Sunday, 8 January 2012

Leganya bleh tido kat rumah sendiri

Alhamdulillah..setelah 4 hari 3 malam men check-in kan diri kat hotel kmc, di jaga rapi makan minum smua, akhirnyaaaaaa..yeayyy dah dapat balik rumah...semalam discaj dalam kul 2 petang, lega yang amat bila dapat balik rumah, chewi pon alhamdulillah semakin okey, tapi memang 4 hour after operation tu dia dah boleh berlari..hehehe, dah namenye budak..

Time kasih buat kawan-kawan yang doakan operation chewi berjalan lancar..alhamdulillah memang berjalan lancar, ye lahh makcik cuak la jugak kan..sebab mase nak buat tu makcik 3 beranak je tanpa di temani sedara mara...Pada mulanya ingat memang tak mau kasitau kat keluarga kat kampung, takut menyusahkan diorang tapi pikir punya pikir, rase tak kene pulak...

Mesti korang tertanya-tanya kan macam mana yang blh jadi macam ni..bajet ramai yang nak tau.-_-..kalau tak mau tertanya-tanya pon, buat-buat la nak tanye ek..huk3...
Sebenarnya chewi dari kecik lagi dia macam ada masalah kahak , kalau dia nafas sekali sekala bunyi macam ada kahak kat tekak dia, tapi dulu doc kate akan hilang bila besar, la ni pon chewi tu bukan la besar sangat pon lagi tapi kalau ikut budak sebaya dia dah tak de la masalah camtu..Dan chewi jugak selalu bernafas guna mulut..kita guna hidung kan.. tapi dia guna mulut, kalau tido pon berdengkur..

Nak di jadikan cerita, tahun lepas dia demam bunyi macam  lama gile je guna ayat tahun lepas , bawak p kmc, doc check kata la dalam hidung dia block ..sebab tu dia tak dapat nafas elok, pastu dalam tekak pon membengkak..tapi normal la kalau demam yang dlm mulut tu akan bengkan kan..tapi ni doc kate la jugak mungkin masalah resdung faktor keturunan, doc bagi ubat resbung untuk tgk bengkak dalam hidung ngan leher surut ke tak, appoiment 3 minggu selepas check..Rabu 4 hb hari tu bawak la dia p check balik nak tgk yang bengkak tu...tengok bengkak tak jugak surut, dan bernafas pon ikut mulut jugak...doc bagitau la ape masalah kalau tak buat pembedahan dan doc kata bende ni akan surut tapi ambik mase yang lame mungkin 5 6 tahun lagi tapi kemungkinan jugak kalau tak buat akan jadi masalah jantung atau darah tinggi sebab memang dia 80% bernafas kot mulut...Makcik mase tu terkebutulan pegi check up ngn chewi saje, soulmate tak ikut...Bila doc kata suh buat operation, kalut la makcik...macam tak reti nak pikir sementara waktu...tapi doc bagi mase, kalau tak mau buat lagi pon tak apa..Makcik ambik masa, duk pikir, then gitau doc, buat cepat2 pon ok sebab awal2 ni makcik pon tak banyak kelas dan tak busy sangat lagi..nanti bila dah tengah2 semester, makcik pon sibuk nanti tak sempat nak ambik berat kesihatan chewi..So petang rabu tu terus addmit masuk wad..Hari khamis terus buat operation buang tonsil tu..

Operation tu ambik mase tak lama pon, Sejam lebih jer, jer jer pon operation...seriauuu jugak Tapi momen paling sedih mase doc bagi gas pengsan kat chewi...Ya Allah...memang sedih giler tengok anak yang kita kandung meronta-ronta depan mata kita tapi kita tak dapat nak buat ape2..Tujuan dia bagi pengsan tu sebab nak bagi mudah nak cucuk bius,.. Memang sedih dengan dia menangis, panggil 'mama' ... sambil meronta tu laliiiii terus pengsan...Soulmate tengok makcik semacam jer, dia tahu makcik duk tahan air mata..Lepas sejam 15minit doc panggil makcik kata chewi dah sedar, menangis cari mama..terus makcik masuk nak ambik dia..Mase tu rase macam nak menangis sangat-sangat...macam terpaku tgk chewi..dengan muka bengkak, mulut, mata semua bengkak , macam sembap, mungkin sebab ubat bius dan sebab doc cekang mulut dia ..dalam hati duk kate 'ye ke ni anak aku' , seyesss memang sedih...nak nagis tapi tahannnnnn...Lepas tu dia macam mamai sedar tak sedar dalam 2 3 jam jugakkk..lepas 4 jam tu dah boleh bangun, mintak aiskrim...doc suh bagi aiskrim banyak-banyak untuk sejukkan tekak..sebelum ni agak terkawal nak makan aiskrim..

sebelum operation


salin baju nak masuk OT tapi mengamuk tak mau akai sebab baju tak cantik

nurse pujuk chewi sambil bagi penerangan kat makcik pasal gas pengsan...

papa bajet bergaya depan OT..

ni after operation, mulut masih nampak bengkak...ni dah banyak surut..kalau tengok yang betol2 after operation memang lain dari chewi yg sebenar...cian.. T_T

ni tonsil yang dibuang..tak jelas sangat...geli takk..

mamai lagii






agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Post a Comment

ahli mesyuarat tingkap mengumpat

 
Blogger design by suckmylolly.com