Wednesday, 14 December 2011

Perancangan Keluarga

Bercerita tentang perancangan keluarga..isu ni amat sensitippp sket, nak2 blog makcik ni bukan smua yang dah kawen bacer..lelaki pon ade yang bace..bajet ramai yang bace blog.huahahah, tapi mari kita luaskan minda...omputeh kate 'open minded' sket, bagi yang belum tau, leh jadikan salah satu ilmu pengetahuan..bagi yang dah tau...bace je lah..^_*.. dan bagi yang belum kawen tu leh la jadikan sebagai ilmu untuk bekalan..walaupun ini bukan bekalan akhirat tapi bekalan dunia pon penting jugak.kan? -__-. Tapi bagi yang tengah merancang keluarga, info ni sedikit sebanyak leh membantu..


Makcik sebenarnya menggunakan Implanon..sejenis alat untuk merancang kluarga la..dah terangkan tajuk entry pasal perancangan keluarga...ishh ulang tajuk pulak..kalo karangan bahasa melayu ni kne potong markah dah nih, tak pon cikgu bulat ngn pen merah..huhuhu, ok berbalik pada kaedah implanon..makcik bukan nak cerita detail tau sbb makcik bkn doc ataupun nurse ataupun nurse pelatih.:P, just apa yg makcik tau dan berdasarkan pengalaman makcik je lah..

Makcik pakai implanon ni adalah sebab utama nak menjarakkan jurang usia..(jurang-cam ayat dlm cari dlm kamus tatabahasa pulak..) antara anak pertama dan kedua..tapi sebenarnya tak sedia jugak lagi nak tambah anak, sebab soulmate kate nak tunggu chewi besar lagi, baru nak tambah, lagipon rasanya tak nak ramai2..tapi kalo dah rezeki terima aje ^_^.. Sebab makcik pilih implanon jugak kerana makcik ni amatlah tidak disiplin nak makan ubat perancang..pakai yang ni dah tak yah pk apa dah dalam tempoh 3 tahun. Lusa dah genap 3 tahun makcik pakai implanon nih..dan dah nak kene p buang la..tapi ni tengah survey-survey klinik mana yang area jitra nih yang boleh bukak implanon then buleh pakai balik.still nk pakai lagi kali ke 2 tapi mungkin doc tak bg terus pakai, mungkin la dia akan bg mase untuk pakai kali ke 2..Kalau ade klinik panel soulmate, lagi  untung sebab free..tak sure lagi brapa kos untuk buang implanon nih, tapi mase masukkan dulu makcik buat di LPPKN Taiping sebab mase tu makcik keja kat Majlis Perbandaran Taiping.mase tu rasenye dalam RM 350 atau 250..lupa dah..Kat kedah ni makcik tak pernah duk p cari la LPPKN kat area tang mana, tapi konpem2 la kat Alor Star ada, cuma tak tau area mane.

Tadi duk goole pasal orang buang implanon ni, ada juga yang kata sakit mase buang, haiyoooo amat sadis mata membaca coretan tersebut, tapi ada juga yang kata tak sakit..Mmg doc akan bius bila wat prosedur tu sama macam mase masukkan dulu...Dulu mase masukkan kat lengan dulu memang tak rase sakit pon, ye lah sebab dia bius kan, makcik lak bleh p tengok jarum tu masuk kat lengan.. Actually bukan jarum, tapi seolah2 macam batang yang dalam lighter tu..bila dah masukkan tak rase ape pon tapi bila hilang ubat bius tu memang akan rase sengal2 kat lengan.. tapi dalam 2 3 hari jer, lepas tu ok..lengan pon akan lebam sket..
tadi godek2 terjumpa plak gmbar yang mase masukkan dulu..

lebam tak la teruk sangat
bergantung pada individu..
la ni tinggal parut tecikkk je kat lengan

Keburukan implanon ni paling2 buruk skali period tak teratur..mase awal2 pakai dulu, straight 2 bulan mai period..pastu 2 3 bulan skali baru datang...memang tak menentu la .. paling lama 4 bulan tak period..dan kadang2 makcik ni duk kalut p cari pregnant test, padahal memang konpem la tak akan pregnant sebab kajian cewahhh mengatakan 3 dari 1000 orang sahajaaaa yang berkemungkinan akan mengandung semasa menggunakan implanon..tapi bila dah period lama tak dtg..cuak jugak..hihihihi,

Lagi satu yang best implanon nih..selera makan cam biasa jer, tak de lah sampai berselera makan sangat sebab orang kata kalau makan pil memang badan naik sebab selera makan bertambah...ni alhamdulillah laa tak de la sampai jadi cam belon dek kerana implanon tapi jadi cam belon dek kerana tabiat makan yang berlebihan, tak leh tgk makanan sedap sket, mula la perut yang sedia kenyang jadi lapar..haishhhh, buruk buruk...

lagi best bila boring, dup main tekan2 implanon kat lengan...geram nak patah2 kan hahaha, agaknya macamana la kalo bnde tu patah ek..heeeeeeee serammm...

Esok atau lusa nak kene survey klinik kat jitra nih, nanti lepas makcik p buang implanon ni makcik crita pulak camne rase dan pengalaman makcik....tunggu

agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Post a Comment

ahli mesyuarat tingkap mengumpat

 
Blogger design by suckmylolly.com