Monday, 30 April 2012

hai classmate

tengok overview, ramai pulak yang jenguk belog makcik rini..
adakah clasmate yang menjengah dek kerana post semalam...
hahahahhahaha...baca lah..
tak kisah pon...kita berani kerana benar...
kalau org nak mai serang pon kite tak takur sebab kite ade superman kite sendiri...
lagipon apa yang kita kate semua benar belaka...
hahahhahahahahhahahahhaha ketawa jahat lagiiiii


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Sunday, 29 April 2012

B.E.R.K.I.R.A nya KAMU...

tak tahu nak kata apa , memang geram jugak le rasenye...
kalau ada yang baca then terasa...
sorry sangat la yer...
nak kata depan-depan kang jadi bersih 3.0 pulak...
kalau soulmate memang suh bagitau depan2 jer, tapi ye lah..dah kiter ni jenis suka nak jaga hati orang walau org tak jaga hati kite ponn...wek..

ini lah luahan hati untuk malam ini...

" che adeq oi...sye tak berkire lansung pasal duit sebelum ni kalau bab nak study ni kan.. tapi kalo che adeq dah berkira memang geram la jugak...bayangkan kalo akak claim smua minyak kereta duk nak pegi mana-mana semata-mata nak siapkan projek...mau makan ratus jugak..akak bukan tuang ayaq dalam tangki minyak che adeq oiiitttttt, servis pulak baik punyaaa... bukan naik kete kechiq...bawak che adeq p mana-mana tu naik keta standart punya...skali p sana jarak 30km tu mau pegi balik dah dekat 50hengget minyak...kalau dah pergi dan balik berkali-kali cuba darab tengok total brapa..pastu kire la bahagi dua supaya adil dan saksama...tapi che adeq tak pernah duk nak tnya..so akak pon senyap la..sebab akak ni memang jenis susah bab nak mintak duit nih...tu akak tak kira lagi yang akak duk p cari bahan tiap kali hari minggu kat kawasan kajian nuh...harap jugak supaya che adeq pegi cari bahan, tapi tak pon...try kira tengok brapa kali che adeq pegi kawasan kajian ? .sebab tu kalau penyelia tanya che adeq nampak blur, tapi pandai che adeq cover nyampuk2 seolah-olah che adeq yang buat keja tu..tapi akak tak kisah pon..sbb Tuhan tahu sapa yang betul..

akak bukan nak mengungkit, kalau ikut purata buat keja, tulun kira tengok brapa helai yg che adeq buat? tapi akak malas nak kata apa, sebab akak pon dengan hati terbuka nak buat..ye lah, kalo akak suruh che adeq buat, kalau tanya dah siap ke tak, conpem tak siap lagi, so, bg mempercepatkan kerja, akak terpaksa la jugak bersekang mata tak tido sekaligus mengabaikan anak dan suami untuk siapkan kerja tu...sebab akak tahu che adeq last minit baru nak kalut. Lepas tu kalau nak buat apa-apa akak je yang duk selalu duk p menyembah duli mengadap che adeq kat sana, che adeq agaknya tak kenal jalan nak datang rumah akak kot, kalau kata alasan tak de transport, mmm...sat nak pikir .. *,* buleh pulak che adeq duk p merendek rata-rata ngan member-member...ok fine.akak terima alasan tak de transport...haa tu akak tak claim pon jugak duit ayaq minyak yang akak tuang dalam tangki ayaq..

Yang duk print untuk tunjuk kat penyelia sampai 3 4 copy ..akak tak claim pon jugak .., ink tu pon akak guna yang jenis minyak, mahal tu...bukan guna yang jenis air..dan bukan sesekali jugak akak guna air sirap, oren dan anggur..sampai nak kene beli refill .. .90 hengget che adeq tau..., print selai pon akak tak kira pon..kalau che adeq print kat kedai mau kalau yang ader gambar sampai satu ringgit sekeping, try kira tengok berapa puluh helai yang ader gambar dan warna? berpuluh-puluh jugak..kalau akak claim dan bahagi dua mau sampai 2 3 puluh jugak...akak tak kira jugak pon yang tu...tu akak tak cas elektrik lg..melampau..huhu

tengok dah berapa akak tak kira ? minyak kereta, harga print,

tadi pegi binding report..total 40, bahagi dua, so 20 sorang, then akak mintak la kerjasama nak mintak duit lagi 20 untuk beli cenderahati nak bagi kat pegawai di jabatan yang banyak tolong dalam siapkan projek yang banyak bagi bahan-bahan nak siapkan projek, tapi terus che adeq kata tak dak duit...ada duit untuk binding ja...hamboiii la che adeq...tak kan 20 hengget ja bajet che adeq untuk siapkan projek akhir untuk satu semester....che adeq tak tengok banding ka ngn budak lain yang duk print kat kedai abis sampai beratus-ratus...akak dah bagi banyak kemudahan kat che adeq, tapi che adeq masih nak berkira dengan harga 20hengget yang akak mintak untuk bagi kat org tanda time kasih dah banyak tolong kite dalam siapkan kerja kiter nih...alahaiiiiii, adakah che adeq masih tak matang untuk pikir macam mana nak membalas budi orang..ngn akak tak pe la kalau tak mau balas budi pon sebab akak memang tak bagi budi akak kat orang..erk ../// .. akak memang hangin la jugakkk...

adakah akak ni baik sangat sampai org mempergunakan akak...mulut akak ni boleh tahan cili api jugak sebenarnya sebab tu akak tahu ramai budak kelas tak suka akak...tapi ade aku kisah.?
hahahha ketawa dengan nada jahat..

kepada budak kelas yang terbaca dan membaca, sila jangan nak buat-buat mulut yer...baca, paham dan diam saje... kalau yang termakan cili tu baca, harap maaf la yer, akak bukan nak aibkan sesiapa sebab akak tak sebut pon nama dalam post nih...


ok babai...

lega hati aku!!!


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Saturday, 28 April 2012

5 ... love u till death

nak share gambar kami seharian menyelebrate anniversary ke 5.. oh wow..
 tqsm buat soulmate..memang happy sangat , seharian memang abiskan masa untuk enjoy... sila abaikan jika anda menyampah dengan gambar yang dipaparkan.. huhuhu...

showroom proton... saja usha awek proton yang baru

pilih satu antara 3... huhuhu
sye nak yang merah buleh ? hihi
curang..

5 years been together <3

juri master chef ...

yummy...choc mud my peberetttt








soulmate nak mengorbankan ekor rambut sempena ulangtahun perkahwinan ke 5..kih3

2 in 1


karoks time !!!


tetiba singkap kembali lagu zaman bercinta...

GERHANA SKA CINTA - kan ku serah segala padamu... ^_^

pic from ip4 tapi blur.. ciss baling dlm longkang baru tauuu

after karoks





memang enjoy sangat hari nih....
sayang soulmate ketat-ketat sampai tak mau lepas..
gatal ..



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Friday, 27 April 2012

5 amazing years

27 April 2012 marked our 5th year wedding anniversary. 


macam tak caya je dah 5 tahun kami bersama berkongsi suka dan duka dalam arus rumah tangga... hoyeyyyyyy... thank you so much sayang....









agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 24 April 2012

Wallpaper

sorry...entri kali ni kaitan ngn rumah jugak..lantak la korang nak kata makcik ni over excited ke hape ker..yang penting mak ada rumah sendiri..kau ader? hahah sentap tak?

kali ni nak celoteh pasal wallpaper atau setengah org panggil wallcovering..kalau search pakcik google wallpaper..sah abis kluar wallpaper untuk desktop...kalo nak senang search je wallcovering...

[iklan] - sebenarnya saat ni  makcik duk stress ..study untuk esok tapi blur..tak tau hapa pon..huarg... so baik update blog.. ^,^


ok back to our topic...

wallcovering

memang rase cam membazir je kan nak letak bende alah tu..tapi tak smua kata camtu.. bagi makcik la kan..rasa macam puas hati jerk bila tengok dinding rumah cantik..bab ongkos jadi perkara kedua..sebab tu sekarang duk bajet makan nasi lauk bilis sebab nak kumpul duit untuk wallcovering..kah3.. kejam jer bunyinye.. tapi sebenarnya memang impian makcik dari zaman sekolah dulu lagi..bila tengok filem omputeh atau korea mesti rasa  cam  ''waaaaaa cantik nya dinding" mase tu tak pikir pon kat dinding depa tu wallcovering ...jakun sungguh..siap request ngn ma dan abah nak beli cat pastu nak lukis kat dinding bentuk bunga2..padahal duduk pon rumah kayu kalau rumah batu leh la jugak lukis macam lukisan kat dinding sekolah  ada air terjun bagai...kah3...kalau kat Malaysia mase dulu2 tak fofular sangat.. kalau yang pasang pon mesti org kaya-kaya jer..padahal kat omputeh sana nun zaman mr bean pon dah guna wallcovering...



apa kelebihan wallcovering?

kelebihannya sangat mudah...boleh buat rumah nampak cantik...hehe, sebenarnya kalau dinding tu tak berapa nak cantik ada kesan-kesan cracked atau ade bekas anak-anak conteng..boleh la cover ngn wallcovering nih, selain tu boleh nampak kelainan la sket dari nak cat seluruh rumah tu...tapi nak pasang pon kene sesuai dengan rumah..nak kene pilih corak dan warna yang sesuai..tapi bende tu boleh tanya consultant bab-bab wallcovering nih...



kalau bab harga, kene pandai-pandai la survey sendiri, sebab harga bergantung kepada buatan mana dan juga kualiti wallcovering tersebut...hari tu makcik survey kat intenet, jumpa satu brader tu dia biasa buat area k.l, tanya la dia quotation untuk feature wall umah makcik nih...bila dia kira smua katanya dalam 9++ untuk wall 11kaki x 10kaki.. termasuk kos pengangkutan dari kl ke kedah..huuu not bad jugak harga tu...pastu makcik duk gila belek album dia dalam fb, memang rambang mata...skali tu makcik pegi kat KMC, pastu design yang kat hospital tu same ngn yang dalam album brader tu..memang cantik tapi malangnya bila sentuh macam nipis sangat...so makcik hold dulu untuk booking ngn brader tu, mungkin kalau bagi setengah org dah ok tapi bagi makcik yang ada chewi ang super aktif nih rasenye macam tak tahan lama pulak...


dan suatu hari minggu ti makcik ade jalan-jalan ngn soulmate kat Jitramall, kebetulan ada promosi perabot kat ruang legar tu, ada wallcovering jugak..makcik pon saja la pegi usha-usha...tengok material smua..rasanya yang ni lagi tebal ..tanya la budak keje situ, dia pon bg la penerangan sket-sket..katanya yang company dia jual tu kalau kotor boleh cuci ngan air, jangan la curah air ke dinding tu memang pakai yang 10k pon jahanam...lap je ngan kain basah..akan hilang la kesan kotoran.. jaminan 5 tahun dan yang pasti dia akan mai dulu kat rumah, ukur dan padan kan dengan warna perabot dan warna rumah... berbunga rasa..harga promosi rm898 siap.. so makcik pon tak pikir panjang la...terus bagi deposit ..dan deposit tu tahan dalam 1tahun..maknanya kalau rumah lambat siap lagi pon dalam masa 1 tahun tetap dapat harga 898... kalau harga tak promosi 1k ..at least dah jimat seratus... then kalau nak tambah pon tetap harga promosi... waaa tak sabar nak buh wallcoverng kat rumah baru nanti...ngada-ngada kan..kasik terajang sebijik !!

buat camni leh






agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Sunday, 22 April 2012

curi idea showroom

hi smua ... berangan ramai org baca blog kan, haha... tadi petang yang hening lagi damai, saje ajak soulmate pegi tengok showroom taman kat belakang taman makcik duk ni..macam berbelit jerk ayat.. -.- saje la konon nak tengok kat dalam macam mana kan...sambil cuci-cuci mata, sambil curi idea nak buat kat rumah sendiri jugak..sambil nyelam minum air .. kalau sungai tak pe la kan air ngalir tapi kalo swimmping pool..ade plak yang terkencing dalam tu..memang piauuu laa...hahaha,

Semalam sebenarnya dah pegi tapi dah pegi lebih pukul 6 so dah tutup la showroom tu, tadi pon pegi org dah nak kunci pintu...tapi buat muka tebal jugak mintak masuk....serius memang cantik la , dah namanya showroom mesti la diorang buat cantik kan...belagak cam nak beli rumah la kunun tanya harga, tanya syarikat kat mana..padahal pegi tu saje nak tgk je..hahah jahat tak? nak-nak yang jaga tu pulak budak praktikal...lagi la sembang besar..haha cian budak tu.. Harga showroom 450k , harga rumah 168k.. lumayan jugak ..kalau makcik la, baik makcik beli rumah yang lebih besar dengan harga 450k tu... ho ho ho..masing-masing punya selera la kan...
patern rumah ni memang sebijik  ngn patern rumah makcik..sbb tu kata leh nk curik idea..harap mintak halal la ye..huk3

siling plaster simple je...bkenan pulak..

ni kalo buat patern ni untuk tv, 10-20 tahun duk guna yang ni la..kalo beli kabinet tu at least blh jugak tukar selera

gaya org blagak dan berpura-pura nak beli rumah...hahahha

chewi buat jakun..panggil mama nak tunjuk bilik yang superb
-cermin tu cantik jugak kalau letak kat rumah sendiri..^,^ -
  ^,
patern siling kat dapur..nampak cantik kan tapi rase nye kalau sawang tu susah nak cuci

kabinet ni saje budak tu kate dah 15k ..simple je

loteng ..memang teringin nak buat loteng tapi pikir kan kos rase kene delay dulu sebab nak siapkan dapur dulu...

tangga nak naik loteng..



...................................

ni pulak cerita semalam cuci mata tengok lampu...sambil hunting kabinet dapur








chewi dah request hello kitty tapi kalo ada dora lagi cun katanya

soulmate yang boolat cuci mata tgk kataloq kabinet dapur...



tamat..





agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Saturday, 21 April 2012

Kabinet Dapur dan demam dan perkaitannya

DEMAM

Dua sebab kenapa demam,..satu sebab nak final..duanya sebab dapat rumah baru...

Mood nak exam kadang-kadang bercampur baur ngan excited duk rambang mata nak survey barang untuk rumah...kadang-kadang duk mengadap nota, sempat lagi duk pikir macam mana nak ubahsuai rumah la..nak kabinet dapur la..dan kadang-kadang jugak time ralik duk cuci mata tengok kabinet dapur, dan barang2 rumah tetiba pulak terpikir...aku ni nak exam..kenapa duk pikir bende nih -_- kasi lempang pipi kuat-kuat baru sedar... hahahahha...

Ni kalau dan bukak tenet, mula la mengoogle kabinet dapur, siling kapur..bla bla blaa dan blaaa... macam naik berpinor bijik mata duk tengok rumah orang cantik-cantik..Hari tu ada pergi survey kabinet dapur..omak kau..panjang 11 kaki dah 8999k...tu belum nak letak tiles lagi..nak buh lampu lagi..memang kopak la duit makcik soulmate..

Sebut je kabinet dapur, memang impian smua isteri aka surirumah la nak dapur nak cantik dan kemas..kualiti masakan adalah list yang terakhir..yang first..bila org datang rumah, orang kte..eh kiahhh cantik nya dapur kau!!! kan dah kembang kempis lubang hidung..

Tetiba jiran bagi satu madah berhelah yang sedap di dengar, macam panas-panas sambal je kat telinga... "lez... dapur buat cantik-cantik pon kalau hari-hari makan kat kedai, tak de guna jugak" 0.0... lalu insan yang digelar lez menjawab..'tak pe lah...at least bila tengok dapur cantik rase semangat nak masak walau pon masak air'..  hati berkata..oooowwhhhh pedasnya sambal ..lempang karang !!!
ah pedulikan mulut orang-orang itu...kah3 ..ketawa jahat...

ok.... Jom kita tengok dapur-dapur idaman surirumah se antero dunia...

My dream la kan..kalau nak buat kabinet dapur..nak lebih-lebih kurang cam gini..tapi bukan totally camni la..just ambik part yang minat pastu nanti combined la. hamboiii demand kau !


pintu kabinet tu memang cantik siottt

yang ni  bkenan tang pintu cermin tu...tapi takat letak pinggan mangkuk milamine je lah ;)


yang ni memang permintaan pertama..dapur nak letak sebelah sink dan kat atas sink tu nak letak penyejat pingan..


teringin jugak nak buat cenggini, tapi dapur hanya sekangkang kera...






ok  by...


p/s : terima kasih buat jiran kerana memberi kata semangat untuk sye memasak di  belakang hari..tapi nanti dapur sye siap la yeer... hohohooo




agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Monday, 16 April 2012

Skim Rumah Pertama

haa..bunyi macam biasa dengar kan Skim Rumah Pertama-ku... ho ho hooooo..tapi sebenarnya kami tak apply pon skim.tak tau la ape kelebihan skim ni kan..tapi rasanya bank senang nak approve loan kot kalau apply skim nih..memang yang pasti soulmate tak lepas nak apply skim ni sebab kriteria kelayakan yang ke 4 tak lepas...damn !!! memang sgt rugi la kan sbb skim ni boleh lanjutkan tempoh bayaran sampai 40 tahun..gayanye dah bercucu cicit rumah tak abis bayr lagi..hahahha..

Tapi alhamdulillah tanpa skim ni kami dah capai hasrat kami suami isteri untuk target boleh beli rumah sendiri sebelum umur 30 tahun...walaupun hanya soulmate makcik yang hanya bersusah payah membanting tulang turun naik bank nak apply loan nk beli rumah..at least makcik selaku bini mithali  support dari belakang..hehehe, sebab tu target makcik jugak bila abis belajar makcik nak cari keje nak tulun ringankan beban soulmate untuk tampung kos sara hidup kami sekeluarga..

Sekarang bank dah approve loan dan sign aggrement..sebelum nak duduk kami ingat nak buat renovation tambah dapur dan garaj depan dulu..bila siap semua baru kami nak duduk rumah tu..syukur syukur syukur...

Nanti jemu la korang bila makcik menghapdate pasal rumah pulakkk...*wink


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Wednesday, 11 April 2012

blog kita memang tak femes

memang agak lame gilos tak hupdate blog nih..dah la blog tak femes,,,tuan punya blog memang la dah nyata tak femes...tambah pulak sifat bermalasan nak hupdate blog...teruk kan?

ishh ape nye tebiat chewi makcik ni suka korek hidung tak kire mase.. ini adalah iklan semata-mata

Tadi makcik baru lepas buat perbentangan projek akhir...alhamdulillah smua berjalan dengan lancar..mane tak lancar sbb sesi pukul 4 petang..pukul 4 lebih baru nak start..pastu bila tunjuk slide kat panel..asyik suruh skip je sebab diorang dah nak balik..haiyoo...tapi nak kene tambah jugak lagi sket2 untuk final report...memg tension yang sebelum tetiba hilang bila dah lepas bentang tadi...memang sebelum ni stress giler ngn tak cukup tido lagi..memang mencabar la rasenye jadi student dan jadi isteri dan sekaligus jadi ibu nih..tengah menaip nih dan-dan pulak en soulmate suruh serve nasi huhuhuh..

ok bye2


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

 
Blogger design by suckmylolly.com