Tuesday, 24 July 2012

Salam Ramadhan

assalamualaikum...
waaa baik sungguh di bolan puasa nih..siap bagi salam gituw..

korang puasa tak tadi? makcik ni tengah santai-santai sambil nak layan bola Malaysia vs Arsenal, padahal tak la minat sangat pon bola tapi dek kerana tak de movie best malam nih, terpaksa la tengok bola...bagi yang sihat walafiat tu lebih elok la pegi terawih dari tengok bola...bola ada lagi siaran ulangan tapi terawih tak de ulaangan dah..yeee...memang masih ada lagi malam esok tapi ganjaran macam malam ni tak sama dengan malam esok....haaaaaaaaaaaaaaaa,,, kan ustazah dah bagi ceramah,,,... ^.^'

korang dah buat kuih raya ke? makcik ingat macam nak buat kuih raya tahun nih, tapi bila pikir 100kali...rasa macam malas pulak, malas sebab nanti bila buat kuih mesti akan ada assistant yang amat bertauliah yang akan menyibuk menolong... ayooooo.. Jadi atas perbincangan dengan soulmate makanya tahun ni kuih raya kita tunjuk aje..sambutan tahun ni pon biasa jer..tak leh nak berlebihan sebab modal untuk rumah masih banyak nak guna..so, pakai je baju raya sepasang..iskkkk

ok la, bola dah start...

selamat berpuasa semua..jangan ponteng tau...tak baik...




agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Sunday, 15 July 2012

Post pasal rumah lagi .. ^,^

korang smua sihat ker...?
makcik agak malas nak update blog. padahal duk kat rumah goyang kaki je hari-hari...tapi tak la sampai bjalan pon sampai kaki duk bergoyang-goyang..hihi.. actually sekarang ni amatlah bosan duk kat rumah..nak pegi menjenguk rumah sebelah pon rase malas, sebab kalau makcik pegi melihat buruh-buruh makcik buat keje, konpem la makcik tak leh pegi melenggang kangkong...paling melenggang pon bawak air satu jug, aiseyy tu yang malas tu..kan dah tau makcik ni memang pemalas..huhu...

hokey di pendekkan cerita yang sedia pendek..hari tu makcik pegi beli cat..konon berkobar-kobar semangat   nak mengecat...tapi memg betul bersemangat..tapi semangat untuk sekali sahaja...hehe, sebenarnya makcik memang rajin mengecat, maklum le kite ni ambik bidang buruh binaan..semestinya rajin la nak buat keje buruh nih, tapi soulmate pulak yang tak rajin...dah nak siap satu wall makcik cat, tapi soulmate belum sampai separuh, bila elok je tgk wall yang makcik cat dah nak siap..aihhh dia pon mai cat wall yang dah nak siap..nak tak nak, makcik siapkan smuanya.. tu baru cat putih alas tu..belom cat betul lagi.. last-last buat keputusan upah je budak myanmar ..

siling kapur pon dah mari pasang..just pasang cornice jer, cadangan awal nak buat 2 lapis, yang ada lampu kot dalam tu tapi atas nasihat kawan-kawan tak jadi buat sebab nanti cicak buat sarang..dan lama-lama akan kotor..so, buat aje simple..nak buh bunga bagai tu rasa macam veteran la pulok..maklum le i ni kan masih jiwa remaja trang tang tangggg... perasan..lempang skali !!!


eh cerita pendek dah jadi panjang...heheh hokey... bye..


































eh ada lagi.... hehehheheh.. hokey just gambar je  -.-

org plaster ceiling



acara mengecat shif malam

wall filla untuk lubang-lubang paku

hasil wallfilla
simple cornice..




ok  bye ..

conpem dah abis...






agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Sunday, 1 July 2012

Puding Roti Oat

Tudiaaaa... lama sungguh tak post entry pasal masakan...

Pagi tadi (tak la pagi sangat) bangun tido nekad hari nih nak diet, konon hari nih tak nak makan nasi, nak makan oat..berkobar-kobar tau sebab semalam pegi pasaraya tercapai oat.. tu yang berkobar, maklum le badan dah macam belon, harus la nak kene diet..haishh...

So, dengan semangat yang berkobar-kobar makcik pon google la resepi yang berasaskan oat..haduih, banyak nya.. Ting!!!! tetiba teringat ada roti yang tarikh exp hari ni...pada duk membazir, makcik pikir elok buat puding roti tambah oat..google punye google..satu pon tak de resepi puding roti letak oat, samada keyword makcik salah atau makcik ni tak pandai nak meng google tak tau la, tapi memang tak jumpa..dan dengan perasaan yang amat kecewa makcik pon masuk kedapur dan try sendiri buat Puding roti bersama oat.. konon semangat oat..nak jugak letak oat...

Basic makcik guna je resepi puding roti biasa, tapi lebih kan seperkara dua bahan then tambah oat..


PUDING ROTI OAT

6 keping roti disapu mentega
1 sudu mentega dicairkan

2 biji telur
250 ml freshmilk
1/4 cawan gula
3/4 cawan oat
sedikit esen vanila

* toastkan roti yang disapu mentega (makcik bakar dalam kuali leper je, malas nak kluarkan toaster) kemudian roti dipotong 4 dan disapu ke dalam loyang > sila sapu loyang dengan mentega supaya tak melekat..

*Cairkan mentega dan curahkan ke atas roti di dalam loyang

* dalam mangkuk lain campurkan telur,susu,gula, oat dan esen vanila, kacau biar sebati , kemudian  curahkan ke dalam loyang roti tadi ..biar rata..

*Bakar dalam oven 180 darjah celcius selama 20- 25minit...sila panaskan oven dulu ye 




tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa





Bagi yang biasa buat Puding Roti mesti korang perasan kan kalau kita buat puding roti, layer bawah tu macam lembut sebab roti duk kat atas, tapi puding oat ni memang tak de layer tu, dari atas sampai bawah memang rasa roti dan oat yang manis-manis lembut je..serius sedap.. ops termasuk bakul... try la kalau tak caya...dah separuh loyang habis kan makcik..


*sebenarnya failed jugak hasrat makcik nak diet hari ni sebab soulmate beli lauk kegemaran mase dia balik keje tadi... Cencaru bakar .. hihihihihihi


IKLAN ANAK DARA MAKCIK




agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

 
Blogger design by suckmylolly.com