Tuesday, 24 April 2012

Wallpaper

sorry...entri kali ni kaitan ngn rumah jugak..lantak la korang nak kata makcik ni over excited ke hape ker..yang penting mak ada rumah sendiri..kau ader? hahah sentap tak?

kali ni nak celoteh pasal wallpaper atau setengah org panggil wallcovering..kalau search pakcik google wallpaper..sah abis kluar wallpaper untuk desktop...kalo nak senang search je wallcovering...

[iklan] - sebenarnya saat ni  makcik duk stress ..study untuk esok tapi blur..tak tau hapa pon..huarg... so baik update blog.. ^,^


ok back to our topic...

wallcovering

memang rase cam membazir je kan nak letak bende alah tu..tapi tak smua kata camtu.. bagi makcik la kan..rasa macam puas hati jerk bila tengok dinding rumah cantik..bab ongkos jadi perkara kedua..sebab tu sekarang duk bajet makan nasi lauk bilis sebab nak kumpul duit untuk wallcovering..kah3.. kejam jer bunyinye.. tapi sebenarnya memang impian makcik dari zaman sekolah dulu lagi..bila tengok filem omputeh atau korea mesti rasa  cam  ''waaaaaa cantik nya dinding" mase tu tak pikir pon kat dinding depa tu wallcovering ...jakun sungguh..siap request ngn ma dan abah nak beli cat pastu nak lukis kat dinding bentuk bunga2..padahal duduk pon rumah kayu kalau rumah batu leh la jugak lukis macam lukisan kat dinding sekolah  ada air terjun bagai...kah3...kalau kat Malaysia mase dulu2 tak fofular sangat.. kalau yang pasang pon mesti org kaya-kaya jer..padahal kat omputeh sana nun zaman mr bean pon dah guna wallcovering...



apa kelebihan wallcovering?

kelebihannya sangat mudah...boleh buat rumah nampak cantik...hehe, sebenarnya kalau dinding tu tak berapa nak cantik ada kesan-kesan cracked atau ade bekas anak-anak conteng..boleh la cover ngn wallcovering nih, selain tu boleh nampak kelainan la sket dari nak cat seluruh rumah tu...tapi nak pasang pon kene sesuai dengan rumah..nak kene pilih corak dan warna yang sesuai..tapi bende tu boleh tanya consultant bab-bab wallcovering nih...



kalau bab harga, kene pandai-pandai la survey sendiri, sebab harga bergantung kepada buatan mana dan juga kualiti wallcovering tersebut...hari tu makcik survey kat intenet, jumpa satu brader tu dia biasa buat area k.l, tanya la dia quotation untuk feature wall umah makcik nih...bila dia kira smua katanya dalam 9++ untuk wall 11kaki x 10kaki.. termasuk kos pengangkutan dari kl ke kedah..huuu not bad jugak harga tu...pastu makcik duk gila belek album dia dalam fb, memang rambang mata...skali tu makcik pegi kat KMC, pastu design yang kat hospital tu same ngn yang dalam album brader tu..memang cantik tapi malangnya bila sentuh macam nipis sangat...so makcik hold dulu untuk booking ngn brader tu, mungkin kalau bagi setengah org dah ok tapi bagi makcik yang ada chewi ang super aktif nih rasenye macam tak tahan lama pulak...


dan suatu hari minggu ti makcik ade jalan-jalan ngn soulmate kat Jitramall, kebetulan ada promosi perabot kat ruang legar tu, ada wallcovering jugak..makcik pon saja la pegi usha-usha...tengok material smua..rasanya yang ni lagi tebal ..tanya la budak keje situ, dia pon bg la penerangan sket-sket..katanya yang company dia jual tu kalau kotor boleh cuci ngan air, jangan la curah air ke dinding tu memang pakai yang 10k pon jahanam...lap je ngan kain basah..akan hilang la kesan kotoran.. jaminan 5 tahun dan yang pasti dia akan mai dulu kat rumah, ukur dan padan kan dengan warna perabot dan warna rumah... berbunga rasa..harga promosi rm898 siap.. so makcik pon tak pikir panjang la...terus bagi deposit ..dan deposit tu tahan dalam 1tahun..maknanya kalau rumah lambat siap lagi pon dalam masa 1 tahun tetap dapat harga 898... kalau harga tak promosi 1k ..at least dah jimat seratus... then kalau nak tambah pon tetap harga promosi... waaa tak sabar nak buh wallcoverng kat rumah baru nanti...ngada-ngada kan..kasik terajang sebijik !!

buat camni leh






agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Post a Comment

ahli mesyuarat tingkap mengumpat

 
Blogger design by suckmylolly.com