik..macamana diorang bertemu tu korang tak perlu pikir lah sebab makcik pon tak penah nak pikir, hehehehehh..
checkedout gambar semalam

bagi yang belum kenal...diperkenalkan..inilah makcik... hahahahah


muka gumbira sebab selalu anak dara yang bawak bekas hantaran...


makcik ngan sepupu dan pak sedara...owh..tak lupa si kecik chewi menyelit dengan rambut ala-ala superman....@-@


ini Pelamin Anganku Musnah

Keluarga pihak pompuan dan pihak laki


Makcik dan kerabat2...
siyes cantik yang duk sebelah kanan kiri makcik kan?


Semoga Yo dan Wahida kekal bahagia bersama ke jinjang pelamin dan ke akhir hayat...

On the way balik ke Jitra, terdengar pulak sekarang ni tengah ada Pesta Pulau Pinang kat Sg. Nibong...meleret2 la makcik membodek en soulmate...harap2 dapat la pegi...hiihi




agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

 
Blogger design by suckmylolly.com