Wednesday, 3 October 2012

Ovarian cyst

Hai.. Lama tak hupdate blog walhal anytime ja boleh update tak perlu tunggu nk ngadap lappy.. Ye la nk update blog pon harus ada mood jugak.. Bnda nk story kemain la banyak tp asyik terbantut je.

Makcik pn skrg saja membzkan diri sendiri supaya makcik tak ingat penyakit makcik yg mcm tajuk kat atas tu..

Serius mmg makcik x emo masa makcik tau makcik ada ovarian cyst tu.. Tak tau la samada makcik ni jenis hati kering atau saja buat hati kering huhuuu.. Sebenarnya bukan hati kering tapi makcik x nak la emo bagai nanti soulmate makcik pulak risau..lagipun baru 3cm.. Doctor kata bila 5cm perlu la buat operation.. Makcik ni kalau ingat bab operation.. Yaaaa ampunnnn mmg rasa serik, serik dek kerana nk kna bius.. Tak tipu .. Serius mmg sakit..

Ok berbalik cerita makcik tau kna cyst tu sebenarnya pada awal makcik sakit payudara, sakit yg amat smp nk sentuh pom ngilu.. Bila pegi klinik alang2 nk cek makcik saja suruh doc buat utrasound perut kot la ada hasil memandangkan makcik dah tak mengamalkan apa2 alat tau pil perancang.. Makcik pon selalu duk rasa senak2 kat perut..then, Doc scan rahim.. Clear x de ape.. Owh rasa frust jugak sbb makcik memg dh ready gaban nk dukung baby nih.. Tapi tak pa sabar.. Lepas tu tetiba doc kata 'teluq awak bengkak ni' .. Ehhh sye ade telur ke.. Hamboii doc plak nk bahasa kampung ngn saya.. Ape salah kalau cakap je bahasa perubatan.. Saya ambik biologi tau mase kat skolah hehe .. Saje makcik nak hilangkan cuak.. Mase tu makcik macam redha ja.. Tak de la berlari nk nangis peluk soulmate bagai.. Rilek n steady tapi dlm hati meronta huarggg sedihnyaaa tapi tak pe thinks +ve.. DIA bg dugaan kat org yg mampu menanggung dugaan tu.. DIA x akan buat umatNya menderita..

Ok bila dh tau makcik ada ovarian cyst tu .. Makcik mcm x puas hati tau.. Esoknya makcik rajinkan diri duk menunggu giliran kat klinik lain pulak.. Bila masuk jumpa doc, makcik story la kata sakit kat sebelah kiri.. Sebenarnya makcik sakit dh lama.. Tp sbb kekangan masa ngn tenaga yg buat malas nk p klinik cek..( Moral kalau sakit jgn menangguh nk pegi check.. takut nnt melarat..) Mase ultrasound tu doc kata "eh ada something la kat ovari awak..sye pon x sure apedia, nnt saye bg surat pegi jumpa pakar la ye' OMG.. Apakah doc ambik izazahh (bak kata sudin dlm bujang lapok) palsu .. Hiii.. Dah dia kata camtu makcik pon ok ja laa..

Khamis lepas makcik macam sakit sgt kat perut..dan lenguh pinggang sampai ke paha.. X tau la sbb dh tau ada cyst otak ni psiko diri untuk rasa sakit atau mmg sakit betol.. Tp mmg sakit sguh .. Pegi hospital jitra, berderet2 kat kecemasan.. Then makcik terus pegi kmc.. Bila pegi kmc doc suh admit sbb esoknya nk jumpa pakar.. Makcik kenyit2 kat soulmate bg hint nk stay atau blk.. Nasib soulmate kata kt dic mintak nk blk lgpun boleh bjalan.. Bukan dh tahap nazak erkk!! Huu
Esoknya makcik jumpa pakar.. Then pakar bg norculat.. Makcik pon x pasti apa fungsi utama ubat tu sbb tak dan nk tnya doc .. Doc kalut nk p rehat hehee..ubat tu doc bg untuk 7hari then 2 3 hari lepas ubat abis akn mai period. After 14days period harus jumpa dia balik.. Sekarang ubat masih berbaki 2 hari.. Kita tunggu dan lihat apa jadi.. Harap cyst dapat kecut.. Ok c u soon..


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Post a Comment

ahli mesyuarat tingkap mengumpat

 
Blogger design by suckmylolly.com