Wednesday, 5 June 2013

DAPUR OH DAPUR

Setelah hampir setahun duduk kat rumah baru nih, baru sekarang la impian nak buat Kitchen Cabinet tercapai .. tu la rumah ni kalau nk buat renovation ke ape ke memang kena buat sekaligus, kalau dan berenti, memang terkandas la.. kes makcik ni terkandas sbb tak dan bajet..maklum le duet masuk hanya acc soulmate je.. kesian la kat dia..kos nk buat KC pulak punya la mahal sekarang.. busuk-busuk pon nak kena ada 10k, ye la dengan nk beli hood dan hob lagi kan..Alang-alang buat x kan la kabinet cantik tapi nk pakai dapur yang 90hengget.. haaa ..

Bagi memulakan langkah pertama..semalam kami panggil tukang untuk ukur panjang KC kami nanti..ukuran lebih kurang 19feet..bentuk L-Shape.Total siap lebih kurang 17feet..

sbelum ni (dlm masa dekat-dekat nk stahun) memang kami usha kat kedai-kedai..
RM450/feet
-kabinet pasang siap
-table top granite
-material aluminum

bila dipikir-pikir macam tak yakin pulak kalau buat yang pasang siap..rasa macam tak kukuh pulak..ye la bawah granite tu biasa lapik kadbod je kan.. kalau tanya org yang menjual memang akan kata tahan, tapi sejauh dan selama manakah ketahanannya?

so, setelah hampir setahun duk memikirkan pasal KC.maka makcik pon buat keputusan makcik kata kat soulmate ada baiknya kita upah org ikat bata saja untuk tabletop, then guna tiles 2x2.. rasanya lagi kukuh kan.. pintu kita buat aluminium, bagi mengelakkan en dan puan anai-anai membuat rumah mereka.. Dan semalam uncle chinese datang buat quatation dia bagi harga
RM330/feet
-tabletop tile 2x2
-pintu dan dalam aluminium
-termasuk pasir, bata, tiles.. smuanya dia yg tanggung

harga smua ni kc bawah sahaja..tak termasuk yang gantung ..
yang gantung kira harga lain..rasanya lebih kurang rm220/feet

ok bila kira-kira save almost 2k tu.. kan? so , kami buat keputusan nk suruh uncle tu buat sebab tabletop dia buat nipis, tak la tebal gedabak .. kemasan tiles yg dia pasang pon memang hasilnya superb..buktinya dia buat kc jiran sebelah, memang nampak sebijik macam orang tu letak granite, sedangkan hanya guna tiles 2x2 saja..

so, dengan penjimatan sebanyak 2k tu makcik pon membodek la soulmate untuk beli hood dan hob..
kat kedai tadi duk berkira nak FORTILE atau RUBINE..



FORTILE
EH13 
+
FA6B
Harga Promosi RM2000

kelebihan - SUCTION POWER 1400m3/h
ketidaklebihannya - bawah hood tu agak tersembul..rasa macam tak cantik pulak (bagi makcik la)
hob pulak kalau nk padankan dengan hood nampak macam kelebaran tak sama..hob lebih kecik dan hoob lebih besar.. macam tak cantik jugakk

RUBINE
MCH-EBANO
+
RGH-VENOSA2B-BL


Harga RM1998

FREE : SINGLE RUBINE INDUCTION

kelebihan - hood nya flat..
hood dan hob ukuran lebih sama.lebih nampak matching..
ketidaklebihannya-  SUCTION POWER 1200m3/h

kalau nk compare memang untung yang FORTILE kan.. tapi memandangkan cinta itu buta , makcik memang dah jatuh cinta dengan RUBINE..

dekat sejam kat kedai tu tadi, terus bayar untuk RUBINE.. rasa macam puas hati memandangkan KC atas makcik nanti nk buat kaler hitam, so padan sangat la kan sebab body hood tu kaler hitam.. hehehe

Nanti makcik update pulak bab eksesori dalam KC.. stay tune...





agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Post a Comment

ahli mesyuarat tingkap mengumpat

 
Blogger design by suckmylolly.com