Thursday, 20 December 2012

NOUR AIN

bagi orang Jitra yang nak produk NOUR AIN ni.. boleh sms/whatsup makcik di 0104067008 (lez)...
bagi sekitar Alor Star/ Changloon/ UUM/ Perlis juga boleh dapatkan produk ni melalui makcik.. :)



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Monday, 17 December 2012

Produk terbaik dari ladang NOUR AIN


Haaaaa mai mai maiiiii adik kakok abe dio terrrrr
mai pakat beli produk baik punyaaa...
heheeh promo giituww

makcik dh stat niaga produk muka ni...alhamdulillah bila makcik try sendiri memang makcik tau kemujaraban produk NOUR AIN ni... 
 Produk keluaran tempatan yang pasti nya HALAL dan LULUS KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA..so memang tak yah ragu-ragu la tentang kandungan dalam produk ni..

sebelum ni makcik ni tak la berjerawat sangat... tapi masalah kulit kusam dan kasar tu sentiasa membelenggu  .. sehingga la makcik jumpa prosuk ni, masalah tu memang totally dah hilang... tak perlu risau lagi.. yang tak tahan.. soulmate selalu duk puji muka nampak lembut, lembap dan gebu skarang..walllalaweeeyyy.. hati isteri mana tak berbunga bila suami puji... heheheh

jom pecut laju-laju sms/whatsup makcik di 0104067008
 harga special punya RM100 untuk satu set lengkap termasuk pos
yang  berada di sekitar Jitra /Alor Star /Changloon /Perlis/ UUM makcik boleh hantarkan NOUR AIN ke tangan anda sendiri.. :).. jangan risauu :)


set lengkap :
*sabun
*toner
*krim siang
*krim malam
*serum vitamin C


 produk terbaik


1 set lengkap

testimoni pengguna... gambar makcik nnt makcik tepek..hihi


kakak cantik ni pengguna setia Nour Ain




jom pakat cantikkan muka...
ai takkannak tgk makcik je muka gebu...hahahah





agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Wednesday, 12 December 2012

Doter

lama kan makcik tak crita pasal daughter makcik si chewi tu... kadang kala sibuk sampai terlupa nak cerita pasal dia.. hhehe... 




alhamdulillah...dah 4 tahun lebih dah anugerah yang Allah bagi kat makcik tue... perangai tok sah duk cerita la..kadang kala buat makcik naik gila hangin.. semua ada kat dia...kalau masakan tu dah macam ala-ala sweet sour gituw..  Perangai sebijik macam soulmate... pening makcik nak handle dua perangai yang sama dalam satu rumah... Kadangkala okey je dua beranak tu..Tapi kalau pakat mai angin puting beliung ..haru biru makcik dbuatnya..sampai kadang kala tu makcik gelak je tengok diorang gaduh... si papa tak mau ngalah..si anak pon nak berkeras..haa habuann la dah perangai sama... Tapi si chewi ni kalau dia ada nak something..pandai pulak dia baik2 kenen2 ngn papa... dan papa pulak kalau mood elok, smua benda nak beli kat anak... tu la.. masam manis pahit maung smua ada kat diorang berdua ni yang buat makcik sayang sangat... kalau tak de salah sorang, memang tak keruan jugak la makcik nihhh... hahhaha

Chewi pon minggu ni dah start tak pakai pampers waktu malam...dan dah  3 hari jugak la makcik laundry toto.. tak pe lah penat sikit pon tak pe..janji lepas ni tak yah dah beli pampers...jimattt bajett...hihi...Dulu makcik pon risau, bila smua kawan-kawan sebaya dia tak pakai pampers...tapi dia masih pakai pampers... bila kawan sebaya dia dah pandai kayuh besikal tinggi, dia masih kayuh besikal tayar 3... Sebagai ibu memang risau takut anak ketinggalan..rupanya bila dah sampai masa, anak kita akan pandai dengan sendiri tanpa dipaksa-paksa..Alhamdulillah, siang malam berkepit dengan buku je... tak kira la buku Qiraati pon dikepitnya.. 

Semenjak hantar kelas Qiraati pn nampaknya dah pandai baca doa-doa..pandai dah baca alfatihah..syukur.. memang indah anugerah yang Allah beri... bila kita tengok dia membesar depan mata..tengok perkembangan kehidupannya.. rasa macam syukur sangat...ni pon tengah menunggu dia balik kelas qiraati... sebab tu la sempat jugak nak menaip kat blog nih..kalau tak jangan di harap laa nak menaip dengan hati tenang dan tenteram... tak tau la makcik.. memang mulutnya tak reti penat kot...cakap nonstop ..pot pet pot pet... macam2 cerita .. tak perlu dah nak beli susu dutchlady yang iklan kat tv untuk charge tenaga tu..hahahha
start pagi sampai malam tak reti nk duk diam..badan semangat macam tu jugak ..nasi bukan nak makan sanat pon..susu je pembekal tenaga dia siang malam. tak pe tak pe..rabakkan lah poket papamu dengan membeli susu daripada papamu merobekkan poket membeli rokok...huahahah





musuh ketat.. hahahaha


still loving each other.. 



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

12.12.12

assalamualaikummmm


mukadimah cantik punya rini..bagi salam tuuu hiihihii... sebab baru lepas solat zohor..jadi hati masih dalam keadaan sesuci murni...selalu pon suci jer... tapi suci pon ade gak karat skit2..huahahha

date hari ni memang cantik la kan... 12.12.12 ... tok kadi mesti bz hari nih..start pagi samapi ke malam la gamaknya berjabat tangan ngan pengantin..waaa..sakan la bonus tok kadi hari nih..hahahhaha

makcik pon ada memori gak 12 disember cam hari ni nih... tapi memori 7 thun lepas.. start ngorat2 ngan soulmate 12.12.2005... waaa gituwww.... stahun lepas tu kami tunang dan stahun tunang kami pon di ijabqabulkannn... 


<3 p="p">
capture by chewi.
bila anak dah besar ni baru la ada gambar berdua kalau ke mana-mana..







ok bye


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Sunday, 2 December 2012

Saje saje








agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Saturday, 24 November 2012

sakit oh sakit

hi uols...

semenjak dua menjak ni perasaan nak hamil tu memang membuak-buak...hahahahha, ye la tgk kawan-kawan ada baby, padahal orang baru dapat anak sulong... kita pulak jeles macam la tak de anak lagi kan.. hihihihi,

Kalau sape yang ikut blog makcik nih mesti la tau kan pasal penyakit cyst makcik dulu.., Alhamdulillah cyst tu dah pon hilang... (dh story pon).. Lepas tu post makcik yang crita pasal upt positif tu..tapi positif mase mula-mula check je..bila repeat test smuanya hampa..memang sedikit frust, nak-nak bila jumpa pakar pon still dia kata memang tak ngandung..so sad..mase tu dia bagi ubat untuk hilangkan sakit di belah kiri yang kat tempat cyst tu, pastu makcik story jugak yang check darah kan...dan result tu pon dah dapat ..

Isnin lepas makcik pegi ambik result tu ngn chewi..menguji kesabaran betul kalau pegi hospital tanpa soulmate...KMC tu punya la susah nak cari parking..kang kalau park kat tepi jalan besar tu, terselit pulak surat cinta..nak tak nak makcik tunggu la kat tepi carpark tu lebih setengah jam..menunggu parking kosong.. dah la mase tu dah dekat jam 12 tgah hari dah.., kalau lambat memang nak kena daftar pukul 3 la pulak... Alhamdulillah lepas je dapat parking terus lari2 anak naik ambik GL sebelum jumpa pakar.. Menunggu lebih kurang 30 minit, nurse panggil masuk .. Result darah ok... tak de ape masalah kata pakar.. pastu makcik kata kenapa makcik still sakit lagi even doc dah bagi ubat cuci kencing hari tu.. memang still menyucuk kat sebelah kiri, Then doc (skali doc skali pakar - same je lah '.') scan.. bila scan doc kata smua clear, belah kiri tak de apa masalah, doc pon terkerut kening sebab makcik masih sakit..lama la juga doc scan sebab makcik duk mengeluh kata sakit.. bila check ginjal pon ok.. tak de masalah.. pastu doc beralih ke sebelah kanan pulak.. 'ummmm ada cyst kat sebelah kanan' ... lembut je nada doc bagitau...tak pe doc, sye redha je.. sebab belah kanan memang tak sakit pon..yang jadi persoalan nya saye memang sakit sebelah kiri..



haaaaa mase doc scan tu pon besar harapan makcik supaya ada titik kecik dalam rahim, tapi doc cakap clear, tak de apa.. :(

doc pon tak leh nak kata sebab musabab makcik still sakit kat kiri, maybe jugak kait ngn usus besar sebab makcik pon bukan selalu b.o , kadang2 tu 2 3 hari sekali.. then doc bgtau dia bagi antibiotik untuk 7 hari.. nk tgk camna.. dan nak jumpa balik after sebulan untuk pantau cyst sebelah kanan...saiz tak la besar mana lebih kurang yg belah kiri dulu ja.. Doc pesan siap-siap nanti kalau mai period mungkin sakit sikit kalau cyst tu nk pecah.. Yes doc, sye dah rase mase cyst belah kiri dulu...ehehhee...

Hari ni dah hari ke 5 makan antibiotik, still lagi sakit belah kiri, kadang-kadang sakit membawa ke ari-ari tengah..bila tanya pakcik google.. macam-macam fakta pulak keluar... termasuk la salah satu tanda awal mengandung...haiyoo...alangkah indahnya kalau betul hahahhaha ... sebab makcik pon kerap betul buang air kecil..kekadang tu tak sampai 30 minit dah nak terkucil lagi... perut pon macam kembung, angin macam tak lepas.. Ada jugak pakcik google kata peranakan jatuh..maybe la kan sebab makcik selalu duk gendong si debab chewi tu..berat tuu...dekat 25kg... mungkin la jugak kan, sebab kalau pragnant mesti makcik dah loya-loya... .. sedapkan hati tak nak taruh harapan..sebab piod baru delay 3 hari.., tak regular lansung cycle piod makcik, sedangkan hari tu doc dh bagi hormon nk stabilkan cycle dan secara tak lansung pil hormon tu mendebabkan makcik..isk3...

Esok ingat nk ke klinik dekat Jitra ni nak suh doc scan perut lagi skali sebab senak makin menjadi-jadi hari nih, sampai rasa ada ketul kat perut..maybe angin la kot... padahal asyik kentut je...hahahha... kalau confirm doc kata tak de apa-ape, memang kena carik bidan la jawabnya nak perbetul rahim..

Ni la perempuan...banyak penyakit..tapi redha..sakit tu Tuhan bagi nak ringankan dosa..selagi kita ikhlas menerima sakit tu.. :)





agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Wednesday, 14 November 2012

Cosmoderm

Thanks bg hadiah kat makcik.. Shuke3...


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Monday, 12 November 2012

dulu dan kini


semua orang nak sihat kan? kalau tanye la sape2 pon memang hakikatnya kita tak mau penyakit datang... Sebelum ni makcik ade post pasal sd2 kan..sebelum tu makcik buh gambar susu sd2 yang makcik beli tu kat instagram..pastu dengan seia sekata akan terkeluar kot facebook... maka ramai la yang mula mengomen... ada yang bagi support untuk makcik diet..tak kurang jugak yang kata tak payah nk kurus..cukup la body sekarang... tak pe, makcik ok je terima komen-komen tu.. heheheh

tadi makcik post pulak kat fb sebab makcik nak diet


memang soulmate tak penah nak merungut pasal bentuk badan makcik ..tapi bila jeans smua dah ketat..baju pon dah macam barut nangka..makcik perlu ambik inisiatif untuk makcik sendiri..nak-nak tadi nak pegi kenduri, habis selongkar almari carik baju..malangnya baju kurung semua dah jadi baju kurung moden atau dengan kata lain baju mini kurung.. @.@....bertambah la pening makcik memikirkan masalah yang melanda..

makcik ingat dulu mase makcik remaja..badan makcik memang berisi .. bak kata orang memang gemuk la..tambah pulak dengan badan makcik yang frame besar..tapi mase tu kalau makcik merungut kat orang-orang terdekat , smua kata badan makcik dah ok..sebab makcik tinggi katanya.. so, mase tu memang makcik tak pikir la nk turunkan berat..lagipun memang jenis payah nak turun berat.. orang pulak duk kata badan makcik dah ok..padahal mase tu berat 70kg kot..dengan tinggi 162cm..dah overweight la kot..

mase i anak dara... bapokkk gemokkk hahaha

gambar kat atas tu mase makcik belasan tahun... hahah lawak pulak tengok gambar lama.. yang paling lawak bila anak sendiri tak kenal siapa kat dalam gambar..Mase tu makcik balik rumah ma makcik kat kg, then ade la gambar lama makcik yang saiz 8r... makcik tunjuk kat chewi.. 'eh sape ni mama...tak cantiknya..gemok'
cehhhhh sampai hati anakku berkata begitu hua3... 

makcik stat kurus bila dah lepas bertunang..mase bertunang pon badan masih berisi lagi..pastu mase hari makcik kawen, ramai yang terkejut sebab makcik dah kurus.. mase tu berat 57kg.. tanpa makan apa2 ubat..wow.. heheh tetiba kagum ngn diri sendiri..hahahahha gelak jahat ... Bila dah kurus, smua duk puji kata cantik bila kurus (tangan ke bahu mata keatas) ... Dan waktu itu makcik sedar..manusia oh manusia..mase aku gemuk kau kata aku dah ok badan camtu, bila dah kurus kau kata cantik pulak.. hahahha kekadang makcik pon bingung pikir ..orang ni ikhlas ke memuji aku..



ni mase baru2 kawen.. slim kan kan kann? 

Dan sekarang lepas beranak satu..badan makcik bagai di pam-pam..sebenarnya, lepas bsalin dan 2tahun pertama lepas bsalin badan makcik tetap mantain je, sampai satu tahap bila dah ada anak, makcik sengaja naikkan berat badan dalam skilo dua.. sbb tak nak la sampai nk dukung anak pon tak larat... lepas tu badan makcik duk naik turun naik turun je lah...tapi tak la risau selagi jeans padan dan selagi baju2 kebaya boleh makcik pakai...Tapi semenjak dua menjak ni rasa dah tahap kritikal bila pakai je baju kat depan cermin pasti duk terbayang buah nangka yang dibalut rapi kat kebun jiran sebelah nun,,...ataukah makcik tertelan sebijik nangka? hahah

ok fine... terima hakikat... 

jadi makcik perlu ambik inisiatif untuk turunkan balik berat badan sebab bila usia pon makin meningkat..penyakit mula la berderet-deret tunggu turn nk menumpang kat badan..kan? makcik bukan nak cikeding sangat..cukup la makcik dapat bmi yang ideal.. berat around 60kg pon dah ok bagi makcik.. janji jeans dan baju-baju lama boleh pakai semula (Save bajet laki makk -,-) .. chaiyok3 unttuk diri sendiri..doa-doa la bia makcik kembali lansing...hahhaha..






agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Wednesday, 7 November 2012

MODEL






syhhhhhhh soulmate tak tahu lagi tau makcik beli sd2 nih
hahahhahahahha

oleh kerana badan makcik yang super duper bam bam boommm, makcik pon terpaksa pikir beribu2 lemon  kali untuk beli susu nih...mahal siot.... tu yang pikir smpai beribu kali... yang 30 hengget pon pikir beratus kali, inikan pulak sampai harga ratus, seharusnya pikir sampai ribu..hahhaha ape nih ribu ratus puluh nih.. ingat blog ni nak ajar matematik? ...  hohoo

Memandangkan soulmate bagi kad ATM (bukan Angkatan Tentera Malaysia) dia kat makcik..so makcik pon segera lah berpikir-pikir ape nak dimanafaatkan dengan peluang keemasan yang diberikan..hahahahah gelak jahat... so makcik pon meng google la produk nk kuruskan badan sbb memang dagu pon dah 'double chin' dah...rase malu pulak bila tgk diri sendiri kat cermin..jeans pon semua kena tahan nafas baru bleh butang.. tu dah kira tahap kritikal..

makcik bukan la nk kurus sangat tapi cukup sekadar dapat berat badan ideal...paling-paling pon dapat shape model pon jadi la..hahah kennnnnnn...

so tadi makcik google pengedar area Jitra, jumpa la satu blog tu ..pastu makcik pon ber sms la dgn sorang encik tu..countim punya countim bleh la harga yang bersesuaian... dan makcik pon meneruskan niat menghabiskan duit soulmate..owhh sorry sayang, sekali skale je (even mase birthday dh dpt perfume hahahah)

Lepas hantar chewi ngaji..

anak dara makcik dh ngaji ^,^

maka makcik pon segera ke Seng Heng Jitra..tunggu encik tu hantar SD2...lama menunggu, siap boleh usha kedai lain lagi...huhuhu...

pastu encik tu kata, sebelum minum SD2 kalau boleh hari pertama makan banyak buah, then hari kedua makan banyak sahur, pastu hari ke tiga baru minum SD2...

Punya la excited terus g aneka beli buah-buahan, nak makan malam ni..esok nk makan sayur pulak..tak susah, chef kat kedai makan ade untuk prepare sup sayup..ahakss...

huwaaa tak sabar nak tunggu lagi seminggu ..harap leh la turun paling kurang pon 25kg..hahhah


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Thursday, 1 November 2012

KAK FARAH part 2

haaaa haa... sambung balik post Kak Farah...
 tadi brenti rehat jap...

ok, smpai kat KMC, Makcik story la yang macam duk sakit tu smua, pastu  doc suh scan tgk rahim dan ovari camna..bila dah scan doc kata rahim kosong, cyst pon dah tak de...pastu  makcik bagitau pasal upt yang check mula-mula tu +ve,doc kata tak valid kalau tak terang..makcik siap tunjuk lagi yang ade dua line tu, tapi doc kata kalau tak terang kira tak valid la..hadoi yaiii doc..kenapa kah begitu ..sedangkan makcik suh pakcik google cari, memang walau macam mana kabur sekalipun garis, memang sah +ve sebab alat akan kesan hormon ngandung..kalau tak de hormon tu alat tak kan sesuka nk tunjuk garis ke dua.. tak pe lah..dah doc mungkin lebih tahu apa yang tersurat..heeehe.. (doc sangat la baik dan sopan santun..bukan ampu tau... tapi dia memang soft spoken..suke2..)

lepas tu makcik disuruh check darah ngn ambik urine skali lagi untuk check kencing kotor ngn pragnant...dan check darah untuk check tiroid ngn pasal yang keluar susu tu.. urine ok la kan.. pastu bila part ambik darah tu memang makcik lemah sket...sebab makcik ni memang dari muda mudi lagi susah nk jumpa urat darah...Hambikkkk kau..jarum ke 3 baru dapat darah..tu pon punya la sakit... siap dibagitau lagi tempat yang nak ambik tu sakit sikit...sikit? hadoiii bapokkk sakit, sampai gigit-gigit bieber  bibir ...chewi tgk dengan muka kesian dan takut..nasib dia tak nangis..

 result darah akan keluar lagi 2 minggu, yang urine test, cuma air kencing kotor sikit je, pragnant pon -ve, hampa btol makcik, tapi makcik memang tak kan putus asa...lagi 4 5 hari nak check lagi sebab ye la kan masih awal untuk check lagipun makcik bukan delay piod pon lagi, cuma piod makcik terawal 10 hari...huhuh...

Tunggu la 2 minggu lagi untuk dapat result... nanti makcik akan hupdate adakah btol makcik preggy ataupun tak... yang nyata pasal sakit menyucuk di belah kiri tu doc tak kata apa, cuma dia suh tunggu result darah..



gayanya chewi makcik tak leh la nak pegang title KAK FARAH lagi... dia beriya cakap kat makcik mase tgk ada susu kat t** makcik tu, dia kata, mama nanti susu simpan kat adik farah tau... alaaaa cian farah.. x pe nanti mama ngn papa usaha lagi buat projek mega. hahahahhaha





agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

KAKAK FARAH

 AMARAN : Hanya sesuai di baca bagi yang ingin tahu..
kanak-kanak yang belum akil baligh dilarang sama sekali ..(kalau baca pon korang tak paham ^,*, kalau kalau degil jugak bace je lah huhu)



Syukur Alhamdulillah , masih syukur atas dugaan yang bertimpa-timpa yang Allah bagi kat makcik, DIA  x akan uji umatNya jika dia tahu uamtNya tak mampu untuk di uji...

ok ready yee nak bukak cerita dah nih.. kalau nak melepaskan hajat sila lah dulu ye..kot ada yang nk bancuh kopi sambil baca pon, silakan lah membancuh dulu..hehehe..

makcik masih mampu senyum gelak sebenarnya sakit ni makcik aje yang menanggung..org lain memang tak akan rasa apa yang kita rasa kan...

macam ni ceritanya.. dulu kan makcik ada story pasal kena Ovarian Cyst , dan alhamdulillah lepas sekali je doc bagi ubat, cyst tu hilang..memang mase makcik piod tu ada something yang berketul keluar, ade la sebesar jari kelinking, makcik bagitau soulmate dan kami agak itu adalah cyst.. syukur dengan mudah saja keluar menantang bende tu, dan lepas doc scan kata dah tak ade cyst tu (mase tu hari ke 14 after piod) doc ada bagi ubat hormon kat makcik..paham-paham je lah kalau dah namenye hormon, sinonim dengan ubat tersebut adalah berat badan yang bakal meningkat bertingkat-tingkat..seia sekata la dengan makcik..makin bam bam bum ler, tapi redha je lah demi nak regulate kan semula cycle piod..

Tapi apa yang memeningkan , tak sampai tarikh sepatutnya, makcik dah mai piod..hamboiii tak sabar bff nak keluar  yee., ye bff, sebab dah dari belasan tahun lagi dah kawan ngn makcik..itu lah dinamakan bff..hehehe,tapi tak la forever sangat bff tu...kih3.. ok.. piod makcik terawal 10 hari dari tarikh yang sepatutnya, pastu pulak yang keluar sikit je warna koko gelap..sehari 3 4 titik je..makcik pon macam tak pikir ape-ape pon pada awalnya..haaaaaaaaaaaaaaa tapi yang tempat ada cyst hari tu still sakit tau, mase jumpa doc hari tu makcik dah bagitau makcik masih sakit kat situ, dia kata maybe angin.. so dia bagi ubat angin, ubat tahan sakit tu smua.. tapi abis ubat pon masih lagi sakit sampai la ke saat makcik menaip entry nih sakit tu tak lega..

berbalik piod makcik awal tu kan..disusuli jugak dengan keluar susu..waa..lamanya tak kluar susu, susu masa bf kat chewi pon tak sampai 50 hari dah kering...eeeeeeee kenapa keluar susu..makcik pon rajinkan diri google jenis ubat yang doc bagi, oooo maybe sebab ubat kot yang keluar susu.. ayat nak sedapkan hati..ataukah pragnant...aiyooo..apekah bilakah iyekah... so, dengan nekad makcik pon menonong la mengheret chewi yang super manje tu ke klinik kat area Jitra ni nak check pasal kluar susu...Masuk je jumpa doc makcik story la kat doc bedtime story..eh silap story la doc..kah3..tak de pon makcik nak ber bedtime story  ^,^ ..makcik bagitau la tarikh last piod, pasal cyst pasal ubat bla bla blaa... pastu doc suh check upt tgk kot ada 'isi'...so makcik pon terus la menurut arahan doc, bila dah siap bg urine, makcik pon duk la kat kusi tunggu doc nak check urine tu..doc pon keluar la dengan muka kuciwa...haishhh doc pon nak kuciwa ke.. ye lah kire dah regular costumer kan... Doc kata result -ve, tak pe lah..tak de rezeki lagi la tue.. makcik pon kata it's ok la doc..next time la kot ada rezeki, pastu makcik tanya la doc, why still sakit kat bah bawah perut sebelah kiri (tmpt cyst hari tu).. doc pon macam tak tau nak jawab maybe dia bukan pakar OnG.. so dia suh refer ke pakar kat KMC.. tapi dia suh jumpa doc lain..tak bagi dah jumpa doc lama..Dia pon konon nak buat surat refer la, pastu dia bagitau makcik,
'ambikla bawa balik pragnancy test tu'
makcik pon koyak la satu tisu kat meja tu nak balut, ye lah najis tuuuuu tak kan nak pegang cenggitu..kih3.. tapi bukan la najis mugholazoh...bila makcik pegang je matematik   automatik berpinor mato den

selasa 

eh doc, knp ada 2 line...
haaa laaaaa.... baru je lebih kurang 5 minit kan, ni kira valid nih.. boleh guna nih result nih..
hamboiii doc plak yang gumbira lebih..tahu doc dah lama tak merasa pegang anak sye..heheh, doc bg asid folic then suh pegi pulak minggu depan..lepas kluar bilik doc, terus msg soulmate bgtau tapi tak nak confirm lagi sebab garis masih tak terang.. makcik pon dengan perasaan tak puas hati dan berkobar nk confirm betul ke tak, rela mengheret chewi ke klinik lain...

Di klinik lain nih pulak makcik crita yang makcik buat upt sendiri ( tak pe tipu olok-olok) tak kan nak kata g check kat klinik lain, nnt ape pulak kata dia..hiiii.. menipu demi menjaga hati diharuskan..hehe.. , 
pastu nak confirmkan betul2 doc suh wat upt lagi skali... hampa...result -ve.. 
makcik pon tanya la doc knp sye check +ve.. then doc terangkan maybe alat dia tak leh kesan kalau terlalu awal..ye lah, sebab mase p check tu makcik bukan delay lagi piod, niat awal p check pon  pasal keluar susu.. kalau ikut lagi 10 hari next piod, so doc kata mungkin terlalu awal, so alat yg klinik dia mungkin leh kesan bila hormon dah banyak..so doc suh la makcik pegi lagi dalam masa 2 minggu..means mase tu memg betul dah la  waktu yang sepatutnya kan.. pastu makcik bagitau pasal sakit belah kiri tu, so, dia suspek makcik 'mengandung luar rahim' atau bahasa omputeh 'ectopic pragnancy'..suspek je lah. so dia bagi ubat tahan sakit... nanti lagi seminggu pegi check ngn dia lagi sekali...Dengan perasaan kuciwa dan berbaur sedih duka makcik pon balik la... 

semalam sakit menyucuk makin kuat..bila makcik google pasal ectopic pragnancy tu tanda-tanda tu sama je yang makcik alami..pastu tak tahan sampai sejuk kaki, makcik pegi pulak klinik lain untuk ambik surat refer nk ke KMC...

so hari ni makcik pepagi buta bangun check skali lagi upt dengan harapan +ve ..memang perasaan nak baby tu berkobar sekarang ni, ye lah chewi makcik dah besar..4tahun dah pon, makcik just nk tambah sorang je lagi sebab soulmate tak nak anak ramai..at least ada 2 orang anak dah ok katanya...

khamis

frust menonggeng jugak ....

Makcik pon lepas siapkan chewi pegi la ke KMC tadi..




to be continue........................



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Sunday, 28 October 2012

Mati cara mulia

Assalamualaikum uols...

Selamat hari raya..
Alhamdulillah hari ni semua berjalan lancar..

Terima kasih buat soulmate sbb bahagian korban atas nama makcik.. Alhamdulillah..


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Thursday, 25 October 2012

Salam Aidil Adha dari kami di perantauan

hai uols....
bunyi macam makcik n family duk over c plak tengok tittle post..hahah overrrr la sangat kan..

tahun ni makcik dan family beraya lagi kat sini..tak balik kampung sebab soulmate standby.. lagipun cuti soulmate berbaki 2 hari lagi..so, kami decide beraya la kat sini tahun nih..nak kata sedih sangat tu tak la jugak.. ni dah kali ke 3 kami tak balik raya haji kat kampung..jadi dah ok la kalau nak banding ngn kali pertama tak balik dulu.. Lagipun kat sini soulmate pon ambik bahagian korban jadi tak la rasa ralat sangat.. masih lagi terisi dan terasa meariahnya raya ..













agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 23 October 2012

Sup Belut

erk..
agaknya ramai yang geli bila dengar belut kan?


haiwan yang mirip2 macam uuuuuu tu.. hehehhe



korang kena tahu tau belut tu amat berkhasiat untuk badan...kalau nak tau try terjah blog ni.

makcik memang suka sangat la makan belut neh...memang dari kecik lagi..arwah abah selalu beli sup belut yang dah siap kat kedai sebab ma makcik geli tengok belut... heheheh serius rugi kalau sape tak suka makan belut sebab isi nya memang yummy yummy yummy...

Bila kawen terkebetulan soulmate pon hantu suka belut jugak ... selalu kalau kami pegi Pasar Malam, memang kami mencari-cari la belut... kadang2 tu mahal giler... sampai 15 ringgit sekor..padahal halus jeee.. besar ibu jari kaki je saiznya...


Last week kebetulan kawan soulmate call katanya ada jual belut...kami memang besar tadah tangan nyiru kami tadahkan la kan..eh ade kaitan ke peribahasa tu..hahahha,,... beli 5 ekor belut..Makcik goreng dan buat sup ala kadar...tapi ternyata memang sedap la pulokkkk sup belut makcik tu... Padahal sebelum ni kalau beli asyik goreng ja..tapi dah sebab chewi dah besar ..nak bagi la dia rasa memandangkan dia suka sup..So kat sini makcik kongsi resepi sup ala kadar makcik..Conpemm kalau org paling malas giler tahap gaban macam makcik ni boleh buat sup ni..hahahahha

SUP BELUT

2 ulas bawang merah (dimayang)
1 ulas bawang putih   (dimayang)
1/2 inci halia (dimayang)
1 batang serai (ketuk)
sup bunjut (tak letak pon sedap jugak)
garam gula dan ajihnamohtoo.

paling utama - - - > B E L U T

campak semua sekaligus bahan2 sampai air mengelegak baru masukkan ikan..

tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

jadilah sup belut ala kadar..











agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Monday, 22 October 2012

selalu tak tahu nak letak tajuk apa

uols smua sihat ke? wa wa waaahhhhh memang semangat gile dua tiga hari ni .. tak tahu la kenapa...nak kata mood raya haji..sememangnya tahun ni raya haji kami 3 beranak bertapa kat sini...alahai.lepas semayang raya gayanya kami 3 beranak ngadap tv je la.. jiran-jiran pon memang konpem balik rumah org tua depa.. Soulmate pon standby minggu raya tu..so kalau ada break down, memang sah-sahlah makcik dan chewi je mengadap tv kat rumah... 5 tahun duk sini ni kali ke 3 dah la kami tak balik raya haji..tapi raya puasa waib dan harus la balik..nangis mak kalau raya kat sini..hihi..

ok berbalik pada kegembiraan..actually makcik dapat interview 5 november nih..jawatan Technician (Civil).. kat Universiti Utara Sintok..Harap sangat la makcik dapat jawatan tu... memang dah kempunan nak keje nih..poket pon asyik duk kosong aje..Tulun la doakan makcik ye.. (konon reader ramai) hihihi







bila tengaok chewi dah besar.. baru perasan diri dah kertu... huahauhau..

chewi pon dah stat ngaji awal bulan hari tu...rasanya usia 4 tahun nak hantar ngaji dah tak terlalu awal untuk dunia sekarang... dia pon macam enjoy ke pegi ngaji..tiap2 hari rajin je nak pengi ngaji tanpa di aksa-paksa..alhamdulillah harap kekalkanlah sifat rajin tu wahai anakku.. 






agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Saturday, 20 October 2012

Alhamdulillah

Syukur sangat sangat dan sangat.. Hanya kepada Allah kupanjatkan kesyukuran... Alhamdulillah setelah check kat kmc semalam cyst makcik dah lenyap.. Tak tahu nk kata apa rasa gumbira sgt.. Doc cakap eh dh tak de cyst awak.... :))) senyum smp le telinga... Tapi yg peliks makcik still sakit kat sebelah kiri.. Doc bg ubat dulu tgk camna tp cyst dh gone maybe angin .. So makcik pon pulang dgn hati gumbira dan dengan ubatan satu plastik besar 5 6 jenis.. Kencing pon dh bau ubat .. Huhuu


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Friday, 19 October 2012

Allah...Murahkanlah rezeki kami...



Musim-musim haji ni serius makcik teringin nak ke Tanah Suci..Ya Allah murahkanlah rezeki makcik ..makcik nak sangat ke Baitullah dengan soulmate dan chewi makcik...

sekarang musim haji memang ramai la jemaah kat sana... nikmat tak terkata bagi mereka yang dah dapat jejakkan kaki ke Tanah Mulia ...Kalau sapa yang dah pegi skali mesti  nak pegi lagi..memang indah kat sana...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 ni nak bagitau rahsia.... jangan bagitau kat sape ek.... hiihi

kalau kawan mase sekolah menengah dulu memang conpem2 tahu...tapi kawan yang latest2 memang conpem tak tahu..bukan tak nak kasi tahu tapi malu memandangkan perangai tak serupa ngn gambar yg nak di tunjuk nih...



























ce teke ce teke ni sape...
hahahha..macam org tua 
so sesuaii la panggil makcik...
mase ni tahun 2002..
alhamdulillah makcik dah dapat jejak ke sana tapi mase ni ngn ma makcik..

dan makcik harap sangat makcik dapat jejak kaki ke sana bersama soulmate dan chewi..target tahun depan..harap target tu tercapai...Tolong la amin-aminkan kat makcik :)






agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Monday, 15 October 2012

hanya sekadar gambar


Lady

 dah besar budak tecik nih



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Wednesday, 10 October 2012

Berikan ku semangat

Assalamualaikum..

Mood sedih sayu je hari ni seiring dengan cuaca yg baru lepas hujan..kesihatan makcik jugak tak brapa memuaskan.. Semalam demam teruk smp x boleh bangun...letih kenduri gamaknya.. Campur ngn sakit dtg bulan dan sakit kat tempat cyst.. Nk cerita pon x tahu camna tapi kalau cerita pada org paham memg org akan paham .. Siap suruh rehat x bg buat keje berat.. Tapi bg yg tak paham tu memg buat derk je laa.. Kita cerita pasal sakit kita pon dia buat tak tahu dan alih ke tajuk lain.. Dan cakap nyakit ni tak bahaya n normal bg org pompuan.. Yes memg normal bg org perempuan tapi dh kalau sakit yg amat pon asyik duk suruh buat keja... Yg tak sakit pon jadi sakit.. X nak mention sapa2 nanti ada pihak terasa maklumlah dunia canggih ni sekejap je berita tersebar..
Tadi pulak terbaca ada satu blog story pasal jiran dia kena cyst then pegi hospital pastu doc bg appoiment.. Lepas appoiment2... Last2 ovari kena buang.. Oh takutnya...
Hari tu doc bg Norculat untuk dtg period sekarang ni baru 2 3 hari period.. Doc suh jumpa after 14 hari period.. Ohh azabnya nk tunggu hari ke 14 sbb sakit kdg2 tak tahan sampai sengal dan lenguh ke pinggang dan paha.. Penangan norculat jugak habis naik jerawat satu muka.. Sabar je la demi berubat..

Tq buat soulmate beri semangat kat makcik dan tq buat ma makcik yg tersayang x jemu2 bg semangat.. Juga tq buat mak2 sedara makcik.. Sayang smua.. :) tiada siapa melainkan darah daging sendiri yg memahami kesakitan kita ...


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Wednesday, 3 October 2012

Ovarian cyst

Hai.. Lama tak hupdate blog walhal anytime ja boleh update tak perlu tunggu nk ngadap lappy.. Ye la nk update blog pon harus ada mood jugak.. Bnda nk story kemain la banyak tp asyik terbantut je.

Makcik pn skrg saja membzkan diri sendiri supaya makcik tak ingat penyakit makcik yg mcm tajuk kat atas tu..

Serius mmg makcik x emo masa makcik tau makcik ada ovarian cyst tu.. Tak tau la samada makcik ni jenis hati kering atau saja buat hati kering huhuuu.. Sebenarnya bukan hati kering tapi makcik x nak la emo bagai nanti soulmate makcik pulak risau..lagipun baru 3cm.. Doctor kata bila 5cm perlu la buat operation.. Makcik ni kalau ingat bab operation.. Yaaaa ampunnnn mmg rasa serik, serik dek kerana nk kna bius.. Tak tipu .. Serius mmg sakit..

Ok berbalik cerita makcik tau kna cyst tu sebenarnya pada awal makcik sakit payudara, sakit yg amat smp nk sentuh pom ngilu.. Bila pegi klinik alang2 nk cek makcik saja suruh doc buat utrasound perut kot la ada hasil memandangkan makcik dah tak mengamalkan apa2 alat tau pil perancang.. Makcik pon selalu duk rasa senak2 kat perut..then, Doc scan rahim.. Clear x de ape.. Owh rasa frust jugak sbb makcik memg dh ready gaban nk dukung baby nih.. Tapi tak pa sabar.. Lepas tu tetiba doc kata 'teluq awak bengkak ni' .. Ehhh sye ade telur ke.. Hamboii doc plak nk bahasa kampung ngn saya.. Ape salah kalau cakap je bahasa perubatan.. Saya ambik biologi tau mase kat skolah hehe .. Saje makcik nak hilangkan cuak.. Mase tu makcik macam redha ja.. Tak de la berlari nk nangis peluk soulmate bagai.. Rilek n steady tapi dlm hati meronta huarggg sedihnyaaa tapi tak pe thinks +ve.. DIA bg dugaan kat org yg mampu menanggung dugaan tu.. DIA x akan buat umatNya menderita..

Ok bila dh tau makcik ada ovarian cyst tu .. Makcik mcm x puas hati tau.. Esoknya makcik rajinkan diri duk menunggu giliran kat klinik lain pulak.. Bila masuk jumpa doc, makcik story la kata sakit kat sebelah kiri.. Sebenarnya makcik sakit dh lama.. Tp sbb kekangan masa ngn tenaga yg buat malas nk p klinik cek..( Moral kalau sakit jgn menangguh nk pegi check.. takut nnt melarat..) Mase ultrasound tu doc kata "eh ada something la kat ovari awak..sye pon x sure apedia, nnt saye bg surat pegi jumpa pakar la ye' OMG.. Apakah doc ambik izazahh (bak kata sudin dlm bujang lapok) palsu .. Hiii.. Dah dia kata camtu makcik pon ok ja laa..

Khamis lepas makcik macam sakit sgt kat perut..dan lenguh pinggang sampai ke paha.. X tau la sbb dh tau ada cyst otak ni psiko diri untuk rasa sakit atau mmg sakit betol.. Tp mmg sakit sguh .. Pegi hospital jitra, berderet2 kat kecemasan.. Then makcik terus pegi kmc.. Bila pegi kmc doc suh admit sbb esoknya nk jumpa pakar.. Makcik kenyit2 kat soulmate bg hint nk stay atau blk.. Nasib soulmate kata kt dic mintak nk blk lgpun boleh bjalan.. Bukan dh tahap nazak erkk!! Huu
Esoknya makcik jumpa pakar.. Then pakar bg norculat.. Makcik pon x pasti apa fungsi utama ubat tu sbb tak dan nk tnya doc .. Doc kalut nk p rehat hehee..ubat tu doc bg untuk 7hari then 2 3 hari lepas ubat abis akn mai period. After 14days period harus jumpa dia balik.. Sekarang ubat masih berbaki 2 hari.. Kita tunggu dan lihat apa jadi.. Harap cyst dapat kecut.. Ok c u soon..


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 11 September 2012



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Thursday, 6 September 2012

Anak jadi korban

Cian anak mama dek kerana mama menghias rumah sampai leher anak jadi korban..
Tersangkut rantai kat langsir masa berlari.. Tercekik leher, macam org kena ragut dah.. Tu laa cuai sangat, org lain lalu tak de kena apa pon.. Huhuhu


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Wednesday, 5 September 2012

Mendeco


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 4 September 2012

assalamualikum dan haii buat cayunk-cayunk semua..makcik tau ramai silent reader kat sini..hiih perghhh perasan kan..tak pe..hidup kadang kala kena ada sifat perasan.. baru ada keyakinan diri...hahahah .. hidup mesti enjoy..bak kata Nora Danish hehehe...

malam ni makcik boring tahap gaban, boring sebab en soulmate tak pelawa pon nak suruh ikut dia keluar keje malam ni..isk3... dan juga boring melayan mulut kepohhh chewi..hadoii, nak tengok tv pon tak senang..asyik pot pet pot pet...nak layan fb pon asyik mai berkepit nk tgk gambar .. ni pon duk berpot pet lagi..hadoiyaiii,kadangkala makcik siap soal dia..' tak penat ke asyik bercakap jer'.. dia jawab tak.. hasihhh.. kalau dia tanya ..kita jawab A..kang nanti dia sangkal kata jawabnya B..last2 iyekan aje ape yang dia kata tu..malas nak melayan..Tapi sebenarnya makcik syukur sangat dikurniakan anak yang aktif, fasih bertutur dan alhamdulillah 'cepat tangkap'.. tapi ye la kann..kadangkala agak tensii jugak nak melayan..huuuuuuuuuu

haa.. hari tu terlupa nak buh gambar ni time raya..hihih nak jugak menyelit gambar nih..


menu raya pertama..macaroni makcik jadi permintaan ramai..waa bangga..

gambar kat pusara arwah abah ..
kat fb ada kawan soulmate komen ni 1st time tgk gmbr makcik tak renyeh..
exceli.. sebab baru lepas hujan air mata..huuuuu, malu kat anak..

haaa.agak2 korang perasan tak ape kelainan chewi makcik sekarang?.... perasan tak ? perasan tak?

daaaa tak de rambut awan nano nano.....hahahhahaah sekarang dah jadi rambut Dora ..

choppp bukan makcik yang paksa buat rebonding yee....dia request katanya nak rambut macam Dora Explorer..tak mau jadi Awan Nano Nano...huhuhuh sakan ye budak zaman sekarang...demand tinggi..baru 4 tahun dah mintak nak masuk saloon...



perasan tak ader retiss kat belakang...hehehehhe



owh ye... sekarang makcik dah duk kat rumah baru tau...dah tak duduk kat rumah sebelah 'nun'w lagi...hamboi. 'nun'  tu bermaksud sangatlah jauh rumah makcik sewa dulu ngn yang beli sekarang nih..hahahah selang sebuah je pon ..

Hari tu macam-macam rancangan untuk rumah baru..dari ceiling plaster...kitchen cabinet.. dan bla bla blaa..Last2 buat aje yang termampu memandangkan bajet amatlah ciput..heehhe...Sekarang pon KC tak siap pon lagi tapi dah duk kat rumah ni, pinggan mangkuk basuh je dalam bilik air..nak buat macam mana dah darurat.. tak pe la..bukan senang nak terus senang kan...alah mase mula-mula kawen dulu pon masuk rumah ada tilam sebiji je..pastu beli dapur..pastu beli almari dapur..tu pon beli yang orang dah tak nak..still boleh pakai sampai sekarang,.huk2,,macam sedih plak cerita awal2 kawen..hihi ..bukan sedih tau, nak kata..semua perkara kita mulakan dari bawah..bersusah susa dahulu bersenang senang kemudian..kan ?

sebelum pindah masuk rumah baru kami suami isteri decide buat majlis bacaan yasin..ambik berkat nak pindah barang..buat kecik-kecik je..tempah mee goreng, beli satey...


harusla berposing

lepas majlis bacaan yasin kecil kecilan tu terus la kami laki bini gigih mengangkat barang-barang secara beransur-ansur..barang yang berat-berat soulmate mintak tolong kawan-kawan dan jiran yang angkat..alhamdulillah ramai yang sudi menghulurkan bantuan.. sangat hargai jasa mereka..nak harapkan keluarga....ermmmmmmmmm..memang tak lah...heheh bukan diorang tak leh diharap tapi diorang duk jauh nun d terengganu...,

dah macam kapal pecah...
kat rumah lama nunnn di sebelah...


 mula-mula tengok rasa macam nk pitam sambil pikir macam mana la nak susun semula nanti

Akhirnya berkat kerjasama soulmate dan makcik dan si chewi yang menyibuk (sampai demam dia menolong mama) kami berjaya jugak kemaskan rumah step by step...

soulmate gantung langsir yang masih lembap baru kluar washing machine...

 wallcovering pon dah installed... lagi la semangat nk mengemas rumahh

hadoiii dah berjela entry nih..tu la lama sangat tak menghapdet blog..kan dah nak cerita semua sekaligus... 

nanti makcik update lagi la..perut ni nyanyi lagu ombak rindu pulak.






agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

 
Blogger design by suckmylolly.com