Thursday, 26 January 2012

marangkerapukepundengparangskeperrr

eh silap...tu mentera p.ramlee nk bukak pintu gua...ni bukan crita p.ramlee, ni crita makcik leez yang berangan nak jadi vogue...hahahhahahaha

B


O


M


O


H

bunyinyaaa apa murid? wawawaaaa gaya seorang pendidik pulak rasenye..tapi makcik tak layak jadi pendidik sebab makcik punya tebiat malas membaca yang akan meng failed kan anak murid...ye lah kalo makcik jadi cikgu, masuk kelas je asyik duk suruh student baca buku teks, pastu makcik duk goyang kaki kat meja..macam mana melayu student nak maju...kan..

ok berbalik mada perkataan BOMOH ...korang tahu tak ape maksudnya.....

Menurut Wikipedia  Bomoh merujuk kepada ahli perubatan tradisional dalam masyarakat Melayu dahulu kala. Bomoh mengubat berdasarkan kepada penggunaan tumbuh-tumbuhan dan haiwan. Sekiranya sesuatu penyakit gagal disembuhkan, bomoh akan berpaling kepada kepercayaan kepada kekuasaan roh dari alam sekeliling, yang merupakan satu cara hidup sebelum ajaran Islam berkembang di nusantara bagi mengubat pesakit. Bomoh merupakan orang yang sangat dipercayai boleh menyembuhkan berbagai-bagai penyakit kerana beliau saja yang dianggap boleh berhubung dengan roh atau kuasa ghaib. Ahli perubatan tradisional dalam masyarakat Melayu turut dikenali sebagai dukun, atau pawang.

Tapi orang cina pon ada bomoh ..india pon ada bomoh, tak tertumpu pada melayu saja..

Agak2..korang percaya tak pada bomoh?


Makcik tak mau cakap bab-bab hukum hakam sebab tak la arif sangat, tapi bagi makcik la kan, tak semua bomoh kita boleh percaya. Dunia sekarang bomoh temberang sangat la ramai...skali jumpa je ada kadar bayaran tertentu yang di tetapkan..so paksarela pon kene la bayar dah nak jumpa dia sangat...

Yang tak tahan nya..kalau je jumpa bomoh ni, asyik jawapan yang amat2 femes 'terkena buatan orang' padahal si polan tu demam jer pon..lain la kalau muntah-muntah keluar jarum macam awie tu..yang tu cam tak curiga la sangat kalau kate terkena buatan orang pon..

Makcik tak la kate semua bomoh penipu, ada jugak yang betul boleh ubatkan dengan menggunakan ayat2  AlQuran, guna ayat-ayat yang tak bertentangan dengan ajaran Islam. Yang ni di bolehkan lah kita jumpa atau rujuk untuk tolong kita, tapi ada jugak sesetengah ayat yang kita boleh amal sendiri...

Teringat satu kawan makcik penah cerita yang dia penah pegi jumpa bomoh budak...tak la, makcik dengar je, nak kate makcik tak percaya cerita dia, kang terasa hati pulak ..kawan makcik tu kata budak tu umur dalam 8 bulan, bila kita pegi rumah dia, kita bawak la makanan yang agak budak tu nak makan, pastu kita letak la makanan tu kat depan budak tu, kalau dia ambik pastu jilat/makan pastu dia letak balik..yang sisa budak tu la kita bawak balik pastu kita makan...dan bawak air mineral letak kat depan budak tu, nanti dia pegi celup2 tangan pastu balik nanti air tu buat minum atau sapu kat tempat sakit..kawan makcik kata ada yang jumpa budak tu bila balik makan sisa budak tu sembuh penyakit..ragu-ragu jugak makcik...Ye lah kalau fikir pada akal kita yang waras, budak memang dia akan ambik bende yang depan mata dia kan,, kalau dia makan letak balik tu maknanya makanan tu tak kene ngan selera dia la, letak air pulak memang la budak di celup-celup tangan kat dalam air..kawan makcik tu pon macam confident je percaya sebab ayah dia pegi berubat penyakit penat, dia kata balik lega penat..hihihihi, tak tau la nak percaya ke tak kan...

Teringat jugak pasal makcik bawak salah seorang family makcik nak buang pendamping..tuan badan dah meninggal..tak elok nak buruk-buruk kan dia, tapi ni bukan makcik nak cerita pasal tuan badan, tapi makcik nak cerita pasal bomoh...yang makcik nak tergelaknya...bomoh tu menyanyi mase nak buang saka/pendamping tu..pastu dia bungkus 'bende' alah tu dalam daun dan buang ikut tingkap...kesan macam biasa jugak lepas berubat dengan dia..last-last jumpa ustaz jugak..tapi alhamdulillah sedara makcik tu meninggal dengan tak ade satu bende yang tersangkut...

Makcik banyak tau cerita-cerita pasal bomoh ni sebab dari kecik makcik dah didedahkan dengan ke bomoh an ni.., Dulu arwah abah makcik bomoh kata terkena buatan orang jugak, bomoh tu kata orang  jahat tu nak buat abah makcik sakit sampai mati...Tapi sebenarnya ajal maut tu di tangan Tuhan yang Maha Kuasa, bila dah sampai masa, titik noktah la kita...Ingat mase kecik-kecik dulu makcik biasa tengok bomoh masukkan tangan ke dalam cuka getah, lansung tak melecur tangan dia...pastu yang korek tanah suruh buang kat persimpangan la...Memang makcik banyak la pengalaman bab-bab alam mistik nih..tapi jenis layan tak layan jer..

haaa ni satu rahsia tau, jangan heboh-heboh...heeeeeee

Makcik ada keturunan bomoh, belah arwah abah pon ada, belah ma pon ada, hari tu makcik ada jumpa yang keluarga sebelah ma makcik pasal bomoh-bomoh ni laa...senang cakap 'perubatan tradisional' ... Pakcik tu cakap, darah makcik ada keturunan bomoh, kalau makcik ber'amal' insyaAllah boleh...dengan niat untuk tolong orang kesusahan...dan-dan kecut perut bila dia cakap macam tu., makcik terus jawab, makcik tak bersedia sebab makcik ni 5 waktu pon kadang2 ade yang terbengkalai ish buruk benor makcik nih,   kalau kita nak tolong orang, diri kita kene betol-betol bersedia dulu dari segi fizikal dan rohani, tapi makcik rase tak bersedia lagi, lagipun banyak komitmen lagi makcik neh, nak jaga suami ngn anak lagi..alasan!

Sebenarnya tok ki makcik dulu pon bomoh, makcik selalu tengok dia berubat orang, kadang-kadang ada orang mai berkampung kat rumah dia, semata-mata nak berubat..biasa yang berkampung tu orang yang jauh-jauh la, luar dari daerah kami..Arwah tok ki dulu selalu cerita kat makcik, tok guru dia duk kat Mekah, ada jambang putih sampai ke dada/pinggang, pakai jubah putih, muka bersih sangat..kalau panggil tok guru tu sampai la tolong ubatkan orang.. dulu mase kecik-kecik takut...tok ki dulu dia khaskan 1 bilik untuk dia berubat..makcik tecik-tecik dulu sangat takut bila lalu kot bilik tu, ye lah, fikiran budak-budak memang la..asyik pikir hantuuuuu je..hahhah, dan yang menjadi misteri yang makcik tak terjawab sampai sekarang adalah makcik selalu jumpa batu permata kat bawah rumah tok ki...
haa ni makcik nak cerita tebiat buruk makcik nih, harap baca sekilas pandang aje yee..
'Dulu kecik-kecik mase sekolah rendah makcik punya habit kencing bawah tangga rumah tok ki tau..kadang-kadang..eh kerap jugak la, bila makcik selesai saje kencing, pasti makcik akan nampak satu batu yang berkilat warna merah...kerap la makcik jumpa..bila makcik ambik bagi kat arwah abah, abah bagitau tok ki, tok ki senyum jaa..dia kata tu barang dia, berjalan...' agak-agak korang batu ape makcik jumpa..? DELIMA...hoooo kalau la mase tu makcik dah tau ape nilai delima tu memang makcik buat senyap buh dalam poket je..hahahahhaha jahatnye makcik ..Haaaa kes nih la yang pakcik sedara sebelah ma makcik kata makcik boleh warisi ilmu perubatan tradisional nih...seriau makcik...

Dan makcik ade satu pengalaman yang makcik rase takut giler ..mase tu makcik blajar kat poli dungun, kalau orang yang tahu dan paham la poli tu dekat dengan Bukit Bauk..bukit tu besar dan penuh misteri...waa ayat penyedap cerita..Sebenarnya makcik mimpi je, bukan pelik sangat ..tapi pelik jugak la.. -_-.. Makcik mimpi sorang puteri datang berpakaian macam orang main Makyong, mari kat sebelah makcik sambil menari-nari ala-ala orang menari mak yong tu...tapi pakaian nye lebih kepada puteri la, baju kuning, sanggul kemas, dengan mahkota di kepala.tak tahan nyaa..kalau orang laki tengok pasti cair...sebab memang cantik. 'dia' menari-nari macam retisss kebudayaan.. Lepas tu dia berdialog dengan makcik "saya datang nak jemput kamu ke atas, ada majlis sedang berlansung" mase tu tangan dia tunjuk ke arah puncak bukit. Makcik mase tu cakap tak nak-tak nak..sambil tubuh badan makcik liok lentok menari macam 'dia' , bila makcik nak baca ayat kursi tak boleh, mulut macam terkunci...macam keadaan kene tindih..korang penah rase kene tindih tak? bukan suami tindih...tapi 'bende alah tuuu' yang tindih... macam tu la rase, makcik lansung terkunci mulut, nak panggil roomate pon tak terkeluar, nak capai Al-Quran kat sebelah tak sampai...dengan paksa2 makcik mengucap dan tiba-tiba makcik sedar dari tidur...Yang peliknya, bila makcik sedar dari tidur, posisi makcik di atas katil seperti orang menari..dengan tangan dan kaki melentok...Makcik takut sangat mase tu..Seingat makcik sebelum tidor makcik dah ambik wudhuk, dan mengucap, berzikir, baca 4Qul..mase tu hati suci murni, memang baik sangat la...tak macam sekarang. -_-... Lepas kejadian tu ma makcik ambik air sembahyang hajat dengan ustaz, dan ustaz suruh makcik tak tido di bilik tu buat beberapa hari.. Sampai sekarang makcik teringat mimpi tu..ni bukan rekaan tau, ni memang cerita betol...tak tau la itu dari bende baik atau pun syaitan...ye lah..sebaik-baik jin pon sejahat-jahat manusia...kan.


Mak Yong..seni warisan melayu.
-gambar sekadar hiasan-

gaya menari macam ni la...mase makcik sedar tangan dan kaki liok lentok cam ni la..tapi costumes lebih ke arah kekuningan..

scary kannn..


Apa-apa pun tak salah kita percaya pada benda ghaib selagi tak bertentangan dengan hukum Allah...
dah mati akal sebab panjang sangat cerita.. ^0^



adoiii berjela la..nanti orang cemuihhh nak baca..

k byeee

*bana si Sugar Glider chewi telah meninggalkan dunia ini buat selamanya semalam... T_T




Makcik pon sebenarnya suka dengan alam mistik macam bomoh-bomoh ni, dulu makcik berangan jugak nak jadi bomoh sebab nak jumpa orang bunian, ye lah, orang duk cerita org bunian cantik, baik..tapi tu dulu laa..sekarang tak mau jumpa..hehehehhe,
agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 24 January 2012

Suka jaga tepi kain orang..

Pukul 5 dah ni duk tengah tunggu bas dari Jerteh sampai, ma makcik kirim barang sket...senang dan mudah guna khidmat bas, hulur je 10 hengget tak kira la barang tu besar gedabap mane pon harga mantain 10 hengget..tapi kalau murah hati boleh je nak bagi lebih.. ;p , nampak makcik kedekut.

Sambil makcik duk layan game dan jamu tlinga ngan lagu-lagu jiwang tadi, tetiba makcik teringat satu cerita..Cerita yang soulmate bagitau kat makcik, bukan cerita tamil atau cerita hindustan atau cerita hantu siam tapi cerita pasal orang kawen 2...

Berbalik pada cerita soulmate tadi, bulan lepas soulmate balik dari kerja terus bagitau kawan sekerja dia kawen lagi..damn!!! si polan tu dah berumur dalam 50-an dah, kawen pon dengan orang yang lebih kurang sebaya dengan dia la kot, tapi bini yang tua dia tak tahu...soulmate pulak boleh cerita kat makcik pasal bende nih, tu tandanya soulmate percayakan makcik ^_^ .,,tapi makcik sekali sekala terpikir dan sedikit sebanyak macam mengganggu fikiran makcik..mak cik macam  terpikir, macam mana perasaan isteri si polan bila tahu suaminya kawen lain, makcik juga cuba bayang macam mana kalau makcik berada di tempat beliau, mesti terguris terhiris tergaris dan ter ter ter .... ohhh makcik tak sanggup nak tanggung rasenye,. Makcik cam duk pikir haruske makcik bagitau si isteri tu sebab makcik pon kadang2 takut, takut orang kata suka jaga tepi kain orang..Yelah bila dah bagitau takut juga habis punah ranah rumah tangga orang..takut jugak..serba salah juga rasenye, kalau nak kate suruh rahsiakan makcik sebagai pemberi maklumat..tapi lambat laun kalau diselidik mesti tahu makcik yang beri maklumat..haiyoooo banyak pusing maaaa... Dan makcik jugak takut soulmate hilang kepercayaan kat makcik kalau makcik yang membuka rahsia.oh myyy..

Korang rase camne ek..??? ke nak duk diam jer...


*sangat perit rasenye bila orang yang kita sayang sepenuh hati curang terhadap kita


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Sunday, 22 January 2012

Selamat Tahun Baru Cina

Happy chienese new year ...

Bagi kaum cina semestinya la merayakan perayaan tahun naga kan..tapi bagi orang melayu..ape plan korang..hamboiiii raya pose pon korang kalut time raya cina pon koranggg jugak yang kalut...hehehhe bagi duk jauh-jauh dari kampung halaman tu ni la masenye korang nak ambik kesempatan bercuti panjang kan..Makcik tak balik kampung pon sbb soulmate standby minggu ni, so tak la terasa sangat cuti panjang, walaupun makcik memang bercuti.

*semalam beli karpet baru untuk raya cina...hahahah


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Saturday, 21 January 2012

Penyedut Hampagas makcik nak beroperasi

vooooooooommmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
(bunyi penyedut hampagas atau dengan bahasa omputih panggil vacuum cleaner)

memang berabuk dah belog makcik nih...bukan tak mau update tapi maklum le ade handphone baru..duk ciwi handphone tu laaa...hahha riak pulak.. padahal memang tak gheti pon nak guna handphone canggih sangat tu..hishhh senang guna 3310 pulak..yg Xperia chewi pulak duk ambik alih..hamboiii kindergarden dah guna hphone android..hebat budak zaman sekarang..makcik dulu umur 18 baru leh pegang handphone sendiri,,,tu pon Nokia 3315 jer...


ni la ghupe handphone pertama makcik...

alang-alang menyembang pasal handphone..meh kita tengok transformasi makcik menggunakan handphone nih...makcik masih simpan...sebab kalau jual pon berapa sangat la..

1. Nokia 3315
2. Nokia 6610
ni terpaksa google sbb handphone ni duk dalam kete soulmate


3. Nokia N-gage


4. Nokia 6630

bli 2 bijik same ngan soulmate tapi yang dia dah jual kat member dia...


5. Motorola yang touch screen yang ade pen kat tepi tu tapi lupa model brapa sebab pakai 3 4 hari jer

6. Nokia N95


7. Sony Ericson J105i


8. Sony Ericson J20i
google
sbb dh kasi mother in law guna...

9. Sony Xperia Arc
10. Ip 4s


transformasi dari umo 18 sampai sekarang..



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 17 January 2012

semoga rezeki Soulmate makcik selalu dimurahkan...

Alhamdulillah...sebenarnya tak de angan-angan pon nak dapatkan objek ni..owhh teruja giler rase
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 bawah lagi.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

hadiah dari soulmate untuk makcik dan chewi sempena tahun baru...



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 10 January 2012

Bana

Presenting our new pet....

Bana...

Lawak kan name tapi chewi yg suh kasik nma tu...

Ni makcik update guna hp..x tau pic tu terletak elok ke x..kalau tgk kot ni rasenye macam tertonggeng.. So jgn la segan nk tonggengkan kepala tgk gmbr makcik..hihihi


Published with Blogger-droid v2.0.3

agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

my facebook account has been disabled ? Why..

Tadi buka account fb boleh lagi...update gambar2 guna handphone, pastu tetiba nak bukak lagi skali dah tak boleh...masuk password je , kluar cam ni haaa


bengang sguhhhh laaaaaa..
account tu bukak since 2008 lagi...haduihhh...

oleh sebab tu makcik pon terpaksa la terhengeh2  pulak isi form baru...


eeeeee, macam orang ketinggalan zaman pulak taun 2012 baru nak create account untuk fb...

agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Sunday, 8 January 2012

Leganya bleh tido kat rumah sendiri

Alhamdulillah..setelah 4 hari 3 malam men check-in kan diri kat hotel kmc, di jaga rapi makan minum smua, akhirnyaaaaaa..yeayyy dah dapat balik rumah...semalam discaj dalam kul 2 petang, lega yang amat bila dapat balik rumah, chewi pon alhamdulillah semakin okey, tapi memang 4 hour after operation tu dia dah boleh berlari..hehehe, dah namenye budak..

Time kasih buat kawan-kawan yang doakan operation chewi berjalan lancar..alhamdulillah memang berjalan lancar, ye lahh makcik cuak la jugak kan..sebab mase nak buat tu makcik 3 beranak je tanpa di temani sedara mara...Pada mulanya ingat memang tak mau kasitau kat keluarga kat kampung, takut menyusahkan diorang tapi pikir punya pikir, rase tak kene pulak...

Mesti korang tertanya-tanya kan macam mana yang blh jadi macam ni..bajet ramai yang nak tau.-_-..kalau tak mau tertanya-tanya pon, buat-buat la nak tanye ek..huk3...
Sebenarnya chewi dari kecik lagi dia macam ada masalah kahak , kalau dia nafas sekali sekala bunyi macam ada kahak kat tekak dia, tapi dulu doc kate akan hilang bila besar, la ni pon chewi tu bukan la besar sangat pon lagi tapi kalau ikut budak sebaya dia dah tak de la masalah camtu..Dan chewi jugak selalu bernafas guna mulut..kita guna hidung kan.. tapi dia guna mulut, kalau tido pon berdengkur..

Nak di jadikan cerita, tahun lepas dia demam bunyi macam  lama gile je guna ayat tahun lepas , bawak p kmc, doc check kata la dalam hidung dia block ..sebab tu dia tak dapat nafas elok, pastu dalam tekak pon membengkak..tapi normal la kalau demam yang dlm mulut tu akan bengkan kan..tapi ni doc kate la jugak mungkin masalah resdung faktor keturunan, doc bagi ubat resbung untuk tgk bengkak dalam hidung ngan leher surut ke tak, appoiment 3 minggu selepas check..Rabu 4 hb hari tu bawak la dia p check balik nak tgk yang bengkak tu...tengok bengkak tak jugak surut, dan bernafas pon ikut mulut jugak...doc bagitau la ape masalah kalau tak buat pembedahan dan doc kata bende ni akan surut tapi ambik mase yang lame mungkin 5 6 tahun lagi tapi kemungkinan jugak kalau tak buat akan jadi masalah jantung atau darah tinggi sebab memang dia 80% bernafas kot mulut...Makcik mase tu terkebutulan pegi check up ngn chewi saje, soulmate tak ikut...Bila doc kata suh buat operation, kalut la makcik...macam tak reti nak pikir sementara waktu...tapi doc bagi mase, kalau tak mau buat lagi pon tak apa..Makcik ambik masa, duk pikir, then gitau doc, buat cepat2 pon ok sebab awal2 ni makcik pon tak banyak kelas dan tak busy sangat lagi..nanti bila dah tengah2 semester, makcik pon sibuk nanti tak sempat nak ambik berat kesihatan chewi..So petang rabu tu terus addmit masuk wad..Hari khamis terus buat operation buang tonsil tu..

Operation tu ambik mase tak lama pon, Sejam lebih jer, jer jer pon operation...seriauuu jugak Tapi momen paling sedih mase doc bagi gas pengsan kat chewi...Ya Allah...memang sedih giler tengok anak yang kita kandung meronta-ronta depan mata kita tapi kita tak dapat nak buat ape2..Tujuan dia bagi pengsan tu sebab nak bagi mudah nak cucuk bius,.. Memang sedih dengan dia menangis, panggil 'mama' ... sambil meronta tu laliiiii terus pengsan...Soulmate tengok makcik semacam jer, dia tahu makcik duk tahan air mata..Lepas sejam 15minit doc panggil makcik kata chewi dah sedar, menangis cari mama..terus makcik masuk nak ambik dia..Mase tu rase macam nak menangis sangat-sangat...macam terpaku tgk chewi..dengan muka bengkak, mulut, mata semua bengkak , macam sembap, mungkin sebab ubat bius dan sebab doc cekang mulut dia ..dalam hati duk kate 'ye ke ni anak aku' , seyesss memang sedih...nak nagis tapi tahannnnnn...Lepas tu dia macam mamai sedar tak sedar dalam 2 3 jam jugakkk..lepas 4 jam tu dah boleh bangun, mintak aiskrim...doc suh bagi aiskrim banyak-banyak untuk sejukkan tekak..sebelum ni agak terkawal nak makan aiskrim..

sebelum operation


salin baju nak masuk OT tapi mengamuk tak mau akai sebab baju tak cantik

nurse pujuk chewi sambil bagi penerangan kat makcik pasal gas pengsan...

papa bajet bergaya depan OT..

ni after operation, mulut masih nampak bengkak...ni dah banyak surut..kalau tengok yang betol2 after operation memang lain dari chewi yg sebenar...cian.. T_T

ni tonsil yang dibuang..tak jelas sangat...geli takk..

mamai lagii






agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Thursday, 5 January 2012

cekalkan hati hambamu ya Allah

Tengah menunggu depan bilik operation...Pukul 10 pg tadi doc bagi gas pengsan kat chewi..sambil2 duk nangiss terus pengsan...ksiannn sgt..makcik tahan je air mata, x mau nangis depan org..malu, buat2 cekal hati. Hati ibu mana yg tak tersentuh tgk anak meronta minta dilepaskan tapi kita tak blh nak buat apa..tengok saja anak meronta..... Harap semuanya berjalan dengan sempurna...


Published with Blogger-droid v2.0.2

agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Wednesday, 4 January 2012

hotel kami 2 3 hari mendatang...



Mai la nak melawat...

Published with Blogger-droid v2.0.2

agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

chewi makcik d Kmc

Berbelog guna hp ja..1st post guna hp x tau jd camnaaa.. Ni mak cik kat kmc,atau dgn nma pnjangnya Kedah Medical Center..., pagi esok chewi makcik nk kne buat operation buang tonsil dan adonoid (x tau eja btol ke x), insyaAllah pkul 9 pagi esok masuk bilik operation... Harap dgn jasa baik korang semua,doakan chewi makcik selamat menjalani operation dan semoga semua berjalan lancar dan sempurna...Amin..


Makcik ni buat2 cekal, hakikat memg terasa takut dan kesian kat chewi...tapi untuk kesihatannya di masa depan,makcik terpaksa buat kputusan untuk buat operation..


Published with Blogger-droid v2.0.2

agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Bila anak dah masuk sekolah...memang terasa diri semakin meningkat usia..

chewi serba baru
-tak mau senyum sebab mood mengantuk masih menebal-

agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 3 January 2012

Hari Pertama Chewi ke Tadika

tajuk pon memg dah nyata makcik nak cerita pasal chewi makcik yang kiut miut tu ke sekolah....Semalam punya la excited sampai tido pon tak lena. Tak lena punya pasai, pagi tadi punya la liat nak bangun, nak bangun tu dah satu hal..nak mandi pulak satu hal..makcik pon turut la teruja, maklum le kali dan hari pertama anak nak pegi sekolah...

di pagi hari yang penuh excited... ^_^


Tadika Kosmos Bestari


actually makcik anta chewi ke tadika cina, sebab makcik nak suruh dia blajar Bahasa Cina...Dalam family makcik tak de lagi yang boleh berbahasa cina, lagipun nak tunaikan hasrat arwah abah makcik yang nak anta makcik ke skolah cina dulu...tapi bila nak pegi register dah penuh, so makcik pon sekolah rendah biasa je lah...ni makcik capaikan hasrat arwah abah makcik..bia cucu dia la skolah cina..

Kelas Daisy untuk 4 tahun..


chewi ngan kawan-kawan
kelas 4 tahun , dia je budak melayu..kelas 5 dan 6 tahun ada la 2 3 orang budak melayu..
Cikgu pon ade yang melayu, dan ade xtra kelas agama..

haaaaaaaaaaaaaaaa....yang paling paling paling tak shukeee, macam dlm drama-drama tu.kalau kat sekolah mestinye ade kaki buli...memperkenalkan kaki buli kelas chewi ..
budak-budak biasala degil semacam...
yang baju putih ni makcik tgk selalu duk buli yang baju hitam tu...
cian budak baju hitam tu...harap jgn la buli chewi makcik...
harap mak bapak dia tak la terbuka atau terbaca blog makcik nih...nayaaa

Sebelum nak tinggalkan chewi tu, ibarat berbuih dah mulut pesan kat chewi kalau nak kencing bagitau cikgu..tup-tup
balik skolah pakai sluar pendek....
sebab kencing dalam seluar..hahhahahahahha

Tadi dah dapat t-shirt..esok memang lebih teruja la chewi tu nak pakai t-shirt skolah...Habis skolah tadi terus ajak pegi beli sluar track, tumbler ngn bekas bekal...Esok nak kene bekalkan dia ngan sosej bakar.


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

 
Blogger design by suckmylolly.com