Tuesday, 27 December 2011

Jom Minum Petang...

Angin sepoi-sepoi bahasa petang-petang nih best jugak kalau boleh layan drama kat tv kan, sambil hirup kopi 'o' tak pon teh 'o'..bukan berkira susu tapi rasenye lebih ada 'feel' kalo minum air tanpa susu...feeling org tua zaman dulu...hehehhe.
Tapi malang sekali makcik tak boleh nak layan drama sambil minum petang nih..sebab dari pagi tadi chewi asyik duk tengok kartun jer...eee rase nak nangis sambil hentak2 kaki jer..tapi kang chewi pulak naik hairan tengok mama buang tebiat...^_^.. Tadi oleh kerana bosan duk berperang ngan chewi berebut channel tv, makcik pon mengalah la dengan anak sendiri..padahal merajuk , lantas makcik menuju ke dapur tengok ape yang ada dalam kabinet..dan tetiba rase cam nak buat kuih jer...



korang agak ape kuih yang makcik nak buat nih?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
IKLAN
ini bekpess pagi tadi...
Nasi Goreng Kampung 0 ngn ayam
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
tadaaaaaaaaaaaaaaaa

Donut Anak Ramai...

nak tau kenapa name donut makcik camtu?
.....
sebab donut ni kecik2...amat sesuai untuk orang anak ramai walaupun anak makcik sorang je...kan semua boleh rase kalau buat tecik-tecik..kalau buat besar-besar, tak sempat la yang lambat nak merasa...hehehhhe

makcik olah resepi dari blog yang makcik goggle

bahan :
  • 200 gram Tepung
  • 20 gram gula
  • 20 gram planta
  • 1 sudu teh yis
  • 1/2 sudu teh garam
  • 100ml susu dutchlady - boleh je korang bancuh susu tepung
  • gula kastor - makcik guna gula biasa pastu blend kering.
campurkan tepung, gula dan garam, kacau- kacau biar sebati bahan tersebut, lepas tu masukkan susu dan yis, gaul lagi seketika dan last masukkan planta...uli doh sampai betul-betul sebati dengan lemah gemalai...uli la sampai agak-agak 10 minit, atau agak2 tangan korang dah lenguh,
Ambil kain basah, tutupkan bekas doh tadi dan biarkan selama 1jam...
ada kawan makcik kate, jemur kat tengah panas sekejap nak suh doh tu naik cepat...

Bila dah doh tu nampak dah kembang...boleh la bentukkan dan goreng dalam minyak yang panas...minyak sejuk memang tak menjadi ye..-_-...

selamat mencuba...

*ni 1st time makcik buat donut...macam tak berapa puas hati lagi sebab bentuk tak berapa elok..kalau ade acuan lagu nampak elok...dalam hati duk berkata "sedarlah ..aku memang tak de seni kulinari..."
agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Post a Comment

ahli mesyuarat tingkap mengumpat

 
Blogger design by suckmylolly.com