Saturday, 24 November 2012

sakit oh sakit

hi uols...

semenjak dua menjak ni perasaan nak hamil tu memang membuak-buak...hahahahha, ye la tgk kawan-kawan ada baby, padahal orang baru dapat anak sulong... kita pulak jeles macam la tak de anak lagi kan.. hihihihi,

Kalau sape yang ikut blog makcik nih mesti la tau kan pasal penyakit cyst makcik dulu.., Alhamdulillah cyst tu dah pon hilang... (dh story pon).. Lepas tu post makcik yang crita pasal upt positif tu..tapi positif mase mula-mula check je..bila repeat test smuanya hampa..memang sedikit frust, nak-nak bila jumpa pakar pon still dia kata memang tak ngandung..so sad..mase tu dia bagi ubat untuk hilangkan sakit di belah kiri yang kat tempat cyst tu, pastu makcik story jugak yang check darah kan...dan result tu pon dah dapat ..

Isnin lepas makcik pegi ambik result tu ngn chewi..menguji kesabaran betul kalau pegi hospital tanpa soulmate...KMC tu punya la susah nak cari parking..kang kalau park kat tepi jalan besar tu, terselit pulak surat cinta..nak tak nak makcik tunggu la kat tepi carpark tu lebih setengah jam..menunggu parking kosong.. dah la mase tu dah dekat jam 12 tgah hari dah.., kalau lambat memang nak kena daftar pukul 3 la pulak... Alhamdulillah lepas je dapat parking terus lari2 anak naik ambik GL sebelum jumpa pakar.. Menunggu lebih kurang 30 minit, nurse panggil masuk .. Result darah ok... tak de ape masalah kata pakar.. pastu makcik kata kenapa makcik still sakit lagi even doc dah bagi ubat cuci kencing hari tu.. memang still menyucuk kat sebelah kiri, Then doc (skali doc skali pakar - same je lah '.') scan.. bila scan doc kata smua clear, belah kiri tak de apa masalah, doc pon terkerut kening sebab makcik masih sakit..lama la juga doc scan sebab makcik duk mengeluh kata sakit.. bila check ginjal pon ok.. tak de masalah.. pastu doc beralih ke sebelah kanan pulak.. 'ummmm ada cyst kat sebelah kanan' ... lembut je nada doc bagitau...tak pe doc, sye redha je.. sebab belah kanan memang tak sakit pon..yang jadi persoalan nya saye memang sakit sebelah kiri..



haaaaa mase doc scan tu pon besar harapan makcik supaya ada titik kecik dalam rahim, tapi doc cakap clear, tak de apa.. :(

doc pon tak leh nak kata sebab musabab makcik still sakit kat kiri, maybe jugak kait ngn usus besar sebab makcik pon bukan selalu b.o , kadang2 tu 2 3 hari sekali.. then doc bgtau dia bagi antibiotik untuk 7 hari.. nk tgk camna.. dan nak jumpa balik after sebulan untuk pantau cyst sebelah kanan...saiz tak la besar mana lebih kurang yg belah kiri dulu ja.. Doc pesan siap-siap nanti kalau mai period mungkin sakit sikit kalau cyst tu nk pecah.. Yes doc, sye dah rase mase cyst belah kiri dulu...ehehhee...

Hari ni dah hari ke 5 makan antibiotik, still lagi sakit belah kiri, kadang-kadang sakit membawa ke ari-ari tengah..bila tanya pakcik google.. macam-macam fakta pulak keluar... termasuk la salah satu tanda awal mengandung...haiyoo...alangkah indahnya kalau betul hahahhaha ... sebab makcik pon kerap betul buang air kecil..kekadang tu tak sampai 30 minit dah nak terkucil lagi... perut pon macam kembung, angin macam tak lepas.. Ada jugak pakcik google kata peranakan jatuh..maybe la kan sebab makcik selalu duk gendong si debab chewi tu..berat tuu...dekat 25kg... mungkin la jugak kan, sebab kalau pragnant mesti makcik dah loya-loya... .. sedapkan hati tak nak taruh harapan..sebab piod baru delay 3 hari.., tak regular lansung cycle piod makcik, sedangkan hari tu doc dh bagi hormon nk stabilkan cycle dan secara tak lansung pil hormon tu mendebabkan makcik..isk3...

Esok ingat nk ke klinik dekat Jitra ni nak suh doc scan perut lagi skali sebab senak makin menjadi-jadi hari nih, sampai rasa ada ketul kat perut..maybe angin la kot... padahal asyik kentut je...hahahha... kalau confirm doc kata tak de apa-ape, memang kena carik bidan la jawabnya nak perbetul rahim..

Ni la perempuan...banyak penyakit..tapi redha..sakit tu Tuhan bagi nak ringankan dosa..selagi kita ikhlas menerima sakit tu.. :)





agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Wednesday, 14 November 2012

Cosmoderm

Thanks bg hadiah kat makcik.. Shuke3...


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Monday, 12 November 2012

dulu dan kini


semua orang nak sihat kan? kalau tanye la sape2 pon memang hakikatnya kita tak mau penyakit datang... Sebelum ni makcik ade post pasal sd2 kan..sebelum tu makcik buh gambar susu sd2 yang makcik beli tu kat instagram..pastu dengan seia sekata akan terkeluar kot facebook... maka ramai la yang mula mengomen... ada yang bagi support untuk makcik diet..tak kurang jugak yang kata tak payah nk kurus..cukup la body sekarang... tak pe, makcik ok je terima komen-komen tu.. heheheh

tadi makcik post pulak kat fb sebab makcik nak diet


memang soulmate tak penah nak merungut pasal bentuk badan makcik ..tapi bila jeans smua dah ketat..baju pon dah macam barut nangka..makcik perlu ambik inisiatif untuk makcik sendiri..nak-nak tadi nak pegi kenduri, habis selongkar almari carik baju..malangnya baju kurung semua dah jadi baju kurung moden atau dengan kata lain baju mini kurung.. @.@....bertambah la pening makcik memikirkan masalah yang melanda..

makcik ingat dulu mase makcik remaja..badan makcik memang berisi .. bak kata orang memang gemuk la..tambah pulak dengan badan makcik yang frame besar..tapi mase tu kalau makcik merungut kat orang-orang terdekat , smua kata badan makcik dah ok..sebab makcik tinggi katanya.. so, mase tu memang makcik tak pikir la nk turunkan berat..lagipun memang jenis payah nak turun berat.. orang pulak duk kata badan makcik dah ok..padahal mase tu berat 70kg kot..dengan tinggi 162cm..dah overweight la kot..

mase i anak dara... bapokkk gemokkk hahaha

gambar kat atas tu mase makcik belasan tahun... hahah lawak pulak tengok gambar lama.. yang paling lawak bila anak sendiri tak kenal siapa kat dalam gambar..Mase tu makcik balik rumah ma makcik kat kg, then ade la gambar lama makcik yang saiz 8r... makcik tunjuk kat chewi.. 'eh sape ni mama...tak cantiknya..gemok'
cehhhhh sampai hati anakku berkata begitu hua3... 

makcik stat kurus bila dah lepas bertunang..mase bertunang pon badan masih berisi lagi..pastu mase hari makcik kawen, ramai yang terkejut sebab makcik dah kurus.. mase tu berat 57kg.. tanpa makan apa2 ubat..wow.. heheh tetiba kagum ngn diri sendiri..hahahahha gelak jahat ... Bila dah kurus, smua duk puji kata cantik bila kurus (tangan ke bahu mata keatas) ... Dan waktu itu makcik sedar..manusia oh manusia..mase aku gemuk kau kata aku dah ok badan camtu, bila dah kurus kau kata cantik pulak.. hahahha kekadang makcik pon bingung pikir ..orang ni ikhlas ke memuji aku..



ni mase baru2 kawen.. slim kan kan kann? 

Dan sekarang lepas beranak satu..badan makcik bagai di pam-pam..sebenarnya, lepas bsalin dan 2tahun pertama lepas bsalin badan makcik tetap mantain je, sampai satu tahap bila dah ada anak, makcik sengaja naikkan berat badan dalam skilo dua.. sbb tak nak la sampai nk dukung anak pon tak larat... lepas tu badan makcik duk naik turun naik turun je lah...tapi tak la risau selagi jeans padan dan selagi baju2 kebaya boleh makcik pakai...Tapi semenjak dua menjak ni rasa dah tahap kritikal bila pakai je baju kat depan cermin pasti duk terbayang buah nangka yang dibalut rapi kat kebun jiran sebelah nun,,...ataukah makcik tertelan sebijik nangka? hahah

ok fine... terima hakikat... 

jadi makcik perlu ambik inisiatif untuk turunkan balik berat badan sebab bila usia pon makin meningkat..penyakit mula la berderet-deret tunggu turn nk menumpang kat badan..kan? makcik bukan nak cikeding sangat..cukup la makcik dapat bmi yang ideal.. berat around 60kg pon dah ok bagi makcik.. janji jeans dan baju-baju lama boleh pakai semula (Save bajet laki makk -,-) .. chaiyok3 unttuk diri sendiri..doa-doa la bia makcik kembali lansing...hahhaha..






agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Wednesday, 7 November 2012

MODEL






syhhhhhhh soulmate tak tahu lagi tau makcik beli sd2 nih
hahahhahahahha

oleh kerana badan makcik yang super duper bam bam boommm, makcik pon terpaksa pikir beribu2 lemon  kali untuk beli susu nih...mahal siot.... tu yang pikir smpai beribu kali... yang 30 hengget pon pikir beratus kali, inikan pulak sampai harga ratus, seharusnya pikir sampai ribu..hahhaha ape nih ribu ratus puluh nih.. ingat blog ni nak ajar matematik? ...  hohoo

Memandangkan soulmate bagi kad ATM (bukan Angkatan Tentera Malaysia) dia kat makcik..so makcik pon segera lah berpikir-pikir ape nak dimanafaatkan dengan peluang keemasan yang diberikan..hahahahah gelak jahat... so makcik pon meng google la produk nk kuruskan badan sbb memang dagu pon dah 'double chin' dah...rase malu pulak bila tgk diri sendiri kat cermin..jeans pon semua kena tahan nafas baru bleh butang.. tu dah kira tahap kritikal..

makcik bukan la nk kurus sangat tapi cukup sekadar dapat berat badan ideal...paling-paling pon dapat shape model pon jadi la..hahah kennnnnnn...

so tadi makcik google pengedar area Jitra, jumpa la satu blog tu ..pastu makcik pon ber sms la dgn sorang encik tu..countim punya countim bleh la harga yang bersesuaian... dan makcik pon meneruskan niat menghabiskan duit soulmate..owhh sorry sayang, sekali skale je (even mase birthday dh dpt perfume hahahah)

Lepas hantar chewi ngaji..

anak dara makcik dh ngaji ^,^

maka makcik pon segera ke Seng Heng Jitra..tunggu encik tu hantar SD2...lama menunggu, siap boleh usha kedai lain lagi...huhuhu...

pastu encik tu kata, sebelum minum SD2 kalau boleh hari pertama makan banyak buah, then hari kedua makan banyak sahur, pastu hari ke tiga baru minum SD2...

Punya la excited terus g aneka beli buah-buahan, nak makan malam ni..esok nk makan sayur pulak..tak susah, chef kat kedai makan ade untuk prepare sup sayup..ahakss...

huwaaa tak sabar nak tunggu lagi seminggu ..harap leh la turun paling kurang pon 25kg..hahhah


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Thursday, 1 November 2012

KAK FARAH part 2

haaaa haa... sambung balik post Kak Farah...
 tadi brenti rehat jap...

ok, smpai kat KMC, Makcik story la yang macam duk sakit tu smua, pastu  doc suh scan tgk rahim dan ovari camna..bila dah scan doc kata rahim kosong, cyst pon dah tak de...pastu  makcik bagitau pasal upt yang check mula-mula tu +ve,doc kata tak valid kalau tak terang..makcik siap tunjuk lagi yang ade dua line tu, tapi doc kata kalau tak terang kira tak valid la..hadoi yaiii doc..kenapa kah begitu ..sedangkan makcik suh pakcik google cari, memang walau macam mana kabur sekalipun garis, memang sah +ve sebab alat akan kesan hormon ngandung..kalau tak de hormon tu alat tak kan sesuka nk tunjuk garis ke dua.. tak pe lah..dah doc mungkin lebih tahu apa yang tersurat..heeehe.. (doc sangat la baik dan sopan santun..bukan ampu tau... tapi dia memang soft spoken..suke2..)

lepas tu makcik disuruh check darah ngn ambik urine skali lagi untuk check kencing kotor ngn pragnant...dan check darah untuk check tiroid ngn pasal yang keluar susu tu.. urine ok la kan.. pastu bila part ambik darah tu memang makcik lemah sket...sebab makcik ni memang dari muda mudi lagi susah nk jumpa urat darah...Hambikkkk kau..jarum ke 3 baru dapat darah..tu pon punya la sakit... siap dibagitau lagi tempat yang nak ambik tu sakit sikit...sikit? hadoiii bapokkk sakit, sampai gigit-gigit bieber  bibir ...chewi tgk dengan muka kesian dan takut..nasib dia tak nangis..

 result darah akan keluar lagi 2 minggu, yang urine test, cuma air kencing kotor sikit je, pragnant pon -ve, hampa btol makcik, tapi makcik memang tak kan putus asa...lagi 4 5 hari nak check lagi sebab ye la kan masih awal untuk check lagipun makcik bukan delay piod pon lagi, cuma piod makcik terawal 10 hari...huhuh...

Tunggu la 2 minggu lagi untuk dapat result... nanti makcik akan hupdate adakah btol makcik preggy ataupun tak... yang nyata pasal sakit menyucuk di belah kiri tu doc tak kata apa, cuma dia suh tunggu result darah..



gayanya chewi makcik tak leh la nak pegang title KAK FARAH lagi... dia beriya cakap kat makcik mase tgk ada susu kat t** makcik tu, dia kata, mama nanti susu simpan kat adik farah tau... alaaaa cian farah.. x pe nanti mama ngn papa usaha lagi buat projek mega. hahahahhaha





agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

KAKAK FARAH

 AMARAN : Hanya sesuai di baca bagi yang ingin tahu..
kanak-kanak yang belum akil baligh dilarang sama sekali ..(kalau baca pon korang tak paham ^,*, kalau kalau degil jugak bace je lah huhu)



Syukur Alhamdulillah , masih syukur atas dugaan yang bertimpa-timpa yang Allah bagi kat makcik, DIA  x akan uji umatNya jika dia tahu uamtNya tak mampu untuk di uji...

ok ready yee nak bukak cerita dah nih.. kalau nak melepaskan hajat sila lah dulu ye..kot ada yang nk bancuh kopi sambil baca pon, silakan lah membancuh dulu..hehehe..

makcik masih mampu senyum gelak sebenarnya sakit ni makcik aje yang menanggung..org lain memang tak akan rasa apa yang kita rasa kan...

macam ni ceritanya.. dulu kan makcik ada story pasal kena Ovarian Cyst , dan alhamdulillah lepas sekali je doc bagi ubat, cyst tu hilang..memang mase makcik piod tu ada something yang berketul keluar, ade la sebesar jari kelinking, makcik bagitau soulmate dan kami agak itu adalah cyst.. syukur dengan mudah saja keluar menantang bende tu, dan lepas doc scan kata dah tak ade cyst tu (mase tu hari ke 14 after piod) doc ada bagi ubat hormon kat makcik..paham-paham je lah kalau dah namenye hormon, sinonim dengan ubat tersebut adalah berat badan yang bakal meningkat bertingkat-tingkat..seia sekata la dengan makcik..makin bam bam bum ler, tapi redha je lah demi nak regulate kan semula cycle piod..

Tapi apa yang memeningkan , tak sampai tarikh sepatutnya, makcik dah mai piod..hamboiii tak sabar bff nak keluar  yee., ye bff, sebab dah dari belasan tahun lagi dah kawan ngn makcik..itu lah dinamakan bff..hehehe,tapi tak la forever sangat bff tu...kih3.. ok.. piod makcik terawal 10 hari dari tarikh yang sepatutnya, pastu pulak yang keluar sikit je warna koko gelap..sehari 3 4 titik je..makcik pon macam tak pikir ape-ape pon pada awalnya..haaaaaaaaaaaaaaa tapi yang tempat ada cyst hari tu still sakit tau, mase jumpa doc hari tu makcik dah bagitau makcik masih sakit kat situ, dia kata maybe angin.. so dia bagi ubat angin, ubat tahan sakit tu smua.. tapi abis ubat pon masih lagi sakit sampai la ke saat makcik menaip entry nih sakit tu tak lega..

berbalik piod makcik awal tu kan..disusuli jugak dengan keluar susu..waa..lamanya tak kluar susu, susu masa bf kat chewi pon tak sampai 50 hari dah kering...eeeeeeee kenapa keluar susu..makcik pon rajinkan diri google jenis ubat yang doc bagi, oooo maybe sebab ubat kot yang keluar susu.. ayat nak sedapkan hati..ataukah pragnant...aiyooo..apekah bilakah iyekah... so, dengan nekad makcik pon menonong la mengheret chewi yang super manje tu ke klinik kat area Jitra ni nak check pasal kluar susu...Masuk je jumpa doc makcik story la kat doc bedtime story..eh silap story la doc..kah3..tak de pon makcik nak ber bedtime story  ^,^ ..makcik bagitau la tarikh last piod, pasal cyst pasal ubat bla bla blaa... pastu doc suh check upt tgk kot ada 'isi'...so makcik pon terus la menurut arahan doc, bila dah siap bg urine, makcik pon duk la kat kusi tunggu doc nak check urine tu..doc pon keluar la dengan muka kuciwa...haishhh doc pon nak kuciwa ke.. ye lah kire dah regular costumer kan... Doc kata result -ve, tak pe lah..tak de rezeki lagi la tue.. makcik pon kata it's ok la doc..next time la kot ada rezeki, pastu makcik tanya la doc, why still sakit kat bah bawah perut sebelah kiri (tmpt cyst hari tu).. doc pon macam tak tau nak jawab maybe dia bukan pakar OnG.. so dia suh refer ke pakar kat KMC.. tapi dia suh jumpa doc lain..tak bagi dah jumpa doc lama..Dia pon konon nak buat surat refer la, pastu dia bagitau makcik,
'ambikla bawa balik pragnancy test tu'
makcik pon koyak la satu tisu kat meja tu nak balut, ye lah najis tuuuuu tak kan nak pegang cenggitu..kih3.. tapi bukan la najis mugholazoh...bila makcik pegang je matematik   automatik berpinor mato den

selasa 

eh doc, knp ada 2 line...
haaa laaaaa.... baru je lebih kurang 5 minit kan, ni kira valid nih.. boleh guna nih result nih..
hamboiii doc plak yang gumbira lebih..tahu doc dah lama tak merasa pegang anak sye..heheh, doc bg asid folic then suh pegi pulak minggu depan..lepas kluar bilik doc, terus msg soulmate bgtau tapi tak nak confirm lagi sebab garis masih tak terang.. makcik pon dengan perasaan tak puas hati dan berkobar nk confirm betul ke tak, rela mengheret chewi ke klinik lain...

Di klinik lain nih pulak makcik crita yang makcik buat upt sendiri ( tak pe tipu olok-olok) tak kan nak kata g check kat klinik lain, nnt ape pulak kata dia..hiiii.. menipu demi menjaga hati diharuskan..hehe.. , 
pastu nak confirmkan betul2 doc suh wat upt lagi skali... hampa...result -ve.. 
makcik pon tanya la doc knp sye check +ve.. then doc terangkan maybe alat dia tak leh kesan kalau terlalu awal..ye lah, sebab mase p check tu makcik bukan delay lagi piod, niat awal p check pon  pasal keluar susu.. kalau ikut lagi 10 hari next piod, so doc kata mungkin terlalu awal, so alat yg klinik dia mungkin leh kesan bila hormon dah banyak..so doc suh la makcik pegi lagi dalam masa 2 minggu..means mase tu memg betul dah la  waktu yang sepatutnya kan.. pastu makcik bagitau pasal sakit belah kiri tu, so, dia suspek makcik 'mengandung luar rahim' atau bahasa omputeh 'ectopic pragnancy'..suspek je lah. so dia bagi ubat tahan sakit... nanti lagi seminggu pegi check ngn dia lagi sekali...Dengan perasaan kuciwa dan berbaur sedih duka makcik pon balik la... 

semalam sakit menyucuk makin kuat..bila makcik google pasal ectopic pragnancy tu tanda-tanda tu sama je yang makcik alami..pastu tak tahan sampai sejuk kaki, makcik pegi pulak klinik lain untuk ambik surat refer nk ke KMC...

so hari ni makcik pepagi buta bangun check skali lagi upt dengan harapan +ve ..memang perasaan nak baby tu berkobar sekarang ni, ye lah chewi makcik dah besar..4tahun dah pon, makcik just nk tambah sorang je lagi sebab soulmate tak nak anak ramai..at least ada 2 orang anak dah ok katanya...

khamis

frust menonggeng jugak ....

Makcik pon lepas siapkan chewi pegi la ke KMC tadi..




to be continue........................



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

 
Blogger design by suckmylolly.com