Sunday, 22 September 2013

Tabiat masa mengandung!!!!

Heavennya bila dpt hidu bau baju soulmate.. Nak2 baju yg dh pakai sehari.. Kalau x bau baju dia jawabnya x lena nk tido hahaaaa


agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 27 August 2013

Suntikan ATT semasa mengandung


Hari ni makcik dah 26w .skejap je tup-tap tup tap dah nk masuk 7 bulan dah..Hari ni ada appoiment untuk cucuk  ATT..kalau ikut dh lewat sangat dah.. tapi doc kata tadi suntikan ni biasa diberi dalam tempoh masa 5-7 bulan..sepatutnya doc nk cucuk masa bulan puasa hari tu, tapi postpone lepas raya, takut demam bulan posa naya la..

Checkup hari ni alhamdulillah, kencing manis tak de, tekanan darah pon ok 110/70.. cuma berat je lebih sek o hihihih, bahana bulan syawal, memang smua makcik tibai pantang nampak depan mata, hambekkk naik sampai 3kg.kalau ikut kena naik 2kg je sbulan..terlebih lagi skilo..hahah.Tapi doc kata tak perlu risau kalau lebih 2kg keatas baru doc akan pantau , so far stakat ni alhamdulillah diberi kesihatan yang baik oleh Allah Ta'ala.. syukur sangat, cuma nk tido malam sakit pinggang sakit belakang je.. 

Cerita pasal suntikan ATT ni, makcik malas nk crita  fungsi suntikan ATT ni sebab kat blog lain memang berlambak dah info pasal suntikan ni.. (malas makcik nk copy paste) so, sila google sendiri.. hehe.. Suntikan ni kalau kali pertama mengandung kena cucuk 2 dos, maknanya 2 kali cucuk la.. tapi bila dah anak kedua ketiga dan seterusnya just cucuk sekali saje lah.. 

Nak dijadikan ceritanya, masa makcik g chekup untuk buat buku yg second ni nurse kat KK naik hairan sebab tak de pon rekod makcik kena cucuk ATT mase ngandung 1st dlu. Nurse tu tanya la makcik penah kene cucuk tak, makcik kata rasanya tak penah, tapi tak tau la kot terlupa kan.. nurse tu kata nasib baik awak tak de ape2 ngandung anak pertama, kalau ikut memang kena cucuk tau at least sekali pon. Makcik pon kata la mungkin sebab sya beranak dlu mase 31 minggu kot tu yg nurse KK tak sempat nk cucuk, nurse tu diam je..tu cerita nurse yg hairan masa kat KK. 

Masa farah dulu memang 100% makcik check kat KK, sebab mase tu makcik keje kat Taiping, tak tau lagi selok belok klinik dalam masa sama jauh ngn soulmate, so ambik jalan mudah check je kat tempat yang senang di tuju. Ngandung kali ni makcik just p buat buku merah je kat KK.. lepas tu makcik checkup kat klinik swasta .. Cerita yang klinik swasta pulak, doc pon naik pelik ngan rekod makcik yang kata tak cucuk ATT dlu.. doc kata kalau nk kata terlewat cucuk pon x kan la dh 31w pon tak bg dos pertama lagi..makcik pon x tau nak jawab ape.. doc tu pon bukan la nak kondem klinik gov dia pon senyap je lepas tu, cuma dia cakap la nasib baik awak ngn anak tak de ape kan..So, oleh kerana masa anak 1st dlu awak tak cucuk lansung, anak kedua ni nk kena ambik 2 dos..macam ngandung anak pertama..

tak pe la doc, sye redha je (tangan ke bahu mata ke atas)..

so next month terpaksa la merelakan bahu kiri ni di cucuk lagi.. 



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Raya.Raya.Raya

assalamualaikum

baru rase nk update pasal raya hari tu, padahal hari ni dah 20 syawal...tak pe tak pe..tak basi lagi cite raya..open house pon ramai lagi org buat..

Alhamdulillah tahun ni dapat jugak beraya kat kampung halaman tercinta ..memang awalnya duk ingt tak dapat balik raya dah tahun ni sebab en soulmate kene standby minggu raya tu.Memang feeling sedih dah time tu, tetiba pulak ada org nk ganti, alhamdulillah... 3 hari sebelum raya kami dah pecut balik kampung.. sempat la nk berbuka puasa kat kampung..syukur..

Tahun ni turn raya pertama kat rumah in law.. tapi tak sempat nk ambik family potrait sebab mom in law keje di hari raya pertama..huukhukk.. tapi sempat pulak ambik family potrait ngn family sendiri..hihi bukan pilih kasih tau, sebab lepas semayang raya terus ke pusara arwah abah, lepas tu terus ke rumah kak long, sebab ma dan ayah makcik beraya kat situ dengan anak-anak ayah..Tahun ni semua anak-anak ayah 5 orang balik kampung, meriah la..rugi tak dapat abiskan masa sama2 diorang raya pertama tu sebab lepas2 bersalam raya memang terus balik ke rumah mom in law..kan turn kat situ tahun ni ;)


cucu-cucu tok ayah dan tokma..
ada lagi yang tak masuk 4 org.. ;)


makcik's family 

buruk benornya makcik, hahahha
kamera jadi gelap sebab tak sempat nk setting *alasan typical
makcik dah macam jaiko adik giant dalam cite doremon dah saiznya !!
omg..

pak su dan family
(anak ayah yang bongsu)

cik ta dan family 
(anak ayah ke 4)


cik ngah dan family
(anak ayah ke 2)

lagi 2 family seebok kat dapur..

sempat makcik menyinggah rumah mak long
kakak ma makcik yang sulong..


ni family sebelah soulmate kat rumah mom in law..

raya ke dua beraya kat ruma ma makcik, 
macam tahun lepas buat birthday chewi a.k. a kakak farah
nk buat camna asyik jatuh bulan posa je birthday dia..

family besar makcik :)
tq mak-mak menakan farah yang kasi banyak hadiah kat farah tahun ni
next year kasi lagi ye..hahahhahahha
birthday girl berpeplum

Raya ke 5 pulak pecut ke Dungun sebab sepupu makcik kawen (adik kakak makcik), memang lama benar dah tak de sepupu sepapak kawen..ni kira yang batch selepas makcik la, hihih, sepupu2 makcik ni ada batch2 jugak..batch makcik smua dah selesai kawen dah...memang happening giler rasanya bila dapat jumpa sepupu sepapak, stahun sekali pon belum tentu boleh jumpa sebab masing2 dah ada family..

makcik dan kakak-kakak tersayang
(aku dah nampak macam adik giant -jaiko -,-' )


orang belakang tabir..
pak sedara, mak sedara dan sepupu2..

mami, makcik, cikmin (wifey sepupu) dan ciklong..
2 ditengah masing2 berlumba due bersalin..

2 mak dan 6 puterinya..

ni kakak sepupu makcik yang blakon ala-ala ibu ayam lorong haji taib
hahahha
alang-alang dah sampai ke dungun tu kami check in resort kat depan pantai , nak tido rumah pengantin maklum le rakyat ramai sangat..kang tak nyaman pengantin nk tido bila ramai2..terganggu pulakkk kanggg.. huaaaahuaaa (ada unsur 18 thn keatas la pulak)
kami check in di Mayang Sari Resort
harga memang berpatutan la
kami decide pilih private pool room
dalam bilik tu ada kolam ..saja soulmate nk happy kan anak dara dia..
dah lama sangat tak bercuti check in hotel katanya


serius best sebab ada private pool
tak sabar nk terjun
tapi bila dah terjun tak dan 15minit dh kalut cari tuala..sejukkk

jaiko dan anaknya 

gaya mak buyung 
kat depan bilik..
serius macam duk kat bali rasanya
padahal tak penah ke bali pon..huaaha


dua org yang telah mencuri hati makcik..



soulmate gaya seksi nk masuk majalah mangga..posing tepi pool hahahha

syok la depa..aku jugak yg tido smp kne mengiring


kat depan resort.. mengadap ke pantai..

done !!!

terima kasih yang sudi luangkan masa tengok gambar2 raya makcik..

ni dah seakan2 boleh buat cerpen nih..hahha






agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Thursday, 22 August 2013

4d 25w



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Datanglah wahai semangat menghupdate

sambungan Dapur hari tu ;)

fuhh memang lama tak update blog, smp kawan kita comment suh sambung update pasal Kitchen Cabinet yg buat hari tu..huhuhuhuh.. alhamdulillah kabinet tu memang dah siap sebelum puasa, dan alhamdulillah dapat la dimanafaatkan sepanjang ramadhan hari tu..huuuuuuuhh ayat 'manafaat' tu macam hari2 dapur berasap masak lauk..padahal masak kat pasar ramadhan je..kuang3.ekceli, x de la siap sampai 100% sebab kabinet atas tak buat lagi..bajet dah abis, tunggu bonus la pulak en soulmate kata.., kos yang bawah saja termasuk pintu, tiles dan dapur pon dah dekat2 10k.. Hari tu tanya la jugak yang kabinet atas, kedai bg harga lebih kurang dekat 3k jugak, memandangkan bajet pon ciput, tambah plak nk puasa dan raya, so , kita postpone dlu..



serius memang puas hati sebab tengok table top tu macam guna solid surface/granite kan..nipis je..padahal buat dengan tiles je, uncle tukang tu memang terbaik, nampak anak buah dia buat tak kemas, dia bukak balik, buat sendiri...
yang tingkat2 kat tepi tu tambah rm400 pulak 


 ni bila dah taruk pintu... makcik guna pintu putih sebab tiles lantai makcik dah kaler hitam, nanti kabinet atas tu pintu nak buat kaler hitam..


masih bersepah macam ni la gayanya selagi tak buat yang atas.. pastu pulak duk berangan nk beli set tupperware untuk bekas2 gula, milo bagai tu semua... banyak jugak makcik duk berangan nk suh dapur nampak cantik, tapi memandangkan keciputan bajet lepas raya ni, so makcik pendamkan dulu hasrat di hati, sebab kalau ikut dapur ni makcik nk buat ala-ala inggeris sket..huuu verangannnnn gituuu




agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Wednesday, 5 June 2013

DAPUR OH DAPUR

Setelah hampir setahun duduk kat rumah baru nih, baru sekarang la impian nak buat Kitchen Cabinet tercapai .. tu la rumah ni kalau nk buat renovation ke ape ke memang kena buat sekaligus, kalau dan berenti, memang terkandas la.. kes makcik ni terkandas sbb tak dan bajet..maklum le duet masuk hanya acc soulmate je.. kesian la kat dia..kos nk buat KC pulak punya la mahal sekarang.. busuk-busuk pon nak kena ada 10k, ye la dengan nk beli hood dan hob lagi kan..Alang-alang buat x kan la kabinet cantik tapi nk pakai dapur yang 90hengget.. haaa ..

Bagi memulakan langkah pertama..semalam kami panggil tukang untuk ukur panjang KC kami nanti..ukuran lebih kurang 19feet..bentuk L-Shape.Total siap lebih kurang 17feet..

sbelum ni (dlm masa dekat-dekat nk stahun) memang kami usha kat kedai-kedai..
RM450/feet
-kabinet pasang siap
-table top granite
-material aluminum

bila dipikir-pikir macam tak yakin pulak kalau buat yang pasang siap..rasa macam tak kukuh pulak..ye la bawah granite tu biasa lapik kadbod je kan.. kalau tanya org yang menjual memang akan kata tahan, tapi sejauh dan selama manakah ketahanannya?

so, setelah hampir setahun duk memikirkan pasal KC.maka makcik pon buat keputusan makcik kata kat soulmate ada baiknya kita upah org ikat bata saja untuk tabletop, then guna tiles 2x2.. rasanya lagi kukuh kan.. pintu kita buat aluminium, bagi mengelakkan en dan puan anai-anai membuat rumah mereka.. Dan semalam uncle chinese datang buat quatation dia bagi harga
RM330/feet
-tabletop tile 2x2
-pintu dan dalam aluminium
-termasuk pasir, bata, tiles.. smuanya dia yg tanggung

harga smua ni kc bawah sahaja..tak termasuk yang gantung ..
yang gantung kira harga lain..rasanya lebih kurang rm220/feet

ok bila kira-kira save almost 2k tu.. kan? so , kami buat keputusan nk suruh uncle tu buat sebab tabletop dia buat nipis, tak la tebal gedabak .. kemasan tiles yg dia pasang pon memang hasilnya superb..buktinya dia buat kc jiran sebelah, memang nampak sebijik macam orang tu letak granite, sedangkan hanya guna tiles 2x2 saja..

so, dengan penjimatan sebanyak 2k tu makcik pon membodek la soulmate untuk beli hood dan hob..
kat kedai tadi duk berkira nak FORTILE atau RUBINE..



FORTILE
EH13 
+
FA6B
Harga Promosi RM2000

kelebihan - SUCTION POWER 1400m3/h
ketidaklebihannya - bawah hood tu agak tersembul..rasa macam tak cantik pulak (bagi makcik la)
hob pulak kalau nk padankan dengan hood nampak macam kelebaran tak sama..hob lebih kecik dan hoob lebih besar.. macam tak cantik jugakk

RUBINE
MCH-EBANO
+
RGH-VENOSA2B-BL


Harga RM1998

FREE : SINGLE RUBINE INDUCTION

kelebihan - hood nya flat..
hood dan hob ukuran lebih sama.lebih nampak matching..
ketidaklebihannya-  SUCTION POWER 1200m3/h

kalau nk compare memang untung yang FORTILE kan.. tapi memandangkan cinta itu buta , makcik memang dah jatuh cinta dengan RUBINE..

dekat sejam kat kedai tu tadi, terus bayar untuk RUBINE.. rasa macam puas hati memandangkan KC atas makcik nanti nk buat kaler hitam, so padan sangat la kan sebab body hood tu kaler hitam.. hehehe

Nanti makcik update pulak bab eksesori dalam KC.. stay tune...





agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 4 June 2013

Assalamualaikummmmmmmmmmmmm

wuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
 lama siotttt tak update blog...dekat 3 bulan dah rasanya...
kalau rumah  tak duk 3 bulan dah bersawang dah...

lama tak update blog sampai tak tau nk mula dari mana...kalau ikut banyak yang nk story tapi asyik tak berkesempatan aje.. maklum le kureng sihat sket semenjak dua menjak ni..

dalam 3 bulan ni pon macam2 memori dah terhasil tapi sayangnya tak dapat diabadikan dalam blog sebab banyak dah lupa.. tu la akibatnya asyik makan kepala ikan..memori pon jadi low..hahha

cerita pertama : kakak chewi

actually cerita ni memang saja tak story awal2 ..


Alhamdulillah akhirnya hajat chewi nk jadi kakak tercapai... memang tak sangka..lewat piod 5 hari mase tu ..makcik pon saja gatal tangan beli pregnant test.. alah..saje ngade2 beli, lagipun sejak ready nk tambah aset ni bleh kata tiap bulan beli, beli untuk bazirkan duit hahahha... mase tu pulak ikut soulmate pegi opis belah malam..lepas beli terus makcik test..org test pagi..tapi kerana tak sabar..malam pon malam laa.. mula2 test tu memang ada satu line ja.. bila lama baru nampak lagi satu line.. tp tak yakin sbb kes sebelum ni pon dah penah timbul 2 line tapi pegi check kat klinik tak de ape pon.. so tak nak la nanti frust pulak kan.. duk skejap rasa gatal tangan nk guna tester satu lagi.. makcik punya perangai camtu la..kalau ada 5 dalam kotak tu smua makcik nk guna terus.. hehe.. lepas tu test skali lagi, timbul 2 line.. eh bia btol.. terus blari pegi kat soulmate..dia pon mcm tak konfiden je.. ye lah.. takut frust.. duk lama tu line makin terang.. terus ajak pegi beli yang clearblue sebab org kata kalau clearblue memang dia punya result tak tipu kan....

alhamdulillah mase ni 5weeks




ni mase 12 minggu...



alhamdulillah sekarang budak tecik dalam womb mama ni dah nk masuk 15 minggu...dah tak de sangat dah pening2 mabuk...cuma makan masih nk memilih lagi..
kalau ikut moning sickness makcik start bila masuk minggu ke 6..ALLAH saja tau macam mana... macam kain buruk dah rasanya..masa ngandungkan chewi dlu ada jugak alahan sampai kena drip 5 botol tapi alahan nya skejap saja... selera pon ok.. tapi mai yang ni start 6w sampai la ke 13w alahnya.. makan je terus bluekkk.. sampai berat pon turun 2kg..letih, ngantuk, tak larat dan seumpama dengannya smua ada.. nasib la soulmate banyak bantu buat keje rumah..dan chewi pon alhamdulillah tak la banyak songeh sangat..mungkin dia tau dia nk jadi kakak sebab tu dia matang sket.. bagi yang belum merasa memang tak tau kan.. bagi yang dah merasa tu pasti anda akan lebih menghargai ibu anda..bukan senang nk lahirkan seorang anak ke dunia ni..macam2 dugaan ada, start dari mengandung, membesarkan dan mendidik anak..bila anak dah besar tak nk dengar pulak cakap ibu..nauzubillah la ..

cerita ke dua : birthday ma & mak

Balik kampung masa PRU 13 hari tu sempat la kami sekeluarga celebrate birthday ma dan mak..kebetulan ma punya birthday 21 april , mak pulak 3 mei, so kami ambik peluang celebrate je skaligus.. jimat bajet hihihi.. tapi buat simple je..suprise la konon, ajak diorang pegi pantai.. diorang memang tak tau pon nk celebrate birthday diorang... sampai je kat pantai terus kami keluarkan kek.. waaaaa memang nampak terharu diorang..
besan potong kek


Alhamdulillah.. memang mak dan ma makcik dan soulmate memang mesra :)


hadiah tak seberapa dari kami :)
jenuh mencari yang design sama.. 
memang makcik dan soulmate tak akan berat sebelah kalau bg hadiah kat ma atau mak.. 
selalu kami memang akan cari benda yang sama.. tak nak berat sebelah ;)


cerita ke 3: Sambutan hari ibu 

Balik dari kampung pulak ada pulak sambutan hari ibu kat tadika chewi.. walau pun masih tak sihat.. gagahkan jugak la pegi ..ye lah nanti rasa kejam pulak kalau tak join skali kan...ksian kat chewi takut la rasa tersisih mentang2 nk dapat adik..huhuhuhu...

teacher tengah ajar nak buat kad kat mama

 I LOVE U .. 

majlis yang simple tapi meriah.. 

yang failed nya majlis tak dan selesai lagi, makcik dah terbaring dalam klas chewi.. pening dan tak larat hahahhaha... demi mu anak rela kutempuh segala onak duri...cheewahhhh


eh apsal post kali ni lebih keibuan ..kan ? hahha
















agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Tuesday, 19 March 2013

ambik syarat update blog.. blurrrrr



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Monday, 18 February 2013

assalamualaikum

Alhamdulillah setelah beberapa bulan tak balik kg, minggu lepas 9 hari kami habiskan masa di kampung halaman TERENGGANU..  perjalanan yang memang agak memenatkan nak sampai ke kampung.. sampai je kat kampung terus ke rumah MIL, rupanya MIL nk buat kenduri maulud.. makanya dalam keletihan tu terpaksa merajinkan diri menolong apa yang patut. (ikhlas tau hee ~~~ )
semangat sepakat jiran sekampung :D

chewi makcik melepas kan rindu kat paksu dia.. 

hari ke 3 kat rumah opah (ma makcik)
bersama anak sepupu makcik sama2 balik kampung..
-chewi sekarang dah ada perasaan nk sayang2 kat baby-


dah teringin benorr nk riba baby sendiri .. ^,^

soulmate dan chewi melaram kat Kedai Payang Kuala Terengganu

 melilau-lilau cari parking nk pegi pasar payang... akhirnya kat depan mydin jugak dapat park..jauh jugak nk bjalan dalam panas terik... sempat lagi berposing  kat Masjid Puteh.. knp panggil masjid puteh? sebab masjid kaler putih..hihihi...
Masjid Puteh Kuala Terengganu

YB menerai baju batik... menerai untuk FIL..

turn MILcari kain sutera...makcik punya dah selesai setelah 3 kali pusing tempat sama..
serius rambang mata tengok kain sutera kat Pasar Payang nih... harga boleh dirunding tau.bagi sesiapa yang nak mencari Sutera Original, leh la ke Pasar Payang... harga memang korang kena tawar abis-abis... ade kedai yang pegang harga tapi ada je kedai yang harga boleh runding..makcik pon dan sambar sepasang untuk pakai raya nih..hiii... mcm yang makcik beli dia letak harga 300... tawar punya tawar dapat 240.. serius korang kena tawar .. kalau dia tak bagi korang blah je cari kat tempat lain..

Pantai Batu Buruk
5 ringgit je skali naik, rasanya dalam 2 round kot dia bawak pusing..ok la tue, bg anak2 happy..




Anak makcik yang bambam...


suasana Pantai Batu Buruk waktu petang..




IKLAN :) 

jom gunakan NOUR AIN.. 
serius hasil yang berbaloi untuk kulit wajah  :D 



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

 
Blogger design by suckmylolly.com