Sunday, 28 October 2012

Mati cara mulia

Assalamualaikum uols...

Selamat hari raya..
Alhamdulillah hari ni semua berjalan lancar..

Terima kasih buat soulmate sbb bahagian korban atas nama makcik.. Alhamdulillah..


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Thursday, 25 October 2012

Salam Aidil Adha dari kami di perantauan

hai uols....
bunyi macam makcik n family duk over c plak tengok tittle post..hahah overrrr la sangat kan..

tahun ni makcik dan family beraya lagi kat sini..tak balik kampung sebab soulmate standby.. lagipun cuti soulmate berbaki 2 hari lagi..so, kami decide beraya la kat sini tahun nih..nak kata sedih sangat tu tak la jugak.. ni dah kali ke 3 kami tak balik raya haji kat kampung..jadi dah ok la kalau nak banding ngn kali pertama tak balik dulu.. Lagipun kat sini soulmate pon ambik bahagian korban jadi tak la rasa ralat sangat.. masih lagi terisi dan terasa meariahnya raya ..













agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 23 October 2012

Sup Belut

erk..
agaknya ramai yang geli bila dengar belut kan?


haiwan yang mirip2 macam uuuuuu tu.. hehehhe



korang kena tahu tau belut tu amat berkhasiat untuk badan...kalau nak tau try terjah blog ni.

makcik memang suka sangat la makan belut neh...memang dari kecik lagi..arwah abah selalu beli sup belut yang dah siap kat kedai sebab ma makcik geli tengok belut... heheheh serius rugi kalau sape tak suka makan belut sebab isi nya memang yummy yummy yummy...

Bila kawen terkebetulan soulmate pon hantu suka belut jugak ... selalu kalau kami pegi Pasar Malam, memang kami mencari-cari la belut... kadang2 tu mahal giler... sampai 15 ringgit sekor..padahal halus jeee.. besar ibu jari kaki je saiznya...


Last week kebetulan kawan soulmate call katanya ada jual belut...kami memang besar tadah tangan nyiru kami tadahkan la kan..eh ade kaitan ke peribahasa tu..hahahha,,... beli 5 ekor belut..Makcik goreng dan buat sup ala kadar...tapi ternyata memang sedap la pulokkkk sup belut makcik tu... Padahal sebelum ni kalau beli asyik goreng ja..tapi dah sebab chewi dah besar ..nak bagi la dia rasa memandangkan dia suka sup..So kat sini makcik kongsi resepi sup ala kadar makcik..Conpemm kalau org paling malas giler tahap gaban macam makcik ni boleh buat sup ni..hahahahha

SUP BELUT

2 ulas bawang merah (dimayang)
1 ulas bawang putih   (dimayang)
1/2 inci halia (dimayang)
1 batang serai (ketuk)
sup bunjut (tak letak pon sedap jugak)
garam gula dan ajihnamohtoo.

paling utama - - - > B E L U T

campak semua sekaligus bahan2 sampai air mengelegak baru masukkan ikan..

tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

jadilah sup belut ala kadar..











agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Monday, 22 October 2012

selalu tak tahu nak letak tajuk apa

uols smua sihat ke? wa wa waaahhhhh memang semangat gile dua tiga hari ni .. tak tahu la kenapa...nak kata mood raya haji..sememangnya tahun ni raya haji kami 3 beranak bertapa kat sini...alahai.lepas semayang raya gayanya kami 3 beranak ngadap tv je la.. jiran-jiran pon memang konpem balik rumah org tua depa.. Soulmate pon standby minggu raya tu..so kalau ada break down, memang sah-sahlah makcik dan chewi je mengadap tv kat rumah... 5 tahun duk sini ni kali ke 3 dah la kami tak balik raya haji..tapi raya puasa waib dan harus la balik..nangis mak kalau raya kat sini..hihi..

ok berbalik pada kegembiraan..actually makcik dapat interview 5 november nih..jawatan Technician (Civil).. kat Universiti Utara Sintok..Harap sangat la makcik dapat jawatan tu... memang dah kempunan nak keje nih..poket pon asyik duk kosong aje..Tulun la doakan makcik ye.. (konon reader ramai) hihihi







bila tengaok chewi dah besar.. baru perasan diri dah kertu... huahauhau..

chewi pon dah stat ngaji awal bulan hari tu...rasanya usia 4 tahun nak hantar ngaji dah tak terlalu awal untuk dunia sekarang... dia pon macam enjoy ke pegi ngaji..tiap2 hari rajin je nak pengi ngaji tanpa di aksa-paksa..alhamdulillah harap kekalkanlah sifat rajin tu wahai anakku.. 






agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Saturday, 20 October 2012

Alhamdulillah

Syukur sangat sangat dan sangat.. Hanya kepada Allah kupanjatkan kesyukuran... Alhamdulillah setelah check kat kmc semalam cyst makcik dah lenyap.. Tak tahu nk kata apa rasa gumbira sgt.. Doc cakap eh dh tak de cyst awak.... :))) senyum smp le telinga... Tapi yg peliks makcik still sakit kat sebelah kiri.. Doc bg ubat dulu tgk camna tp cyst dh gone maybe angin .. So makcik pon pulang dgn hati gumbira dan dengan ubatan satu plastik besar 5 6 jenis.. Kencing pon dh bau ubat .. Huhuu


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Friday, 19 October 2012

Allah...Murahkanlah rezeki kami...



Musim-musim haji ni serius makcik teringin nak ke Tanah Suci..Ya Allah murahkanlah rezeki makcik ..makcik nak sangat ke Baitullah dengan soulmate dan chewi makcik...

sekarang musim haji memang ramai la jemaah kat sana... nikmat tak terkata bagi mereka yang dah dapat jejakkan kaki ke Tanah Mulia ...Kalau sapa yang dah pegi skali mesti  nak pegi lagi..memang indah kat sana...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 ni nak bagitau rahsia.... jangan bagitau kat sape ek.... hiihi

kalau kawan mase sekolah menengah dulu memang conpem2 tahu...tapi kawan yang latest2 memang conpem tak tahu..bukan tak nak kasi tahu tapi malu memandangkan perangai tak serupa ngn gambar yg nak di tunjuk nih...



























ce teke ce teke ni sape...
hahahha..macam org tua 
so sesuaii la panggil makcik...
mase ni tahun 2002..
alhamdulillah makcik dah dapat jejak ke sana tapi mase ni ngn ma makcik..

dan makcik harap sangat makcik dapat jejak kaki ke sana bersama soulmate dan chewi..target tahun depan..harap target tu tercapai...Tolong la amin-aminkan kat makcik :)






agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Monday, 15 October 2012

hanya sekadar gambar


Lady

 dah besar budak tecik nih



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Wednesday, 10 October 2012

Berikan ku semangat

Assalamualaikum..

Mood sedih sayu je hari ni seiring dengan cuaca yg baru lepas hujan..kesihatan makcik jugak tak brapa memuaskan.. Semalam demam teruk smp x boleh bangun...letih kenduri gamaknya.. Campur ngn sakit dtg bulan dan sakit kat tempat cyst.. Nk cerita pon x tahu camna tapi kalau cerita pada org paham memg org akan paham .. Siap suruh rehat x bg buat keje berat.. Tapi bg yg tak paham tu memg buat derk je laa.. Kita cerita pasal sakit kita pon dia buat tak tahu dan alih ke tajuk lain.. Dan cakap nyakit ni tak bahaya n normal bg org pompuan.. Yes memg normal bg org perempuan tapi dh kalau sakit yg amat pon asyik duk suruh buat keja... Yg tak sakit pon jadi sakit.. X nak mention sapa2 nanti ada pihak terasa maklumlah dunia canggih ni sekejap je berita tersebar..
Tadi pulak terbaca ada satu blog story pasal jiran dia kena cyst then pegi hospital pastu doc bg appoiment.. Lepas appoiment2... Last2 ovari kena buang.. Oh takutnya...
Hari tu doc bg Norculat untuk dtg period sekarang ni baru 2 3 hari period.. Doc suh jumpa after 14 hari period.. Ohh azabnya nk tunggu hari ke 14 sbb sakit kdg2 tak tahan sampai sengal dan lenguh ke pinggang dan paha.. Penangan norculat jugak habis naik jerawat satu muka.. Sabar je la demi berubat..

Tq buat soulmate beri semangat kat makcik dan tq buat ma makcik yg tersayang x jemu2 bg semangat.. Juga tq buat mak2 sedara makcik.. Sayang smua.. :) tiada siapa melainkan darah daging sendiri yg memahami kesakitan kita ...


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Wednesday, 3 October 2012

Ovarian cyst

Hai.. Lama tak hupdate blog walhal anytime ja boleh update tak perlu tunggu nk ngadap lappy.. Ye la nk update blog pon harus ada mood jugak.. Bnda nk story kemain la banyak tp asyik terbantut je.

Makcik pn skrg saja membzkan diri sendiri supaya makcik tak ingat penyakit makcik yg mcm tajuk kat atas tu..

Serius mmg makcik x emo masa makcik tau makcik ada ovarian cyst tu.. Tak tau la samada makcik ni jenis hati kering atau saja buat hati kering huhuuu.. Sebenarnya bukan hati kering tapi makcik x nak la emo bagai nanti soulmate makcik pulak risau..lagipun baru 3cm.. Doctor kata bila 5cm perlu la buat operation.. Makcik ni kalau ingat bab operation.. Yaaaa ampunnnn mmg rasa serik, serik dek kerana nk kna bius.. Tak tipu .. Serius mmg sakit..

Ok berbalik cerita makcik tau kna cyst tu sebenarnya pada awal makcik sakit payudara, sakit yg amat smp nk sentuh pom ngilu.. Bila pegi klinik alang2 nk cek makcik saja suruh doc buat utrasound perut kot la ada hasil memandangkan makcik dah tak mengamalkan apa2 alat tau pil perancang.. Makcik pon selalu duk rasa senak2 kat perut..then, Doc scan rahim.. Clear x de ape.. Owh rasa frust jugak sbb makcik memg dh ready gaban nk dukung baby nih.. Tapi tak pa sabar.. Lepas tu tetiba doc kata 'teluq awak bengkak ni' .. Ehhh sye ade telur ke.. Hamboii doc plak nk bahasa kampung ngn saya.. Ape salah kalau cakap je bahasa perubatan.. Saya ambik biologi tau mase kat skolah hehe .. Saje makcik nak hilangkan cuak.. Mase tu makcik macam redha ja.. Tak de la berlari nk nangis peluk soulmate bagai.. Rilek n steady tapi dlm hati meronta huarggg sedihnyaaa tapi tak pe thinks +ve.. DIA bg dugaan kat org yg mampu menanggung dugaan tu.. DIA x akan buat umatNya menderita..

Ok bila dh tau makcik ada ovarian cyst tu .. Makcik mcm x puas hati tau.. Esoknya makcik rajinkan diri duk menunggu giliran kat klinik lain pulak.. Bila masuk jumpa doc, makcik story la kata sakit kat sebelah kiri.. Sebenarnya makcik sakit dh lama.. Tp sbb kekangan masa ngn tenaga yg buat malas nk p klinik cek..( Moral kalau sakit jgn menangguh nk pegi check.. takut nnt melarat..) Mase ultrasound tu doc kata "eh ada something la kat ovari awak..sye pon x sure apedia, nnt saye bg surat pegi jumpa pakar la ye' OMG.. Apakah doc ambik izazahh (bak kata sudin dlm bujang lapok) palsu .. Hiii.. Dah dia kata camtu makcik pon ok ja laa..

Khamis lepas makcik macam sakit sgt kat perut..dan lenguh pinggang sampai ke paha.. X tau la sbb dh tau ada cyst otak ni psiko diri untuk rasa sakit atau mmg sakit betol.. Tp mmg sakit sguh .. Pegi hospital jitra, berderet2 kat kecemasan.. Then makcik terus pegi kmc.. Bila pegi kmc doc suh admit sbb esoknya nk jumpa pakar.. Makcik kenyit2 kat soulmate bg hint nk stay atau blk.. Nasib soulmate kata kt dic mintak nk blk lgpun boleh bjalan.. Bukan dh tahap nazak erkk!! Huu
Esoknya makcik jumpa pakar.. Then pakar bg norculat.. Makcik pon x pasti apa fungsi utama ubat tu sbb tak dan nk tnya doc .. Doc kalut nk p rehat hehee..ubat tu doc bg untuk 7hari then 2 3 hari lepas ubat abis akn mai period. After 14days period harus jumpa dia balik.. Sekarang ubat masih berbaki 2 hari.. Kita tunggu dan lihat apa jadi.. Harap cyst dapat kecut.. Ok c u soon..


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

 
Blogger design by suckmylolly.com