Tuesday, 27 August 2013

Suntikan ATT semasa mengandung


Hari ni makcik dah 26w .skejap je tup-tap tup tap dah nk masuk 7 bulan dah..Hari ni ada appoiment untuk cucuk  ATT..kalau ikut dh lewat sangat dah.. tapi doc kata tadi suntikan ni biasa diberi dalam tempoh masa 5-7 bulan..sepatutnya doc nk cucuk masa bulan puasa hari tu, tapi postpone lepas raya, takut demam bulan posa naya la..

Checkup hari ni alhamdulillah, kencing manis tak de, tekanan darah pon ok 110/70.. cuma berat je lebih sek o hihihih, bahana bulan syawal, memang smua makcik tibai pantang nampak depan mata, hambekkk naik sampai 3kg.kalau ikut kena naik 2kg je sbulan..terlebih lagi skilo..hahah.Tapi doc kata tak perlu risau kalau lebih 2kg keatas baru doc akan pantau , so far stakat ni alhamdulillah diberi kesihatan yang baik oleh Allah Ta'ala.. syukur sangat, cuma nk tido malam sakit pinggang sakit belakang je.. 

Cerita pasal suntikan ATT ni, makcik malas nk crita  fungsi suntikan ATT ni sebab kat blog lain memang berlambak dah info pasal suntikan ni.. (malas makcik nk copy paste) so, sila google sendiri.. hehe.. Suntikan ni kalau kali pertama mengandung kena cucuk 2 dos, maknanya 2 kali cucuk la.. tapi bila dah anak kedua ketiga dan seterusnya just cucuk sekali saje lah.. 

Nak dijadikan ceritanya, masa makcik g chekup untuk buat buku yg second ni nurse kat KK naik hairan sebab tak de pon rekod makcik kena cucuk ATT mase ngandung 1st dlu. Nurse tu tanya la makcik penah kene cucuk tak, makcik kata rasanya tak penah, tapi tak tau la kot terlupa kan.. nurse tu kata nasib baik awak tak de ape2 ngandung anak pertama, kalau ikut memang kena cucuk tau at least sekali pon. Makcik pon kata la mungkin sebab sya beranak dlu mase 31 minggu kot tu yg nurse KK tak sempat nk cucuk, nurse tu diam je..tu cerita nurse yg hairan masa kat KK. 

Masa farah dulu memang 100% makcik check kat KK, sebab mase tu makcik keje kat Taiping, tak tau lagi selok belok klinik dalam masa sama jauh ngn soulmate, so ambik jalan mudah check je kat tempat yang senang di tuju. Ngandung kali ni makcik just p buat buku merah je kat KK.. lepas tu makcik checkup kat klinik swasta .. Cerita yang klinik swasta pulak, doc pon naik pelik ngan rekod makcik yang kata tak cucuk ATT dlu.. doc kata kalau nk kata terlewat cucuk pon x kan la dh 31w pon tak bg dos pertama lagi..makcik pon x tau nak jawab ape.. doc tu pon bukan la nak kondem klinik gov dia pon senyap je lepas tu, cuma dia cakap la nasib baik awak ngn anak tak de ape kan..So, oleh kerana masa anak 1st dlu awak tak cucuk lansung, anak kedua ni nk kena ambik 2 dos..macam ngandung anak pertama..

tak pe la doc, sye redha je (tangan ke bahu mata ke atas)..

so next month terpaksa la merelakan bahu kiri ni di cucuk lagi.. 



agak-agak kalau tak termuntah baca entry makcik sudi-sudikan lah mengomen

Post a Comment

ahli mesyuarat tingkap mengumpat

 
Blogger design by suckmylolly.com