Monday, 12 November 2012

dulu dan kini


semua orang nak sihat kan? kalau tanye la sape2 pon memang hakikatnya kita tak mau penyakit datang... Sebelum ni makcik ade post pasal sd2 kan..sebelum tu makcik buh gambar susu sd2 yang makcik beli tu kat instagram..pastu dengan seia sekata akan terkeluar kot facebook... maka ramai la yang mula mengomen... ada yang bagi support untuk makcik diet..tak kurang jugak yang kata tak payah nk kurus..cukup la body sekarang... tak pe, makcik ok je terima komen-komen tu.. heheheh

tadi makcik post pulak kat fb sebab makcik nak diet


memang soulmate tak penah nak merungut pasal bentuk badan makcik ..tapi bila jeans smua dah ketat..baju pon dah macam barut nangka..makcik perlu ambik inisiatif untuk makcik sendiri..nak-nak tadi nak pegi kenduri, habis selongkar almari carik baju..malangnya baju kurung semua dah jadi baju kurung moden atau dengan kata lain baju mini kurung.. @.@....bertambah la pening makcik memikirkan masalah yang melanda..

makcik ingat dulu mase makcik remaja..badan makcik memang berisi .. bak kata orang memang gemuk la..tambah pulak dengan badan makcik yang frame besar..tapi mase tu kalau makcik merungut kat orang-orang terdekat , smua kata badan makcik dah ok..sebab makcik tinggi katanya.. so, mase tu memang makcik tak pikir la nk turunkan berat..lagipun memang jenis payah nak turun berat.. orang pulak duk kata badan makcik dah ok..padahal mase tu berat 70kg kot..dengan tinggi 162cm..dah overweight la kot..

mase i anak dara... bapokkk gemokkk hahaha

gambar kat atas tu mase makcik belasan tahun... hahah lawak pulak tengok gambar lama.. yang paling lawak bila anak sendiri tak kenal siapa kat dalam gambar..Mase tu makcik balik rumah ma makcik kat kg, then ade la gambar lama makcik yang saiz 8r... makcik tunjuk kat chewi.. 'eh sape ni mama...tak cantiknya..gemok'
cehhhhh sampai hati anakku berkata begitu hua3... 

makcik stat kurus bila dah lepas bertunang..mase bertunang pon badan masih berisi lagi..pastu mase hari makcik kawen, ramai yang terkejut sebab makcik dah kurus.. mase tu berat 57kg.. tanpa makan apa2 ubat..wow.. heheh tetiba kagum ngn diri sendiri..hahahahha gelak jahat ... Bila dah kurus, smua duk puji kata cantik bila kurus (tangan ke bahu mata keatas) ... Dan waktu itu makcik sedar..manusia oh manusia..mase aku gemuk kau kata aku dah ok badan camtu, bila dah kurus kau kata cantik pulak.. hahahha kekadang makcik pon bingung pikir ..orang ni ikhlas ke memuji aku..



ni mase baru2 kawen.. slim kan kan kann? 

Dan sekarang lepas beranak satu..badan makcik bagai di pam-pam..sebenarnya, lepas bsalin dan 2tahun pertama lepas bsalin badan makcik tetap mantain je, sampai satu tahap bila dah ada anak, makcik sengaja naikkan berat badan dalam skilo dua.. sbb tak nak la sampai nk dukung anak pon tak larat... lepas tu badan makcik duk naik turun naik turun je lah...tapi tak la risau selagi jeans padan dan selagi baju2 kebaya boleh makcik pakai...Tapi semenjak dua menjak ni rasa dah tahap kritikal bila pakai je baju kat depan cermin pasti duk terbayang buah nangka yang dibalut rapi kat kebun jiran sebelah nun,,...ataukah makcik tertelan sebijik nangka? hahah

ok fine... terima hakikat... 

jadi makcik perlu ambik inisiatif untuk turunkan balik berat badan sebab bila usia pon makin meningkat..penyakit mula la berderet-deret tunggu turn nk menumpang kat badan..kan? makcik bukan nak cikeding sangat..cukup la makcik dapat bmi yang ideal.. berat around 60kg pon dah ok bagi makcik.. janji jeans dan baju-baju lama boleh pakai semula (Save bajet laki makk -,-) .. chaiyok3 unttuk diri sendiri..doa-doa la bia makcik kembali lansing...hahhaha..






agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Post a Comment

ahli mesyuarat tingkap mengumpat

 
Blogger design by suckmylolly.com